Kultová britská automobilka Rolls-Royce odhalila svoj najluxusnejší model, z ktorého sa však k zákazníkom dostanú len tri kusy. Cena modelu Boat Tail sa podľa britských médií vyšplhá na neuveriteľných 20 miliónov libier a ide tak o najdrahšie auto sveta, ktoré cenovkou preskočí aj doterajšieho rekordéra Bugatti La Voiture Noire. 

Rolls-Royce Boat Tail je superluxusný kabriolet, ktorý vyzerá ako jachta na štyroch kolesách. Označenie Boat Tail pritom už mali predchádzajúce zákazkové automobily automobilky z britského Goodwoodu, postavené v dvadsiatych a tridsiatych rokoch minulého storočia. Kultová značka automobilov len pred pár dňami oznámila zámer vrátiť sa k historickým koreňom značky a vyčleniť v rámci spoločnosti samostatné oddelenie s označením Rolls-Royce Coachbuild. To umožní úzkemu okruhu jednotlivcov „podieľať sa na vytváraní úplne jedinečných a vskutku osobitých zákaziek budúceho historického významu,“ uviedol Torsten Müller-Ötvös, generálny riaditeľ spoločnosti Rolls-Royce Motor Cars.

Rolls-Royce Boat Tail je prvým projektom tejto línie. Kabriolet je dlhý takmer 5,9 metra. Predný profil sa sústreďuje na novú úpravu svetiel a riešenie ikonickej prednej masky odkazujúcej na grécky chrám Panteón. Pri pohľade z boku sú jasne viditeľné odkazy na moreplavbu, ktoré sa najvýraznejšie odrážajú v zadnej časti vozidla. Zadná paluba -  moderná interpretácia drevených palúb v zadnej časti historického Boat Tail - prekypuje množstvom dreva. Táto časť novinky značky Rolls-Royce pritom ukrýva náročný a pozoruhodný koncept. Po stlačení tlačidla sa paluba otvorí ako mávnutie motýlích krídel, kedy odhalí veľkorysý priestor „hosting suite,“ obsahujúci skrinku, v ktorej je uložená zbierka nevyhnutných doplnkov pre konzumáciu v štýle al fresco, no nájdete tam aj slnečník. Po oboch stranách „hosting suite“ sa tiež elegantným otáčavým pohybom, ktorý má pripomínať ponuku osobnej obsluhy, pripravia kávové stolčeky a súčasne sprístupnia dve minimalistické sedačky, vyrobené v spolupráci s talianskym výrobcom nábytku Promemoria, uložené pod nimi.

Za zmienku stojí tiež vzhľad prístrojovej dosky, kde vynikajú jedinečné chronometre Bovet 1822, ktoré vznikli na základe osobitného priania zadávateľa Boat Tail. Na záver ešte jedna zaujímavosť, špeciálne pre model Rolls-Royce Boat Tail bolo vytvorených 1813 úplne nových dielcov. Aj to svedčí o zhmotnenom absolútnom luxuse a zároveň neustálej túžbe tímu z Goodwoodu po dokonalosti.