Komerčné články Praktické tipy

Tipy na kávové špeciality, ktoré Slovákom chutia

Slováci si radi vypijú šálku kávy, pričom sa nevyhýbajú ani rôznym experimentom. Muži a ženy však majú v pití kávy odlišné preferencie. Pre pánov káva znamená silný životabudič a najradšej si vychutnávajú jej čistú horkastú chuť, prípadne s prímesou alkoholu. Dámy majú zase radšej sladšiu kávu, najmä s čokoládou alebo šľahačkou. Pre všetkých však platí, že za kvalitu sú ochotní si priplatiť. Ako to je s kávou a kávovými špecialitami, ktoré sa naozaj oplatí vyskúšať, si povieme v našom článku.

Ako spoznať naozaj kvalitnú kávu?

Ako prvé si treba uvedomiť základné pravidlo. Pokiaľ chcete piť naozaj kvalitnú kávu, nekupujte ju už namletú. Takáto káva, aj napriek tomu, že je vákuovo balená, stráca na kvalite a bohatosti chuti. Tiež treba zvážiť vhodný spôsob, akým chcete kávu pripravovať. Určite nie je dobrý nápad použiť kávu určenú k filtrovaniu na prípravu espressa. Výsledkom tak bude výrazne kyslá chuť, ktorá vás v príprave ďalších kávových špecialít iba odradí.  

Hotová káva by mala mať krásnu hustú penu, ktorú môžete naberať lyžičkou. A pod penou by ste samozrejme nemali nájsť žiadne olejové škvrny. Neklamným znakom kvality je tiež charakteristická vôňa kávy, ktorá sa líši od odrody k odrode, či mieste pestovania kávy.

Pokiaľ ste milovníkom exotiky, určite vás poteší čerstvá káva Ethiopia Yirgacheffe. Poteší orieškovou chuťou v kombinácii s tónmi jazmínu a lupeňov ruže. Vo výsledku tak dostanete likérovo sladkastú chuť s jemnými náznakmi citrusového ovocia. 

Bonusový tip

V letných mesiacoch sa vyplatí vyskúšať na studeno pripravovanú kávu Cold Brew. Od klasickej ľadovej kávy sa líši tým, že pri jej príprave sa nepoužíva horúca voda. Čerstvo pražená a mletá káva sa lúhuje v studenej filtrovanej vode po dobu 24 hodín. Tento pomalý proces spôsobuje úplné rozvinutie chute a vône kávy.

Aké kávy chutia Slovákom?

Chute Slovákov sa v ničom zásadnom nelíšia od iných európskych labužníkov kávy. Rozdiel je skôr v mieste jej vychutnávania. Podľa prieskumov takmer 68 % Slovákov pije kávu výhradne doma, 25 % Slovákov ju pije v práci a len 1 % dáva prednosť pitiu kávy v kaviarni. V zahraničí je tento trend trochu iný a najmä percento pitia kávy v kaviarni je neporovnateľne vyššie.

Kolumbia, Kostarika

V súčasnosti chutí Slovákom najmä káva dovážaná z Kolumbie. Ide o pozostatok časov socializmu, kedy sa k nám dovážala výlučne horkosladká kolumbijská káva. A tak sme si na túto chuť zvykli a stále je táto odroda v obchodoch najžiadanejšia. V porovnaní so zahraničím sme však na chvoste kupovania klasickej zrnkovej kávy. Radšej dávame prednosť mletej, alebo instantnej.

Obľúbené sú pre Slovákov aj kávy zo Strednej Ameriky. Kostarická káva Costa Rica La Pastora Tarrazu“ dominuje svojou orieškovou chuťou s nádychom korenenej čokolády. Táto káva sa dokonca pestuje vo vulkanickej pôde, ktorá je obohatená o sopečný popol a bohatá na minerály.

Klasiky

Zatiaľ najobľúbenejšou kávou na Slovensku je klasický turek. Nedajte sa však zmýliť. S kávou podávanou v Turecku to nemá nič spoločné. V tejto krajine totiž pijú dokonale jemne pomletú kávu a dôkladne prevarenú v nádobe menom džezva. Samozrejmosťou sú veľké množstvo cukru, škorica a klinčeky na dochutenie. Turecká káva by sa preto v našich končinách mala správne volať zalievaná.

VEDELI STE, ŽE: Prvenstvo v pití kávy neprináleží krajine, kde sa káva pestuje. Najviac kávy sa totiž vypije vo Fínsku. A to až 12 kilogramov na obyvateľa. Zaujímavosťou tiež je, že na svetových burzách je káva hneď po rope druhou najobchodovanejšou komoditou.

Podľa spôsobu prípravy

Kaviarne priniesli do nášho života aj nové pojmy a nie každý sa v nich vie orientovať. Slováci si však obľúbili iba niekoľko spôsobov prípravy kávy. Okrem už zmienenej zalievanej a filtrovanej kávy, sú to najmä rôzne varianty espressa. Prinášame vám stručný zoznam:

  • Moka – káva uvarená v moka hrnci, ktorou prechádza voda pomocou tlakovej pary. Tento spôsob prípravy kávy pôvodne pochádza z Talianska.
  • Cappuccino –espresso s mliekom a mliečnou penou, ktoré je zdobené popraškom škorice, prípadne kakaa.
  • Espresso doppio – dvojité espresso, na ktorého prípravu potrebujete dvojitú dávku kávy. Výsledný nápoj predstavuje asi 60 ml, čiže dvojnásobný objem jedného espressa.
  • Ristretto – pripravované v krátkom prevedení espressa z bežnej dávky namletej kávy, avšak s polovičným objemom vody. V taliančine znamená ristretto krátke alebo skrátené, zatiaľ čo lungo dlhé, predĺžené. Keď navštívite Francúzsko a budete mať chuť na ristretto, tak si pýtajte „café serré“.
  • Lungo – opakom ristretta, pretože je vyrobené z väčšieho množstva horúcej vody. V porovnaní s espressom trvá jeho príprava do 60 sekúnd a predstavuje 130-170 ml vody. Vo Francúzsku si pýtajte „café allongé“.
  • Caffe latte – espresso s väčšou dávkou mlieka, než má cappuccino.
  • Espresso con panna – ide o espresso alebo dvojité espresso podávané so šľahačkou na vrchu. Historicky ide o starodávny kávový nápoj, ktorý je považovaný tiež za predchodcu latte a cappuccin a.
  • Espresso Romano – espresso podávané s kúskom citróna s cieľom zvýrazniť jeho sladkosť. Napriek názvu, tento nápoj nemá nič spoločné či už s Rímom alebo s Talianskom.

V poslednom čase sa medzi Slovákmi stáva obľúbenou káva Kopi Luwak – cibetková káva. Ide o kávu pre ozajstných fajnšmekrov, pretože nejde o lacnú záležitosť. Za kilogram zaplatíte približne 400 až 500 Eur. Je to z dôvodu jej náročnej výroby. Kávové zrnká najskôr musia prejsť celým tráviacim traktom cibetky a až potom sú ďalej spracovávané a pražené.

Bonusové tipy na záver

V poslednom čase sa najmä na jeseň teší obľúbenosti u Slovákov tekvicové latte. Na prvý pohľad možno čudná kombinácia, no zaručene delikátna. Stačí vám iba tekvicové pyré rozmiešať s tekvicovým korením, vanilkovým extraktom, javorovým sirupom a pripraveným espressom. Následne treba ešte dopeniť mliekom a prípadne ešte ozdobiť šľahačkou.

V zime vám zase rozprúdi krv v tele zlaté caffe latte. Ide o espresso kávu so škoricou, javorovým sirupom, zázvorom a kurkumou. Potom už stačí iba dopeniť mliekom a lahodný nápoj je hotový.

V období Vianoc zase mnohých z vás zaručene poteší bombardino.Do espressa vám stačí priliať vaječný likér, rum a šľahačku na ozdobenie. Pokiaľ vám alkohol vadí, je dobrým nápadom vymeniť ho za salko, alebo nesladenú zahustenú smotanu.

Leave a Comment