Kuchynská pracovná doska z masívu či kameňa – aké sú výhody a nevýhody prírodných materiálov? + tipy architekta

Laura Haršániová Téma
2. novembra 2022 0

Premýšľate nad kúpou kuchynskej pracovnej dosky z masívu či niektorého z prírodných kameňov? Výber materiálu kuchynskej pracovnej dosky sa oplatí dobre zvážiť, keďže je tento povrch neustále zaťažovaný a vystavovaný rôznym vplyvom od vlhkosti, cez teplo až po ostria nožov. Prírodný kameň či drevo vás budú stáť podstatne viac ako bežná kuchynská pracovná doska z laminovanej drevotriesky, preto je dobré ich kupovať až po dôkladnom zvážení plusov a mínusov týchto materiálov.

V tomto článku nájdete informácie týkajúce sa práve kuchynských pracovných dosiek z dreva a kameňa, predstavíme vám samotný materiál, z ktorého sú vyrobené, pozrieme sa na ich odolnosť, údržbu, výhody a nevýhody. V článku tiež nájdete postrehy Ing. arch. Rudolfa Lesňáka z ateliéru Rules k jednotlivým materiálom.

💡 Hľadáte pracovnú dosku do vašej kuchyne? Nechajte sa inšpirovať:

Kuchynská pracovná doska Vigo 260 cm, dub lancelot Kuchynská pracovná doska Vigo 260 cm, dub lancelot
119,90 €
Kuchynská doska 180 cm borovica biela Kuchynská doska 180 cm borovica biela
85,00 €
Kuchynská doska 180 cm nubian svetlý Kuchynská doska 180 cm nubian svetlý
85,00 €
Kuchynská doska 180 cm dub lancelot Kuchynská doska 180 cm dub lancelot
85,00 €
Kuchynská doska 180cm/38mm dub artisan Kuchynská doska 180cm/38mm dub artisan
99,00 €
Kuchynská doska porterhause bystrý 180cm/38mm Kuchynská doska porterhause bystrý 180cm/38mm
79,00 €

Pozrieť ďalšie

 

Materiály používané na výrobu kuchynských dosiek

Pýtate sa, z akých materiálov si vlastne môžete vyberať? Okrem najbežnejšie používanej „laminátovej“ pracovnej dosky nájdete na trhu mnoho iných materiálov, ktoré sa líšia vzhľadom, vlastnosťami aj odolnosťou:

  • Laminovaná drevotrieska
  • Technický kameň
  • Umelý kameň
  • Masívne drevo
  • Prírodný kameň
  • Keramika
  • Nehrdzavejúca oceľ

 

Pracovná doska z masívu

Pracovná doska z masívneho dreva je jednoducho pracovnou doskou z masívneho dreva. Jeho atmosfére sa nijaký iný materiál nedokáže priblížiť, ani ju nahradiť.

drevená kuchynská pracovná doska

Pracovná doska z masívneho dreva pôsobí v interiéri teplo a zútulňuje ho (zdroj: www.rules.sk)

 

➡️ Materiál a jeho vlastnosti

Najčastejšie používanými na výrobu masívnych pracovných dosiek sú dubové a bukové drevo. Čo sa týka kuchynských pracovných dosiek z masívu, ich povrch býva špeciálne ošetrený, aby pracovná plocha odolala rôznym vplyvom a hlavne vlhkosti. Špeciálnymi olejovými nátermi tiež výrobca ošetruje drevo, aby sa predišlo vzniku plesní či množeniu baktérií na štruktúre dreva.

Pracovné dosky z dreva sú často realizované z tzv. „škárovky“, teda z drevenej dosky vyskladanej z menších drevených hranolčekov, ktorých štruktúra je viditeľná na finálnom vzhľade drevenej pracovnej dosky. Použiť jeden kus dreva sa môže pri realizácii pracovnej dosky vypomstiť, keďže drevo je materiál náchylný na objemové zmeny a následné deformácie tvaru. Tomu sa výrobcovia snažia predísť používaním menších drevených hranolčekov na výrobu veľkej kuchynskej pracovnej dosky.

➡️ Vzhľad

Drevo kuchyňu zútulňuje, dodáva jej pocit tepla a domova, ktorý mnohým moderným kuchyniam s ostrými líniami a vysokým leskom chýba, to je však samozrejme otázkou osobného vkusu. K dispozícii máte viacero druhov dreva, ktoré sa líšia farbou i štruktúrou (dub, buk, orech, smrek…). Pri dreve je dôležité počítať s tým, že doska v kuchyni, ktorá sa používa, po čase zmení svoj vzhľad, aj keď je riadne ošetrená a impregnovaná. Drevo je jednoducho materiálom, ktorý časom nadobudne typickú patinu používaného dreva.

➡️ Plusy

Veľkou výhodou masívnych drevených pracovných dosiek je to, že sú vyrobené z prírodného materiálu, ktorý neobsahuje nijaké chemické zložky. Drevo sa tiež teší obľube vďaka tomu, že je na dotyk príjemné, teplé a prostredie kuchyne zútulňuje. Vybrať si môžete z rôznych druhov dreva, ktoré sa líšia nielen farbami, ale každá kuchynská pracovná doska z masívu bude mať aj špecifickú kresbu dreva. Plusom dreva je tiež to, že opraviť škrabance či zárezy je možné jednoduchým prebrúsením pracovnej dosky, počítajte však s tým, že „opravy“ po sebe zanechajú stopu a budú viditeľné.

➡️ Mínusy

Akokoľvek príťažlivé drevo je, pravdou zostáva, že masívne pracovné dosky sú menej odolné voči poškodeniu ostrými predmetmi či teplom. Horúce hrnce a plechy by ste teda nikdy nemali ukladať priamo na vašu drevenú pracovnú dosku a rovnako by ste sa mali vyhnúť krájaniu ostrými nožmi rovno na jej povrchu. Drevená pracovná doska tiež vyžaduje pravidelnú (v porovnaní s inými materiálmi oveľa väčšiu) starostlivosť a ošetrovanie (napr. pravidelná impregnácia dreva). Ak materiál pravidelne neošetrujete a neimpregnujete, prípadne na miestach, kde sú škrabance či iné poškodenia, môže nasiaknuť vodu. Drevo následne pod vplyvom vlhkosti môže začať meniť svoj objem a tvar, alebo sa na ňom môžu začať tvoriť plesne.

Pozor si dávajte tiež na rôzne agresívne chemikálie a kyseliny, ktoré bývajú často súčasťou čistiacich prostriedkov, ktoré bežne používame napríklad na odmastenie sporáku či pripálených hrncov. Chemické zložky môžu na dreve zanechať škvrny, ktorých sa už nezbavíte.

➡️ Údržba pracovnej dosky

O prvotné ošetrenie kuchynskej pracovnej dosky z dreva sa väčšinou postará jej výrobca. Je dôležité, aby bola doska odolná voči vlhkosti (hlavne v okolí drezu, sporáku či na spojoch), preto sa drevo hĺbkovo napúšťa prípravkami, ktoré ho impregnujú. Za týmto účelom sa používajú prípravky na báze prírodných olejov, najčastejšie ľanového, keďže je kuchynská pracovná doska povrchom, ktorý je často v styku s potravinami. Hĺbkové napúšťanie dreva olejmi pre ochranu pred vodou, parou a všakovakými druhmi kuchynských nečistôt môže prebiehať aj zopár mesiacov, kedy sa drevo každých pár dní ošetruje olejom.

Bežná údržba pracovnej dosky z masívu, ktorú už máte namontovanú vo vašej kuchyni a používate ju, spočíva v jej opätovnom ošetrení (pretretí) impregnačným prípravkom na báze prírodného oleja (ideálne rovnakým, akým bola doska ošetrená pôvodne). Toto ošetrenie stačí vykonať tri či štyrikrát ročne.

Čo sa týka každodennej údržby, postačí vám handrička namočená v teplej vode. Nezabudnite vždy kuchynskú pracovnú dosku z masívu vytrieť do sucha, vlhkosť jej nerobí dobre!

➡️ Výhody a nevýhody dreva

Výhody

  • drevo zútulňuje interiér, je príjemné a teplé na dotyk
  • pracovná doska je z prírodného materiálu bez použitia chémie
  • môžete si vybrať z viacerých druhov dreva, ktoré sa líšia nielen vzhľadom, ale aj vlastnosťami
  • škrabance a zárezy je možné ľahko „opraviť“ prebrúsením povrchu dreva

Nevýhody

  • pracovná doska po čase zmení svoj vzhľad – nadobudne typickú patinu používaného dreva
  • drevenú pracovnú dosku je potrebné pravidelne ošetrovať (impregnácia prípravkami na báze oleja)
  • drevo je menej odolné poškodeniu ostrými predmetmi a teplom
  • drevo je náchylnejšie na vlhkosť, ktorú môže nasiaknuť, hlavne ak ho pravidelne neošetrujete impregnáciou
  • chemické látky a kyseliny obsiahnuté v bežne používaných kuchynských čistiacich prípravkoch môžu zanechať na dreve fľaky
💡 TIP!

logo architekti RulesIng. arch. Rudolf Lesňák z Architekti Rules o pracovných doskách z masívneho dreva:

„Táto doska je fajn, pokiaľ máte radi patinu a istú nevyspytateľnosť dreva, ktoré je proste prírodný materiál a žije svojím životom. Vlastnosti dreva pozná každý a preto s nimi len treba počítať. Na ošetrovanie dreva odporúčam olejovanie, kedy je možné dosku ľahšie opraviť.“

 

Pracovná doska z prírodného kameňa

Nadčasové pracovné dosky z prírodného kameňa dodajú vašej kuchyni lesk a nádych luxusu.

kuchynská pracovná doska z prírodného kameňa

Prírodný kameň dodá kuchyni nádych luxusu

 

➡️ Materiál a jeho vlastnosti

Na výrobu kuchynských pracovných dosiek sa spomedzi prírodných kameňov využíva najčastejšie žula, obľúbeným je tiež o poznanie drahší a luxusnejší mramor. Jedná sa o materiály, ktoré sú trvácne a vysoko odolné vonkajším vplyvom, akými sú vlhkosť, teplo či mechanické poškodenie.

Treba však mať na zreteli, že prírodné kamene sú prirodzene poréznymi materiálmi, preto býva ich povrch ošetrený impregnáciou s použitím špeciálnych umelých živíc, aby sa póry uzavreli. Prírodné kamene tiež disponujú prirodzeným vnútorným pnutím.

➡️ Vzhľad

Pracovná plocha z prírodného kameňa dodá vašej kuchyni jedinečnosť, keďže štruktúra kameňa je vždy iná a tak nikto nebude mať presne takú istú dosku ako vy. Pri prírodných kameňoch sa tiež stretnete so širokou škálou farieb a štruktúr, z ktorých si môžete vybrať, aby pracovná doska dokonale ladila so zvyškom vašej kuchyne. Prírodný kameň pôsobí chladne a dodá kuchyni lesk, keďže ako povrchová úprava tohto materiálu sa väčšinou používa leštenie.

Na trhu rovnako nájdete aj pracovné dosky z prírodného kameňa v prevedení s iným ako lesklým povrchom. Brúsený matný povrch (na rozdiel od lešteného povrchu) nechá viac vyniknúť farebnosť kameňa, avšak tento typ úpravy zanecháva povrch pórovitejší, preto následne vyžaduje dostatočnú impregnáciu. Ďalším typom je 3D reliéfna povrchová úprava, ktorá sa využíva napríklad pri žule, kde sa nechajú na jej povrch jemne vystúpiť žily, takže povrch pracovnej dosky má citeľnú štruktúru.

Žula či mramor so svojou kresbou dobre vyniknú na väčších plochách, preto sú vhodnými materiálmi do kuchýň s väčšou pracovnou plochou. Pracovné dosky z prírodného kameňa sú ideálnym riešením pre stredové ostrovčeky, ktoré na krásu materiálu upriamia pozornosť každého, kto do vašej kuchyne vstúpi.

➡️ Plusy

Výhodami pracovných dosiek z prírodného kameňa sú okrem jedinečného dizajnu aj vysoká odolnosť – voči vode a vlhkosti, teplu a horúcim predmetom či mechanickému poškodeniu ťažkými alebo ostrými predmetmi. Na pracovných doskách z prírodného kameňa môžete krájať zeleninu, pokladať na ne horúce hrnce a nemusíte sa báť, že materiál poškodíte, ak naň niečo vylejete. Jednoducho povedané, žulu, kremeň, mramor alebo iný prírodný kameň len veľmi ťažko zničíte alebo poškodíte. Jedná sa o materiály pevné, nenasiakavé a trvácne, navyše ich údržba je jednoduchá.

➡️ Mínusy

Nevýhodami prírodného kameňa sú jeho vysoká hmotnosť, ktorej musí byť prispôsobená aj konštrukcia kuchynskej linky, obtiažnejšia montáž a vyššia cena samotného materiálu. Prírodné kamene sú tiež materiálom s vnútorným pnutím a prirodzene obsahujú mikrotrhliny či viditeľné trhliny. Z tohto dôvodu je skutočne dôležité kupovať kuchynskú pracovnú dosku z prírodného kameňa od overeného výrobcu, ktorý zaručuje, že vybrané kamene a dosky z nich prechádzajú náročnou kvalitatívnou kontrolou.

Ďalej je podstatné si u výrobcu/dodávateľa overiť, akými látkami bol povrch vašej kamennej pracovnej dosky ošetrený. Keďže sa jedná o prirodzene porézny materiál, ošetruje sa rôznymi umelými živicami, ktorých zloženie by vás malo zaujímať, keďže budú do styku s pracovnou doskou dochádzať vaše potraviny.

➡️ Údržba pracovnej dosky

Kuchynské pracovné dosky z prírodného kameňa nie sú náročné na údržbu. Povrch kameňa síce je prirodzene porézny, no býva ošetrený tak, že kameň je nenasiakavý, teda odolný voči vlhkosti, a na povrchu sa nezachytávajú nečistoty a nemnožia baktérie. Povrch je možné jednoducho čistiť mokrou handričkou a pre zachovanie lesku vytrieť dosucha. Ako sme už písali, dosky z prírodných kameňov sú odolné voči mechanickému poškodeniu ťažkými či ostrými predmetmi, preto sa nemusíte zaoberať tým, ako tento typ poškodení na povrchu dosky opraviť či prekryť.

➡️ Výhody a nevýhody prírodného kameňa

Výhody

  • vysoká odolnosť voči tlaku a mechanickému poškodeniu
  • široká škála farieb a štruktúr prírodných kameňov
  • jedinečnosť vzhľadu vďaka neopakovateľnej štruktúre daného kusu prírodného kameňa
  • trvácnosť materiálu
  • nenasiakavosť materiálu a odolnosť voči vlhkosti
  • odolnosť voči vysokým teplotám
  • jednoduchá údržba

Nevýhody

  • vysoká hmotnosť, ktorej treba prispôsobiť konštrukciu kuchynských skriniek a upevnenie dosky na stenu
  • vyššie ceny dosiek z prírodných kameňov
  • prírodný kameň býva ošetrený umelými živicami – pozor na ich zloženie kvôli kontaktu s potravinami!
💡 TIP!

logo architekti RulesIng. arch. Rudolf Lesňák z Architekti Rules o pracovných doskách z prírodného kameňa:

„Prírodný kameň je potrebné impregnovať, lebo stačí, že je na ňom dlhšie položený jeden zospodu mokrý pohár, ktorý zanechá stopu – tú vyčistíte až špeciálnym leštidlom. Ale podobne ako pri dreve, treba počítať s tým, že to je prírodný materiál a krásu vidieť v nedokonalosti, prípadne v patine.“

 

Zaujímavé a inšpiratívne články o zariaďovaní kuchyne z nášho webu

💡 TIP! Ak zariaďujete alebo renovujete kuchyňu, zísť sa vám môžu aj online plánovače kuchýň. Porovnanie týchto 3D vizualizačných nástrojov nájdete v našom článku.

 

💡 Hľadáte pracovnú dosku do vašej kuchyne? Nechajte sa inšpirovať:

Kuchynská pracovná doska Vigo 260 cm, dub lancelot Kuchynská pracovná doska Vigo 260 cm, dub lancelot
119,90 €
Kuchynská doska 180 cm borovica biela Kuchynská doska 180 cm borovica biela
85,00 €
Kuchynská doska 180 cm nubian svetlý Kuchynská doska 180 cm nubian svetlý
85,00 €
Kuchynská doska 180 cm dub lancelot Kuchynská doska 180 cm dub lancelot
85,00 €
Kuchynská doska 180cm/38mm dub artisan Kuchynská doska 180cm/38mm dub artisan
99,00 €
Kuchynská doska porterhause bystrý 180cm/38mm Kuchynská doska porterhause bystrý 180cm/38mm
79,00 €

Pozrieť ďalšie

 

Zdroje informácií a zaujímavé články:


Ako sa vám páčil článok?
4.3/5 - (10 votes)
Autor článku
Laura Haršániová

Naša domácnosť je zároveň aj naším domovom - miestom, kam sa vraciame a chceme sa tam cítiť pohodlne a bezpečne. Verím, že písaním článkov o domácnosti prispievam k tomu, aby sme si svoj domov zveľaďovali, cítili sa v ňom dobre, a zároveň si život spríjemňovali a zvyšovali jeho kvalitu.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.