Najlepšie dámske a pánske župany: TOP 5+5 produktov podľa recenzií a testov

najlepšie županyExistuje oblečenie, ktoré dokonale evokuje pocit domácej pohody, relaxu a príjemne stráveného voľného času? Áno, je to župan. Určite ste už jeden mali a ak ešte nie, teraz je ten správny čas nájsť pre seba (alebo pre svojho partnera) ideálny župan. V nasledujúcom rebríčku prinášame tipy na najlepšie dámske a pánske župany, ktoré vás môžu svojím prevedením a kvalitou materiálov zaujať.

Aj keď je to na prvý pohľad ľahká úloha, predsa by ste pre výberom ideálneho županu mali dôkladne pouvažovať o svojich potrebách a očakávanom využití. Rozmeňme si to hneď na niekoľko dôležitých otázok:

  • Hľadáte teplý, savý a “macíkovský” župan, ktorý budete používať po kúpaní na dosušenie a zahriatie?
  • Alebo vás láka atraktívny, ľahký saténový župan, ktorý vám pridá na príťažlivosti?
  • Páči sa vám predstava, že ráno, po zobudení, vhupnete do príjemného županu a vychutnáte si rannú kávu?
  • Chcete si po celom dni odpočinúť pred obľúbeným seriálom alebo s knihou v ruke?
  • A čo tak prehodiť na seba kvetovaný kimonový župan po kúpaní v bazéne?

Vybrať župan znamená rozhodnúť sa pre správny materiál, dĺžku, strih a celkový vzhľad. V nasledujúcom sprievodcovi vám o všetkých detailoch povieme čosi viac. Dokonca ani kúpa županu pre polovičku už nebude žiadnou výzvou. Ak chcete mať istotu dobrej voľby, neprehliadnite ani užívateľské recenzie županov, kde sa dozviete viac o kvalite materiálov, ale aj starostlivosti. Užite si domácu pohodu v kvalitnom župane a okamžite vylepšite svoju náladu!

Najlepšie dámske a pánske župany podľa recenzií a nášho výberu

 ProduktInfoHodnotenie 
Dámske župany
#1Elegantný župan Lilly

Najlepší saténový župan
✔️ Ľahký satén jemne splýva a nádherne kopíruje krivky tela
✔️ Ramená zdobí ľahká kvetovaná čipka
📌 od 43 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2Dámsky župan Ariana

Najlepší froté župan
✔️ Z jemného froté v krásnej farbe
✔️ Decentná kvetinová výšivka
📌 od 49 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Dámsky župan Bonnie

✔️ Luxusný župan z elegantného bieleho saténu
✔️ Príjemný kimonový strih lichotí postave
📌 od 41 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4Dámsky župan Terezie

✔️ Príjemne dosuší aj zahreje
✔️ Jednoduché prevedenie zvýrazňuje lesklá stužka
📌 od 56 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#5Dámsky župan Essenza Home Fleur

✔️ Luxusný župan od holandského výrobcu Essenza
✔️ Elegantný kimonový strih s trojštvrťovými rukávmi
📌 od 49 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
Pánske župany
#1Bordo župan Bruce

Najlepší z hrejivého materiálu
✔️ Z hrejivého mikrofleecu
✔️ Veľmi príjemný a pohodlný
📌 od 45 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2Tmavomodrý župan Borys

✔️ V elegantnom tmavomodrom prevedení
✔️ Príjemný a hrejivý
📌 od 45 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Sivý župan Royal

✔️ Elegantný a štýlový
✔️ Lem šálového goliera aj vrecká zdobí decentný vzor
📌 od 41 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4Biely župan Soft touch

✔️ Vonkajšia strana s jemným chĺpkom, trendy vzhľad
✔️ Vnútorná strana je z nasiakavého froté
📌 od 53 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#5Character Marvel

✔️ Vysoko pohodlný a štýlový, ako stvorený pre milovníkov Marvel Universa
✔️ Jeden z najpredávanejších županov
📌 od 32 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie

Ako vybrať dámsky / pánsky župan

Župan môže byť perfektným oddychovým oblečením, a zároveň aj luxusným kúskom, ktorý čo to decentne poodhalí, no pritom neukáže všetko. Predovšetkým dámske župany hýria rozmanitosťou – ako strihovou, materiálovou, tak aj celkovým dizajnom. Pánske župany sú viac univerzálne a zamerané na to, aby svojmu nositeľovi navodili pocit komfortu. Či už vyberáte župan pre seba, svoju polovičku, alebo ako darček pre kamarátku, venujte pozornosť nasledujúcim náležitostiam.

Funkcie županu – alebo aj: Ako budete župan používať?

Župan môžeme popísať ako neformálne domáce oblečenie. Môžete ho nosiť nielen v súkromí domova, rovnako tak je nenahraditeľnou súčasťou aj wellness a skrášľujúcich centier. Sem si však nenosíte svoj župan, ale jeden na omak príjemný, najčastejšie v bielej farbe a s firemným logom, vám na pár hodín zapožičajú.

Župan, ktorý máte v úmysle používať doma, môže mať niekoľko hlavných úloh:

  • Osuší vašu pokožku po okúpaní. Nehryzie, nepichá, ani pokožku nijak nedráždi.
  • Príjemne zahreje po okúpaní, alebo aj ráno po zobudení.
  • V saténovom prevedení krásne dotvorí vaše krivky a pekne ladí s nočnou bielizňou.
  • Môže poslúžiť aj ako oblečenie na prechod medzi bazénom a interiérom.
  • Je takmer nevyhnutnou súčasťou výbavy pri pobyte v nemocnici (inak vás na prechádzku do areálu ani nepustia).
  • Zakryje všetko, čo má zostať zakryté. Dokonca aj vtedy, ak vás skoro ráno prekvapí kuriér s balíkom.
  • Môže byť dokonalým večerným oblečením k televízii, kedy už nechcete zostať v rifliach, ani si ešte obliekať pyžamo.
  • Jeho pohodlnosť pôsobí uvoľňujúco. V príjemnom župane jednoducho rýchlejšie zabudnete na bežný pracovný stres a povinnosti.

Obľúbené materiály na županoch

V súvislosti s výberom materiálu sa rozhodujte podľa očakávaného využitia. Materiál predurčuje váhu županu, jeho využitie počas ročných období, nasiakavosť aj nároky na starostlivosť.

Satén a hodváb

Kvalitný saténový župan je skvostom v šatníku každej ženy. Tento materiál je ľahký, chladivý a splývavý. Výborne sa hodí pre romantické chvíle vo dvojici. Miera nasiakavosti vlhkosti je však nižšia, mokré mapy mu ani neprospievajú. Podobné, ak nie ešte lepšie kvality, ponúka luxusný hodváb. Počítajte však z tým, že nehreje, iba vám efektne pridá na atraktivite a tajomnosti.

Viskóza

Podobné použitie, ako vyššie spomínané materiály, ponúka viskóza. Považuje sa za cenovo dostupnú alternatívu hodvábu. Ide o vlákno, ktoré sa vyrába ekologickým postupom z celulózy, nesprevádza ho náročné získavanie od priadok morušových. Viskózové župany sú ľahké, splývavé a na pohľad elegantné.

Mikroplyš

Máte zálusk na jemný a mäkký župan, do ktorého bude radosť zababušiť sa? Základom mikroplyšu je 100 % polyester v úprave s jemnými chĺpkami, ktoré pripomínajú nadýchanú plyšovú hračku. Mikroplyšový župan je ľahký, no nadmieru hrejivý, podobne ako väčšina moderných diek z mikroplyšu. Po vypratí rýchlo obnoví znovu hebkosť, nie je náchylný na žmolkovanie. Jeho schopnosť nasávať vodu je však vysoká. Ak ho použijete priamo po okúpaní, zostane mokrý.

Bavlna

Bavlnený župan je tradičná voľba, ktorá nesklame. Ide o prírodný materiál, ktorý je dostatočne odolný, no pritom jemný a mäkký, bez straty na farebnosti aj po mnohých opraniach. Bavlna sa vyznačuje výbornou savosťou. Čoraz častejšie sa môžete stretnúť aj s BIO bavlnou, ktorá pochádza z ekologického hospodárstva, bez používania pesticídov a chemických prostriedkov. Vhodné aj pre osoby s citlivou pokožkou.

Froté

Froté župany majú základ v 100 % bavlne, ktorá je špeciálnym tkaním upravovaná tak, aby vznikali drobné slučky. Najčastejšie sa s froté materiálom môžete stretnúť na nadýchaným uterákoch s vysokou savosťou. Preto žiadne pochybnosti, že by takýto župan vykazoval iné kvality. Je jemný, mäkký, vysoko savý a hrejivý, vhodný na použitie aj počas chladných mesiacov. Dávajte si však pozor na údržbu. Pri praní sa vyhnite pracím gélom a avivážam, ktorého jeho štruktúru utláčajú, a tak klesá aj jeho nasiakavosť a jemnosť.

Bambus

Ak hľadáte materiál, ktorý má výborné antibakteriálne a hypoalergénne vlastnosti, potom sa rozhliadnite v ponuke bambusových županov. Spájajú decentnosť a jemnú eleganciu. Bambusovému vláknu sa pripisuje schopnosť eliminovať pachy. Vykazuje zaujímavé termoregulačné schopnosti. V lete chladí, v zime zahrieva. Tiež je to materiál, ktorý je vhodný aj pre citlivú pokožku.

Flanel

Typický károvaný flanel spoznáte už na prvý dotyk. Ide o ďalší materiál, ktorý sa vyrába zo 100% bavlny. Hlavným poznávacím znamením je „chlpatý povrch„, zvyčajne z oboch strane – bordovej, modrej a hnedej farbe. Flanelový župan je ľahký, no pritom príjemne hrejivý. Nároky na údržbu nie sú vysoké, podobné ako pri bavlne. Výhodou naviac je nízka krčivosť = žiadne žehlenie a vždy dobrý vzhľad.

Veľkosti županov

Ak chcete župan, ktorý vám dobre sadne na ramenách, zvoľte konfekčnú veľkosť, ako bežne nosíte. Aj pri županoch sa môžete stretnúť s veľkosťami S, M, L, XL, XXL, poprípade dvojčíslami, napríklad L/XL. Pri luxusných županoch môžete natrafiť aj na detailnejšie veľkostné tabuľky, priamo od výrobcov, kde bude číslovanie županov napríklad 36, 38, 40, 42, atď.

Pozor na župany, ktoré nesú označenie “univerzálna veľkosť”. Predsa len budú mať niekde svoje limity a svedčia napríklad dámskym postavám vo veľkosti M – XL. Pre veľkosť S môžu byť zbytočne veľké a neforemné, od veľkosti XXL sa už nemusia predné diely dostatočne prekrývať.

Základné strihy županov

V strihoch županov sa nedejú veľké zmeny. Na čo predsa meniť to, čo tak spoľahlivo funguje! Najčastejšie má preto župan “kabátový”, alebo ak chcete aj “kardigánový” strih, smerom nadol rovný, alebo mierne sa rozširujúci do tvaru písmena “A”. Určite však nemá zvýrazňované ramená, ani formujúce zášivky.

Okraje rukávov, ľavej aj pravej strany môžu byť zvýraznené lemovaním tón v tóne alebo kontrastnou farbou. V prípade saténových kúskov sa na okraje používa aj lemovanie čipkou. Nechýbajú ani župany s kapucňou, nadštandarne veľkou a pohodlnou. Okrem toho sa určite zídu aj dve predné vrecká po stranách – čím väčšie a hlbšie, tým viac osobných vecí si do nich môžete odložiť.

Dĺžka županov

V súvislosti so strihom úzko súvisí aj dĺžka županov. Pánske župany sú aj v tomto ohľade konzervatívnejšie. Ich dĺžka je približne od kolien po členky. Dámske župany už môžu okryť aj väčšiu časť nôh. Veľmi obľúbené sú saténové župany siahajúce do polovice stehien, hneď za nimi pohodlné mikroplyšové župany v dĺžke tesne pod kolená.

Zapínanie na županoch

Predsa opaskom z rovnakého materiálu, ako je župan! Presne toto sa aj vám určite vybaví ako prvá možnosť, ako župan pohodlne prekrížiť a zapnúť. Ak si totiž obliekate župan priamo na telo (bez spodnej bielizne alebo pyžama) a chcete mať obe ruky voľné, potrebujete jednoduché a praktické zapínanie, ktoré zakryje všetko dôležité. Na županoch sa nám páči ich “milosrdnosť”. Nevšimnú si, ak priberiete 5 kíl, vždy ich pomocou opasku cez pás jednoducho zapnete.

K dostaniu sú však aj župany so zipsom. Svojím prevedením ponášajú na predlžené mäkké mikiny s kapucňou (v dĺžke po koleno alebo pod koleno). Majú ležérny dizajn doplnený veľkou kapucňou a vyzerajú ako domáce oblečenie. Sú ako stvorené na ležanie na pohovke pred televízorom. Nemusíte sledovať, či náhodou neukazujete viac, než ste mali v úmysle. Pohodlne odpočívate, dokonca si môžete aj pospať. Miernou nevýhodou je však samotný zips, ktorý môže na holej pokožke chladiť.

Obľúbené farby a vzory

Vedúcimi farbami pri županoch sú biela, jemná krémová, sivá až šedá, ružová až bordová, tmavomodrá. Príťažlivé sú práve svojou jednoduchosťou a univerzálnosťou. Pekne ladia s akýmkoľvek domácim alebo nočným oblečením.

So vzorov sa môžete stretnúť s tradičnými zvislými pásikmi, hviezdičkami, bodkami, zvieracím vzorom (zebra, šelmy), kvetovanými vzormi. Posledné roky sa do pozornosti dostali aj exotické motívy – plameniaky, kolibríky, tropické rastliny a listy – na modrom, ružovom, marhuľovom, zelenom či čiernom lesklom základe.

Vzorovo aj farebne výrazný župan sa však už o čosi ťažšie ladí k spodnej bielizni alebo plavkám. Ak si potrpíte na detailoch, stavte na nadčasový kvalitný župan v jednotnej farbe, ktorý podčiarkne tón vašej pokožky a dodá vám na pohode aj sebavedomí.

Ceny županov

Na župan sa môžete pozerať ako svoj nový najobľúbenejší kúsok domáceho šatníka. Od toho sa bude odvíjať aj jeho cena, respektíve chuť priplatiť si viac. Rozdelili sme bohatú ponuku županov do 3 základných kategórií a pripravili im krátke zhodnotenie.

✅ Župany do 30 eur

Ide o klasické župany, ktoré síce neohúria jedinečnosťou, ale za to ani neurazia. Nájdete tu tradičné strihy, farby, aj vzory, v obľúbených materiáloch ako sú bavlna, mikroplyš aj ľahká viskóza. Pri výbere sa orientujte napríklad podľa recenzií županov. Nakupujte u overených predajcov. Podozrivo lacné župany nemusia byť príjemné na telo, po pár praniach zostanú žmolkové, alebo sa vlákno pri praní utlačí. Ich nízka savosť či schopnosť zahriať telo môžu tiež patriť k slabinám.

✅ Župany do 60 eur

Kategória, v ktorej nájdete aktuálne najpredávanejšie župany, naprieč všetkými obľúbenými materiálmi. Nechýba tu kvalitná bavlna, satén či nadýchané froté. Zaujať vás môžu svojím detailným spracovaním (efektné lemy, výšivky aj čipky), stabilnými farbami, ale aj trendy vzormi. Práve v tejto kategórii nájdete aj krásne dámske župany v strihu kimono, ktoré sa stanú nielen ozdobou noci, ale aj letného dňa pri bazéne.

✅ Župany od 60 eur

Prémiové materiály, renomovaní výrobcovia, vysoký dôraz na precíznosť a dlhú životnosť. Tieto luxusné župany sú skvelým tipom na darček pre milovanú osobu. Ak poznáte jej vkus, urobíte výberom toho najlepšieho županu veľkú radosť.

 ProduktInfoHodnotenie 
Dámske župany
#1Elegantný župan Lilly

Najlepší saténový župan
✔️ Ľahký satén jemne splýva a nádherne kopíruje krivky tela
✔️ Ramená zdobí ľahká kvetovaná čipka
📌 od 43 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2Dámsky župan Ariana

Najlepší froté župan
✔️ Z jemného froté v krásnej farbe
✔️ Decentná kvetinová výšivka
📌 od 49 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Dámsky župan Bonnie

✔️ Luxusný župan z elegantného bieleho saténu
✔️ Príjemný kimonový strih lichotí postave
📌 od 41 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4Dámsky župan Terezie

✔️ Príjemne dosuší aj zahreje
✔️ Jednoduché prevedenie zvýrazňuje lesklá stužka
📌 od 56 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#5Dámsky župan Essenza Home Fleur

✔️ Luxusný župan od holandského výrobcu Essenza
✔️ Elegantný kimonový strih s trojštvrťovými rukávmi
📌 od 49 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
Pánske župany
#1Bordo župan Bruce

Najlepší z hrejivého materiálu
✔️ Z hrejivého mikrofleecu
✔️ Veľmi príjemný a pohodlný
📌 od 45 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#2Tmavomodrý župan Borys

✔️ V elegantnom tmavomodrom prevedení
✔️ Príjemný a hrejivý
📌 od 45 €
[usr 5 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#3Sivý župan Royal

✔️ Elegantný a štýlový
✔️ Lem šálového goliera aj vrecká zdobí decentný vzor
📌 od 41 €
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#4Biely župan Soft touch

✔️ Vonkajšia strana s jemným chĺpkom, trendy vzhľad
✔️ Vnútorná strana je z nasiakavého froté
📌 od 53 €
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
#5Character Marvel

✔️ Vysoko pohodlný a štýlový, ako stvorený pre milovníkov Marvel Universa
✔️ Jeden z najpredávanejších županov
📌 od 32 €
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"] Čítať recenzie
Rate this post
0 Zdieľanie

0 Zdieľanie
Share
Tweet
Pin