Výbor NR SR pre kultúru a médiá podporuje presun časti Múzea SNP pod rezort obrany

Kultúrny a mediálny výbor parlamentu súhlasí s presunom časti Múzea SNP v Banskej Bystrici z Ministerstva kultúry SR pod Ministerstvo obrany SR. Poslanci súčasne požiadali oba rezorty, aby zachovali jeho historické, vedecké a výskumné poslanie. „Sme radi, že práve výbor pre kultúru a médiá mohol byť miestom, kde sa stretli zástupcovia oboch strán. Po vypočutí argumentov za aj proti sme sa jednoznačne uzniesli na tom, že proces, ktorý obe ministerstvá začali, by mal pokračovať, nakoľko to prinesie rozvoj Múzea SNP. Dôležité je, že presunom pod iný rezort sa pre návštevníkov nič nezmení, práve naopak, veríme, že v rukách Vojenského historického ústavu pocíti verejnosť pozitívne zmeny,“ skonštatoval po zasadnutí výboru jeho predseda Kristián Čekovský.

Podľa ministerky kultúry Natálie Milanovej ide o logické a prospešné rozhodnutie. „Spustila sa bezdôvodne lavína strachu, lavína neistoty – Múzeum SNP na svojom poslaní nebude ukrátené, môže fungovať akurát lepšie,“ povedala Milanová na mimoriadnom rokovaní parlamentného výboru.

Poslankyňa Monika Kozelová je presvedčená, že v celej záležitosti nejde o odborný problém, ale o politickú aktivitu opozičných strán. „Z môjho hľadiska je úplne v poriadku, že Múzeum SNP má prejsť pod rezort obrany. Nie je výnimočné, že aj ďalšie múzeá patria pod iné rezorty ako pod kultúru – napríklad Banské múzeum patrí pod Ministerstvo životného prostredia SR,“ vysvetlila Monika Kozelová.

Minister obrany Jaroslav Naď pred poslancami potvrdil, že rezort chce modernejšie a atraktívnejšie múzeum. „Vojaci sú mimoriadne hrdí na historický míľnik, akým je SNP. Preto som presvedčený, že ak dôjde k presunu múzea pod rezort obrany, budeme k nemu pristupovať s osobitnou dôležitosťou. Chceme zlepšiť starostlivosť o múzejné predmety, transparentnosť hospodárenia a zvýšenie atraktivity múzea. Tešíme sa na ďalšie stretnutie s odborníkmi, ktorí budú prizvaní na rokovania ako poradný orgán,“ uzavrel minister obrany.

Náš plán

Máme viac ako 900
riešení pre Slovensko!

Program