Hore

Spoločnosť Nikon predstavuje a ohlasuje nové objektívy pre Nikon Z mirrorless systém a NX Field

Dnes spoločnosť Nikon predstavuje dve novinky medzi objektívmi NIKKOR Z pre mirrorless fotoaparáty Nikon Z. Ide o prvé dva makroobjektívy s novým bajonetom.

Profesionálny objektív z radu S (Superior) NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S dokonale ostro zachytí všetky detaily v pomere 1:1.
Kompaktný NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8 je ideálny aj pre začínajúcich makrofotografov a vďaka klasickej 50 mm ohniskovej vzdialenosti je vhodný nielen na fotografovanie makra, ale takmer čohokoľvek od portrétov po street fotografiu.

Spoločnosť Nikon dnes zároveň ohlasuje vývoj dvojice extrémne kompaktných a ľahkých objektívov NIKKOR Z 28 mm f/2,8 a NIKKOR Z 40 mm f/2, ktoré budú určené pre tých, ktorí radi fotografujú s ľahkou súpravou.

Pre profesionálnych reportérov, športových a spravodajských fotografov je určený nový systém na diaľkové snímanie, ktorý bude uvedený na trh dňa 17. júna 2021. NX Field umožní používateľom prepojiť viacero digitálnych jednookých zrkadloviek Nikon (neskôr aj pokročilých modelov mirrorless Nikon Z), ovládať a upravovať nastavenia a automaticky odosielať obrázky nasnímané fotoaparátmi na server FTP pomocou bezdrôtovej i drôtovej siete LAN.

Odhaľte krásu okolo seba s prvými makroobjektívmi radu Z

Spoločnosť Nikon dnes predstavuje prvé dva makroobjektívy, ktoré sa stali členmi rodiny Nikon Z. Pôsobivo ľahký objektív NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S je profesionálny makroobjektív radu S schopný dosiahnuť ohromne realistickú hĺbku a detaily. Objektív NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8 je kompaktný, ľahký a všestranný objektív, ktorý je ideálny pre začínajúcich makrofotografov, ktorí chcú snímať zábery zblízka.

Vďaka reprodukčnému pomeru 1 : 1, bezchybnému zaostrovaniu a vynikajúcej kresbe je profesionálny objektív NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S majstrom snímania v životnej veľkosti. Je optimalizovaný na snímanie statických makrosnímok a videozáznamov. Obrazový uhol zodpovedajúci strednému teleobjektívu z neho robí úžasný objektív na snímanie detailných portrétov: má vynikajúcu ostrosť, kontrast a atraktívny bokeh. Ovládanie je presné, flexibilné a umožňuje fotografom obrátiť smer zaostrovania objektívu, čo je výhodou pri práci v produkčnom prostredí s rôznorodou technikou.

Nový NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8 je vynikajúci objektív na bežné nosenie schopný priblížiť krásu aj tých najbežnejších objektov. Od lákavých fotografií jedla až po špičkové snímky kvetov – fotografi môžu ľahko snímať super ostré makrosnímky v životnej veľkosti (1 : 1) a nádherné zábery malých objektov a detailov zblízka. Zaostrovanie je rýchle a presné aj vtedy, keď je predná časť tohto makroobjektívu vzdialená od objektu iba 5,6 cm! Používatelia môžu využívať výhody klasickej ohniskovej vzdialenosti 50 mm a prirodzenej perspektívy na snímanie čohokoľvek od portrétov až po pouličné scény.

Dirk Jasper, Product Manager Nikon Europe, povedal: „Dlho očakávaný 105 mm makroobjektív prináša úžasný výkon na snímanie makrosnímok do systému Z a je ideálnou voľbou pre profesionálov aj nadšencov makra. Jeho menší a dostupnejší súrodenec má tiež čo ponúknuť: nový 50 mm makroobjektív je ideálny, ak chcete začať snímať makrosnímky. A ak jednoducho chcete mať všestranný 50 mm objektív, ktorý vám umožní zachytiť aj neuveriteľné detaily zblízka, potom je ten pravý pre vás.“

#CreateYourLight: praktická skúsenosť s objektívom NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S

Donna Crous, fotografka jedla a vyslankyňa spoločnosti Nikon Europe hovorí: „Mala som to šťastie, že som mohla pracovať s novým makroobjektívom NIKKOR Z 105 mm počas nakrúcania kampane Create Your Light so spoločnosťou Nikon. Jeho výkon ma veľmi prekvapil, obzvlášť pri slabšom svetle. Určite sa stane stálicou medzi objektívmi každého fotografa jedla, ktorý oceňuje malú hĺbku ostrosti, rýchlosť zaostrovania a nádherný bokeh – pretože všetci milujeme tie nádherne rozostrené kruhy na pozadí!“

Súhrn hlavných vlastností: NIKKOR Z MC 105 mm f/2,8 VR S

Profesionálny stredný teleobjektív na zhotovovanie makrosnímok so svetelnosťou f/2,8: Rad S – optická konštrukcia novej generácie. Plynulý a nehlučný multi-focusing systém.

Snímky v životnej veľkosti s pozoruhodnou hĺbkou: bajonet Nikon Z s veľkým priemerom, svetelnosť f/2,8 a clona s 9 lamelami produkujú dokonale hladký a prirodzene vyzerajú bokeh.

Rýchle a bezchybné zaostrovanie: ostrosť je vynikajúca od minimálnej vzdialenosti zaostrenia po nekonečno. Farebné aberácie sú zredukované na minimum, čo umožňuje AF systému zaostrovať s neuveriteľnou rýchlosťou a presnosťou.

Nádherná čistota: antireflexné vrstvy ARNEO a Nano Crystal Coat od spoločnosti Nikon zamedzujú vzniku reflexov a závoja. Optická stabilizácia obrazu (VR) priamo v objektíve spolu so stabilizáciou obrazu vo fotoaparáte zabezpečujú stabilné zábery z ruky aj v slabom svetle.

Precíznosť pri snímaní zblízka: najkratšia zaostriteľná vzdialenosť je iba 0,29 m a prepínač obmedzenia rozsahu zaostrovania umožňuje rýchle zaostrenie objektov v rozsahu 0,29 – 0,50 m. Pri manuálnom zaostrovaní môžete upraviť citlivosť zaostrovania tak, aby zodpovedalo vášmu spôsobu práce.

Makro videosekvencie: využite tiché automatické zaostrovanie a plynulé ovládanie clony. Zmena uhla záberu pri zaostrovaní je eliminovaná, takže zaostrenie nemá viditeľný vplyv na obrazový uhol.

Všestrannosť od spoločnosti Nikon: smer rotácie zaostrovacieho prstenca tohto objektívu môžete reverznúť.¹ Objektív používa rovnaké 62 mm filtre ako renomovaný objektív AF-S Micro-NIKKOR 105 mm.

Stvorený na prácu: bajonet a všetky pohyblivé časti objektívu sú utesnené a chránia objektív pred prachom a vlhkosťou. Fluórová vrstva od spoločnosti Nikon odpudzuje vodu, prach a nečistoty.²

Súhrn hlavných vlastností: NIKKOR Z MC 50 mm f/2,8

Veľkolepé makrosnímky: značky na tubuse objektívu zreteľne označujú, či fotografujete s pomerom zväčšenia 1 : 4, 1 : 2 alebo 1 : 1 (v životnej veľkosti).

Brilantné každodenné snímky: využite výhody klasickej ohniskovej vzdialenosti 50 mm a prirodzenej perspektívy na snímanie čohokoľvek od portrétov až po pouličné scény.

Mimoriadne ostré detailné zábery: vďaka najkratšej zaostriteľnej vzdialenosti iba 0,16 m (od roviny senzora) môžete dosiahnuť dokonalé zaostrenie aj vtedy, keď je predná časť tohto makro objektívu vzdialená od objektu iba 5,6 cm! Stabilizácia obrazu (VR) vstavaná vo fotoaparáte sa stará o to, aby boli fotografie ostré a video stabilné.

Nechajte objekt skutočne vyniknúť: vynikajúca optika, svetelnosť f/2,8 a okrúhla clona s 9 lamelami produkujú nádherný bokeh.

Prepínač obmedzenia rozsahu zaostrovania: nastavenie prepínača limitu automatického zaostrovania umožňuje objektívu rýchlejšie zaostrovať na objekty v rozsahu od 0,16 do 0,30 m.

Kompaktný a ľahký: s objektívom sa ľahko manipuluje a plnoformátové aj DX fotoaparáty radu Z s ním budú dobre vyvážené.

75 mm na formáte DX: pri použití na mirrorless fotoaparáte radu Z formátu DX ponúka tento objektív obrazový uhol 75 mm ohniskovej vzdialenosti. Ideálny na portréty alebo užšie výrezy malých objektov pri snímaní makra.

Presné a ľahké ovládanie: ovládajte clonu, citlivosť ISO a ďalšie parametre pomocou nehlučného ovládacieho prstenca. Prostredníctvom objektívu môžete okamžite prepínať medzi manuálnym a automatickým zaostrovaním.

Ochranné vrstvy: Fluórová vrstva od spoločnosti Nikon chráni prednú časť objektívu a umožňuje ľahké čistenie jeho povrchu. Ideálne, ak najradšej tvoríte v exteriéri.

¹ Pri použití s fotoaparátmi Nikon Z vydanými v októbri 2020 alebo neskôr.

² Nie je zaručené, že objektív bude odolný voči prachu a kvapkajúcej vode vo všetkých situáciách a za každých podmienok.

Spoločnosť Nikon sa pripravuje rozšíriť svoj rad objektívov s bajonetom Nikon Z a vyvíja objektívy NIKKOR Z 28 mm f/2,8 a NIKKOR Z 40 mm f/2

Spoločnosť Nikon s potešením oznamuje vývoj objektívov NIKKOR Z 28 mm f/2,8 a NIKKOR Z 40 mm f/2. Tieto nové kompaktné a ľahké objektívy s pevnou ohniskovou vzdialenosťou boli vytvorené pre plnoformátové fotoaparáty (formát Nikon FX), ktoré využívajú bajonet Nikon Z. Uvedenie objektívov je naplánované na rok 2021.



Objektív NIKKOR Z 28 mm f/2,8 je vyvíjaný ako širokouhlý objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, ideálny na každodenné fotografovanie. Objektív NIKKOR Z 40 mm f/2 je naproti tomu navrhnutý ako štandardný objektív s pevnou ohniskovou vzdialenosťou, ktorý používateľom umožňuje jednoducho využívať bokeh ako súčasť svojho obrazového prejavu. Obidva objektívy budú ľahko použiteľné pre široký okruh používateľov vrátane tých, ktoré ešte len začínajú používať mirrorless fotoaparáty, a to v širokej škále každodenných scenárov.

Spoločnosť Nikon bude aj naďalej hľadať nové dimenzie optického výkonu pri súčasnom uspokojovaní potrieb používateľov. To v konečnom dôsledku prispieva k širšiemu rozvoju kultúry zobrazovania s nádejou na rozširovanie možností pri fotografickom vyjadrovaní.

* Vzhľad objektívov sa môže od fotografie zobrazenej vyššie líšiť.

Nikon predstavuje NX Field – nový systém pre diaľkové fotografovanie pre profesionálov

Spoločnosť Nikon s potešením predstavuje NX Field, nový systém na diaľkové snímanie, ktorý bude uvedený na trh dňa 17. júna 2021. NX Field bude podporovať fotografov v prvej línii spravodajskej a športovej fotografie. Umožní používateľom prepojiť viacero digitálnych jednookých zrkadloviek Nikon, ovládať a upravovať nastavenia a automaticky odosielať obrázky nasnímané fotoaparátmi na server FTP¹.

Systém NX Field bude uvedený na trh spoločnosťou NPS (Nikon Professional Services), čo je organizácia, prostredníctvom ktorej spoločnosť Nikon poskytuje podporu a služby pre profesionálnych fotografov z celého sveta. Systém je kompatibilný s digitálnymi jednookými zrkadlovkami Nikon D6 a Nikon D5 a do budúcnosti sa plánuje podpora pre mirrorless fotoaparáty ako Nikon Z 9, Z 7II a Z 6II.

Prepojením viacerých kompatibilných digitálnych jednookých zrkadloviek Nikon systém umožňuje „hlavnému“ fotoaparátu súčasne ovládať spúšť na vzdialených fotoaparátoch. Fotoaparáty je možné prepojiť pomocou káblovej siete LAN alebo bezdrôtovej siete LAN².

Po stiahnutí aplikácie NX Field je možné ovládať spúšť na vzdialených fotoaparátoch prostredníctvom smartfónov alebo tabletov. Aplikáciu je možné použiť na jednoduché vykonávanie množstva úloh na diaľku vrátane kontroly živého náhľadu cez objektív, zmeny nastavení fotoaparátu a kontroly a odosielania fotografií nasnímaných fotoaparátmi.

NX Field podporuje snímanie na diaľku cez sieť 5G³ alebo internet, čo znamená, že ho možno používať aj v teréne. Možno ho napríklad použiť na ovládanie fotoaparátov umiestnených v Tokiu, aj keď ste mimo Japonska.

Vďaka tomu, že vzdialené fotoaparáty je možné umiestniť na miesta, na ktoré ľudia nemajú jednoduchý prístup, napríklad na cieľovú čiaru pretekov alebo na strop štadióna, systém NX Field umožňuje snímať rozhodujúce okamihy z perspektív a uhlov, ktoré doteraz predstavovali náročnú výzvu.

Systém navyše umožňuje okamžité a automatické odosielanie fotografií nasnímaných hlavným fotoaparátom a vzdialenými fotoaparátmi na server FTP.

Spoločnosť Nikon bude systém NX Field neustále aktualizovať a podporovať profesionálnych fotografov pôsobiacich v prvej línii spravodajských a športových reportáží.

Ak chcete používať systém NX Field, je potrebné nainštalovať špecializovaný firmvér fotoaparátu (za poplatok) a stiahnuť aplikáciu NX Field⁴ do inteligentného zariadenia. Podrobnosti o inštalácii nájdete na webovej stránke NPS.

*1 FTP je skratka pre „file transfer protocol“ (protokol na prenos súborov).

*2 Bezdrôtové pripojenie je možné pri použití bezdrôtového vysielača WT-5 alebo WT-6.

*3 Existujú určité obmedzenia. Vyžaduje sa smerovač, ktorý podporuje smerovanie portov. Pri ovládaní vzdialeného fotoaparátu prostredníctvom internetu sa odporúča využívať zabezpečenú komunikáciu pomocou virtuálnej privátnej siete (VPN).

*4 Aplikáciu NX Field pre inteligentné zariadenia je možné bezplatne stiahnuť z obchodu App Store®. Po nainštalovaní špecializovaného firmvéru fotoaparátu je možné použiť iPhone® alebo iPad®, v ktorom je nainštalovaná aplikácia. Ďalšie informácie nájdete na webovej stránke NPS.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
landov
2021-06-02 12:53:27
Absolutne sklamanie. Ziaden Z teleobjektiv, to akoze vazne ?
 
Marián Kuric
2021-06-02 12:56:39
ja cakam za 100-400 uz nejaky ten piatok....
 
robertondrejovic
2021-06-02 13:05:27
príspevok od: landov
Absolutne sklamanie. Ziaden Z teleobjektiv, to akoze vazne ?
Ja tiež čakám na 100 - 400 alebo 200- 600, aj keď vlastním náhrady tretích strán a po optickej stránke by aj mohli byť ,ale ešte za originál týchto ohnisiek som pripravený pustiť perie samozrejme ak to Nikon s cenou nepreženie tak že ma to vytočí ,čo ináč je dosť pravdepodobné.
 
landov
2021-06-02 13:11:12
Mam sice Sigmu 100-400 aj Nikon 200-500, obidve su fajn, ale som rozhodnuty ist do Z 200-600 u ktorej ocakavam: rychlejsi AF, interny zoom, trosku mensiu hmotnost a min. taku ostrost ako 200-500. Takymto tempom to ale vidim tak, ze skor sa dostanem k Parkinsonovi ako k objektivu.
 
robertondrejovic
2021-06-02 13:35:16
príspevok od: landov
Mam sice Sigmu 100-400 aj Nikon 200-500, obidve su fajn, ale som rozhodnuty ist do Z 200-600 u ktorej ocakavam: rychlejsi AF, interny zoom, trosku mensiu hmotnost a min. taku ostrost ako 200-500. Takymto tempom to ale vidim tak, ze skor sa dostanem k Parkinsonovi ako k objektivu.
Presne toto isté očakávam aj ja Tamron 100 - 400 a Sigma 150 - 600 S sú opticky v poriadku tam toho asi veľa nevylepšia a keby aj muselo by to byť niekoľkonásobne drahšie to mi je jasné a to nechcem ,ale vylepšiť stabilizáciu, rýchlosť ostrenia , či upraviť hmotnosť a rozmery to by nemuselo výrazne navýšiť cenu a to že to je originál bez adaptéra to očakávam od nových skiel či už 100 400 alebo 200 - 600 o tom ktorý kúpim sa ale rozhodnem až keď budú dostupné, samozrejme ak to cenou nepreženú to potom ostávam aj pri adaptéri.
 
landov
2021-06-02 14:04:48
Ocakavam, ze cena Z100-400 bude dost mastna, kedze to je S line sklo, mozno sa ale bude dat pouzit s telekonvertorom. Ja chcem ist do nativnej Z 200-600 hlavne kvoli dlhemu koncu. Predsa len, na vtacky je 500mm na FF celkom malo ( o 400 nehovoriac).
 
fatality
2021-06-02 14:50:32
príspevok od: landov
Mam sice Sigmu 100-400 aj Nikon 200-500, obidve su fajn, ale som rozhodnuty ist do Z 200-600 u ktorej ocakavam: rychlejsi AF, interny zoom, trosku mensiu hmotnost a min. taku ostrost ako 200-500. Takymto tempom to ale vidim tak, ze skor sa dostanem k Parkinsonovi ako k objektivu.
rozmery a hmotnost asi mensie nebudu..aj ked to bude mirrorless sklo, pre velky bajonet a bla bla,komplikovanejsi opticky dizajn(koli este lepsim optickym vlastnostiam) sposobi,ze skor bude o kusok vacsi a tazsi..
 
landov
2021-06-02 14:59:37
príspevok od: fatality
rozmery a hmotnost asi mensie nebudu..aj ked to bude mirrorless sklo, pre velky bajonet a bla bla,komplikovanejsi opticky dizajn(koli este lepsim optickym vlastnostiam) sposobi,ze skor bude o kusok vacsi a tazsi..
Pokial bude interne ostrenie, tak rozmery budu mensie urcite.
 
fatality
2021-06-02 15:05:23
príspevok od: landov
Pokial bude interne ostrenie, tak rozmery budu mensie urcite.
rozmery asi hej..
cital som jeden clanok ohladom novych skiel a zevraj keby pouzili stary opticky dizajn,
tak su pre csc nove skla mensie aj lahsie,ale tym,ze to sperkuju do este lepsich rozliseni,rohovej ostrosti,atd,tak vaha a rozmery vacsinou mierne narastu..
 
robertondrejovic
2021-06-02 16:03:44
príspevok od: landov
Ocakavam, ze cena Z100-400 bude dost mastna, kedze to je S line sklo, mozno sa ale bude dat pouzit s telekonvertorom. Ja chcem ist do nativnej Z 200-600 hlavne kvoli dlhemu koncu. Predsa len, na vtacky je 500mm na FF celkom malo ( o 400 nehovoriac).
Ja viem 600mm láka , sám som horel za 600mm pri Sigme , ale ak to nebude S-kové sklo čo nebude aspoň tak je to v pláne myslíš že uvidíš rozdiel zo 600mm a z orezu a patričnej softverovej úpravy ako doostrenie a úprava kontrastu ktorý by si získal zo svojej 200 - 500 - vky ? Ak by bola 600 pevné sklo rozdiel by určite stál za reč ale pri zoome ? Nechajme sa prekvapiť možné je všeličo ak chcú preraziť na trhu musia zabojovať kvalitou aj cenou. Ja pôjdem do 200 - 600 len ak bude pri 100 - 400 šialená cena teda o 1000 a viac oproti Tamronu ,Sigme 100 - 400, čo je inak silne pravdepodobné.
 
7gismo
2021-06-03 09:17:17
Schopná, hoci samozrejme nie natívna alternatíva pre 100-400mm rozsah, sa ponúka v podobe nasledujúceho objektívu: Sigma 100-400mm F5-6.3 DG DN OS Contemporary. V kombinácii s TechArt TZE-01 adaptérom mi funguje pri krajinárskom žánri viac ako dobre, zoom aj focus robia ako majú, ostrosť tiež ako sa patrí. Odskúšané v kombinácii so Z6 aj Z7. Cena za sklo s adaptérom ma vyšla na €1000.

Je samozrejme nad slnko jasné, že nadchádzajúca 100-400mm pre Nikon Z bude fajnové sklo, optickým výkonom, ale žiaľ aj finančnou invenstíciou odhadom niekde na úrovni €2000 . 200-600mm rozsah ma osobne už viac neberie, veľký a ťažký kus (mal som svojho času Sigmu 150-600mm Sport na D850, obe už predané).

Ako sa vraví, kto si počká, ten sa dočká. Ak to financie dovolia, rád ČASOM zainvestujem do Z verzie 100-400mm...
 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2021-06-07 08:49:57
príspevok od: landov
Absolutne sklamanie. Ziaden Z teleobjektiv, to akoze vazne ?
Moja reč. Canon prišiel na trh z full-frame mirrorless fotoaparátmi v tom istom období ako Nikon a pritom už majú krásne teleobjektívy RF400mm f/2.8 & RF600mm f/4. Kto vie, na čo čaká Nikon. Zachviľu by tu mal byť Nikon Z9 a k nemu zatiaľ žiadny poriadni teleobjektív systému Z?
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované