Bývanie

Ako si zariadiť spálňu, aby ste sa necítili až príliš stiesnene

Spálňa je miestečko, ktoré poväčšine využívame práve na regeneráciu. Aby sme sa v nej cítili naozaj príjemne, musíme očakávať, že vyberanie konkrétneho nábytku a zariadenia do spálne bude finančne náročnejšia záležitosť. Ak nedisponujete príliš veľkou spálňou a chcete si ju zariadiť tak, aby ste hneď pri zostupovaní z postele nebuchli do skrine, poradíme vám.

Rozmiestnenie nábytku

V prvom rade ešte skôr, ako si vôbec začnete vyberať nábytok do spálne, odporúčame vám stiahnuť si program, v ktorom si zakreslíte presné rozmery stien, znázorníte si okná a dvere. Samozrejme nemusíte si hneď kupovať takýto program. Dajú sa nájsť aj free verzie, ktoré sú ľahko ovládateľné a ľahko vám pomôžu sa zorientovať v priestore. Vytvoríte si tak 3D obraz, v ktorom budete presne vidieť, kde by ste mohli umiestniť posteľ a kde šatníkovú skriňu.

Keď sa vám zrovna nechce sedieť pri počítači a robiť návrh, respektíve si na to netrúfate, skúste si rozmer stien, okien a dverí a už daného nábytku pospisovať, aby ste vedeli, či sa vám tam vami vybraný nábytok vôbec zmestí. Keď si všetko pospisujete, načrtnete, vyhnete sa tak zbytočným komplikáciám. Viete si predstaviť, že posteľ, ktorú si vyberiete, sa vám tam nezmestí?

Posteľ, skrine, nočné stolíky

Ak je spálňa ako krajná izba v byte, odporúčame vám čelo postele umiestniť smerom do bytu. Zamedzíte tak hluku smerom z chodby. Posteľ vám neodporúčame dávať blízko k radiátoru. Nielenže budete potrebovať vedľa postele umiestniť aj nočný stolík, okrem toho by vám príliš horúci vzduch cez zimu, keď sa bude kúriť, nerobil naozaj dobre. V spálni sa odporúča mať 18 stupňov. Snažte sa túto teplotu dodržiavať. Ak ešte nemáte dieťatko a plánujete, počítajte s tým, že hneď k vašej posteli budete musieť umiestniť postieľku. Ženám sa odporúča spať na tej strane, kde je viac priestoru – kvôli postieľke, aby mala rýchly prístup k dieťatku.

Do malej spálne vám odporúčame dávať skôr bledé prírodné farby. Tmavé farby by vám miestnosť mohli len opticky zmenšiť a miestnosť by pôsobila pochmúrne. Ak sa vám dá, šatníkové skrine skôr umiestňujte do predsiení. Stavané skrine poskytnú dostatok priestoru aj pre tých, ktorí majú dostatok oblečenia.

Ako si teda zariadiť spálňu, aby ste sa necítili príliš stiesnene?

1. Voľte bledé farby, ale pozor, ak budete mať tmavú podlahu, nábytok si vyberajte bledý. Ak budete mať bledú podlahu, stenu dávajte tmavšiu. Pri menších spálňach odporúčame skôr tmavé podlahy a bledé steny a nábytok.

2. Miestnosť neprepĺňajte veľkým množstvom nábytku. Základ je posteľ, nočné stolíky a keď tak komoda.

3. Miestnosť presvetlite. Odostierajte žalúzia, dávajte viac lampičiek, poprípade ak sa vám dá, dajte si tam zrkadlo. To vám miestnosť opticky predĺži.

Leave a Comment