Free songs
Home / Recepty / Príbeh kávy – kozy, prvé kaviarne aj obrovský biznis
Príbeh kávy – kozy, prvé kaviarne aj obrovský biznis

Príbeh kávy – kozy, prvé kaviarne aj obrovský biznis

Káva je spolu s čajom najobľúbenejším nápojom na svete. Filmový režisér a scenárista David Lynch o nej dokonca vyhlásil, že aj zlá je lepšia ako žiadna. Tu sa však o zlej káve nedočítate. Zato o nevšednej histórii tohto nápoja áno.

shutterstock_99664388

Začalo to kozami

Poznáte príbeh o objavení kávy? Je ich mnoho, každý trošku odlišný a svojský. Ten, ktorý poznáme my, je ako vystrihnutý z Ezopových bájok. Hlavnú úlohu v ňom totiž hrajú zvieratá, konkrétne africké kozy. A samozrejme pastieri. Tým neuniklo, že keď ich pasú blízko kávovníkov, sú kozy oveľa čulejšie. Ich hyper aktivitu pripísali práve konzumácii plodov kávovníka, čo sa len potvrdilo v momente, keď plodinu sami vyskúšali. Horúci nápoj si z kávových zŕn ale nevarili. Miešali ich totiž s tukom a vytvárali niečo na spôsobom energetických tyčiniek.

Pražiť a zalievať začali v Jemene

Zo severovýchodu Etiópie, kde sa mal objav účinkov kávových zŕn odohrať, sa plodina postupne rozšírila do celého sveta. Ktovie aký úspech by mali zrnká kávy zmiešané s tukom, ak by spôsob ich využitia nevylepšili v Jemene. Práve v Jemene v 15. storočí sa pár múdrych hláv dalo dohromady a vymyslelo jedinečný spôsob prípravy, ktorý sa používa dodnes. Teda zalievanie pražených kávových zŕn horúcou vodou. V Európe sa káva objavuje o pár storočí neskôr, ale na úspech medzi Európanmi si musí počkať.

Najstaršie kaviarne v Benátkach a Prahe

Ak by ste sa chceli vydať po stopách kávy na starom kontinente, doporučujeme začať cestu v talianskych Benátkach. Práve tu, na Námestí sv. Marka, môžete nájsť úplne prvú kaviareň na území Európy. Má viac ako 370 rokov a meno Florian. Medzi najstaršie však patrí aj kaviareň v neďalekej Prahe, ktorú na Malej Strane otvoril turecký obchodník v roku 1714. Začiatky sú vždy ťažké a ani s kávou to nebolo inak. Spočiatku sa jej nekonzumovalo mnoho a trvalo takmer 200 rokov, než káva prenikla do šálok širokých  vrstiev obyvateľstva.

S kávou je lepší biznis ako so zlatom

V súčasnosti je kvalitná káva TOP komoditou na celom svete. Predbieha dokonca zlato aj diamanty. Viac ako s ňou sa obchoduje už len s ropou a tak nečudo, že ročný obrat obchodu s kávou sa pohybuje na úrovni 100 miliárd eur. Najväčším producentom kávy však už dávno nie je Etiópia, pravlasť tejto plodiny. Prím hrá Brazília – krajina samby, futbalu a určite aj kávy. Veď táto juhoamerická veľmoc sama ťahá tretinu celosvetovej produkcie kávových zŕn! Na jedného Brazílčana pripadá až 15 stromov – kávovníkov.

Ako docieliť skvelú chuť

Chcete si doma dopriať šálku výbornej kávy? Kto by nechcel. Tú najlepšiu chuť aj vôňu bude mať jedine čerstvo namletá zrnková káva, zalievaná zhruba 15 minút po zomletí. Nemeľte do zásoby, káve by mohla zvlhnúť a stratiť svoje cenné vlastnosti.

Scroll To Top