Cena ropy rastie aj napriek mnohým rizikám

Ropa tankovanie
Ropa tankovanie

OPEC sa na včerajšom zasadnutí rozhodol pokračovať v doterajšom postupnom zvyšovaní produkcie ropy. Výsledkom rokovaní však neboli podrobnosti o rýchlosti rastu ťažby. Ropných hráčov totiž znepokojuje ďalší osud iránskej nukleárnej dohody, ako aj otázny nárast dopytu po rope na svetových trhoch. 

Ropa WTI dosiahla na základe priaznivých fundamentov na americkom trhu najvyššiu hodnotu od roku 2018. Komoditné trh teraz upierajú svoju pozornosť na správu o zásobách ropy. 

Ešte pred utorkovým stretnutím OPEC + stúpla ropa Brent na štvormesačné maximum nad úrovňou 70 dolárov za barel. Čierne zlato ženie nahor to, že OPEC + udržuje prísne limity produkcie spolu s pokračujúcim oživením globálneho dopytu po plošnom očkovaní, ktoré podporuje mobilitu. 

Rast cien ropy povzbudili aj správy o nízkom stave zásob benzínu v USA pred očakávanou rušnou letnou sezónou a ako aj o nízkych zásobách ropy v skladovom centre Cushing, ktoré sú zhruba 17 percent pod úrovňou päťročného priemeru.

Oživenie globálneho dopytu po palivách nie je ani zďaleka plošné a rovnomerne rozložené po celkom svete. V Ázii opäť panujú obavy z covidových reštrikcií. Zdá sa však, že trh sa z krátkodobého hľadiska uspokojil s pozitívnym výhľadom dopytu v USA a Európe.

V pozitívnom výhľade by mohla cena ropy Brent vzrásť do konca roka na úroveň 80 USD za barel. Avšak akýkoľvek negatívny vývoj počas roka by mohol zvrátiť túto predpoveď. Najdôležitejšou správou v súčasnosti je vyhliadka na rast produkcie buď zo strany OPEC + alebo z Iránu, ak by sa dosiahla jadrová dohoda, a v neposlednom rade predĺženie (alebo nové) lockdowny kvôli Covid-19, najmä v Ázii.

Od posledného zasadnutia ropných veľmocí sa vyhliadky na prudký nárast produkcie mimo krajín OPEC+ zhoršili. Mnoho ropných spoločností je teraz obmedzovaných investormi z Wall Street, ktorí požadujú zavedenie opatrení na boj proti klimatickým zmenám v dôsledku čoho sa neponáhľajú zvýšiť produkciu. Pokiaľ ide o ťažbu bridlíc v Permskej kotline, plodnom území v Texase, ťažiari sú nateraz zdržanliví. Chcú tak zabrániť opakujúcej sa situácii z predchádzajúcich desaťročí, kedy po prudkom rozmachu nasledoval strmí pád. Aj z tohto dôvodu bridlicoví ťažiari sa neženú do otvárania nových ropných polí, naopak čakajú na vhodnú príležitosti a vyššiu cenu ropy.

Takýto krok by však priniesol ďalšiu výzvu, ktorej sa OPEC+ musí venovať. Dlhodobá nečinnosť ťažiarov môže spôsobiť tlak na ďalší rast ceny čierneho zlata, ktorý by mohol viesť k tomu, že inflácia sa prostredníctvom vyšších nákladov na pohonné hmoty ešte viac zakorení a predĺži, čo nakoniec potlačí rast a dopyt po surovej rope.

Ak vezmeme do úvahy všetky tieto úvahy, nemyslíme si, že by cena ropy mohla stúpať až k 80 dolárom za barel. Avšak pri prekonaní úrovne nad 70 USD je ďalším krokom hodnota 72 dolárov ktorá určí, či je potenciál rastu dostatočne silný na to, aby zlomil trinásťročný klesajúci trend od roku 2008, kedy ropa dosiahla svoje historické maximá.

Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre