Detské izby pre dievčatá aj chlapcov

Pri plánovaní detskej izby pre vaše ratolesti je potrebné zohľadniť celú radu faktorov. Musíte zohľadniť či zariaďujete detskú izbu pre novorodeniatko, prváčika alebo izbu pre násťročného študenta. V druhom rade nesmieme opomenúť ani to, či bude detská izba určená pre dievča alebo pre chlapca. Tým však prvotné úvahy o vzhľade a funkčnosti detskej izby nekončia. Správne zariadená detská izba musí spĺňať určité pravidlá, o ktorých si povieme v tomto článku.

Pre ako staré dieťa zariaďujete detskú izbu?

V prípade, že budete zariaďovať detskú izbu pre novonarodené bábätko, tak určite budete voliť iný nábytok než pre dieťa, ktoré práve začína chodiť do školy. Detská izba pre bábätko by mala obsahovať predovšetkým kvalitnú detskú postieľku, prebaľovací pult a nejakú skrinku alebo komodu, do ktorej budete ukladať oblečenie a potreby pre bábätko.

S tým, ako vaše dieťa bude rásť, sa budú samozrejme meniť aj požiadavky na vybavenie detskej izby, bez ohľadu na to, či je to detská izba pre dievča alebo detskú izbu pre chlapca. Každé malé dieťa, ktoré ešte nie je školopovinné bude vo svojej izbe potrebovať priestor na spanie, priestor pre hranie a úložné priestory. Malému dieťaťu stačí posteľ, nejaký malý stolček so stoličkou, na ktorom si bude môcť kresliť, koberec, na ktorom si bude môcť hrať so svojimi obľúbenými hračkami a samozrejme tiež priestor, do ktorého budete môcť uložiť oblečenie a hračky.

Detské izby pre školákov by už mali obsahovať aj priestor, ktorý bude určený pre učenie a písanie domácich úloh. Tu je potrebné zaobstarať písací stôl. Klasický alebo rôzne výškovo nastaviteľný či polohovateľný a samozrejme aj kvalitnú detskú stoličku, z ktorej vaše dieťa dosiahne celými plochami nôh na zem. Základným kritériom pri výbere stoličky pre školákov je možnosť polohovania sklonu opierky a výšky celej stoličky.

Zariaďujete detskú izbu pre dievča alebo pre chlapca?

To či zariaďujete detskú izbu pre dievča alebo detskú izbu pre chlapca pravdepodobne ovplyvní predovšetkým farba akou detskú izbu vymaľujete a následne farebne zladíte. Zariadenie detskej izby pre dievčatá budete pravdepodobne ladiť do farieb ako je ružová, fialová alebo žltá. Veľmi pekné je ak v detskej izbe vymaľujete časť múrov jednou farbou a zvyšok odlišnou farbou. U detských izieb pre chlapcov prevládajú predovšetkým kombinácia modrej a zelenej farby.

Pre vybavenie izby voľte radšej neutrálne farebné a tvarové kombinácie. Teda také, ktoré príliš nepodliehajú módnym trendom, a ktoré si zachovajú vďaka svojej jednoduchosti krásu aj v neskoršom veku vášho dieťaťa.

Detská iba od bytového dizajnéra

Ak máte vlastnú predstavu o tom ako by mal detská izba pre vaše dieťa vyzerať, môžete sa pustiť ihneď do zariaďovania. Ak si však myslíte, že nedokážete farebne zladiť nábytok, steny a izbové doplnky a máte pochybnosti o vhodnosti vami zvoleného nábytku do detskej izby, tak požiadajte o pomoc bytového dizajnéra. Vvýsledkom vám bude funkčná a dokonale zladená detská izba.

5/5