Život na 20 m2 alebo Ako si zariadiť študentskú izbu

Pre väčšinu študentov je často jedinou cestou pre život vo väčšom meste spolubývanie. Ale ako si na pár metroch štvorcových vytvoriť priestor pre spánok, štúdium, prácu aj zábavu? Inšpirujte sa praktickými tipmi ako pre spolubývanie, tak aj miniatúrne garsónky.

Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a toto porekadlo platí pri zariaďovaní študentskej izby dvojnásobne. Na pár metroch štvorcových je totiž dôležité zbaviť sa zbytočností, ktoré vám zahlcujú miesto v izbe.

Využite každý centimeter

Buďte nápadití a využite každé voľné miesto pre ukladanie vašich nevyhnutných študentských vecí. Rohové police nájdu využitie v každom prázdnom kúte a pokiaľ má vaša izba vysoké stropy, na steny zaveste nielen obrazy, ale aj poličky. Môžete na nich uskladniť knihy, úložné boxy so sezónnym oblečením aj izbové rastliny. Navyše police v izbe pôsobia oveľa vzdušnejším dojmom než knižnica alebo skrine. Dvere zase môžete využiť na zavesenie kabeliek, opaskov alebo šperkov. Ak bojujete s nedostatkom priestoru, určite zvoľte rozkladaciu sedačku s úložným priestorom.

Tip: Úložné boxy vyberajte vždy také, ktoré majú pekný vzor a dajú sa naskladať na seba.

Variabilné kúsky majú zelenú
Aby ste aj z toho najmenšieho priestoru dokázali vyťažiť maximum, zariaďte ho nábytkom s flexibilným využitím. Ako napríklad variabilná podnožka, ktorá môže mať hneď tri využitia – do jej vnútra odložíte deky alebo časopisy, ale zároveň ju môžete využiť ako malý konferenčný stolík a s mäkkým podsedákom zase ako taburet.

Tipy, ako si izbu zariadiť lacno a ekologicky
Nech už sa sťahujete od rodičov alebo z internátu do prvého podnájmu so spolužiakmi, domov sa dá hravo zariadiť za pár eur. Stačí len vedieť, kde hľadať. Napríklad na Facebooku nájdete desiatky takzvaných „swapujúcich“ skupín, kde s trochou šťastia nájdete skvelé kúsky za babku – posteľou počínajúc a štýlovými lampami končiac. Princíp nákupu v týchto skupinách je jednoduchý. Iba vymeníte niečo za niečo. Recyklované kúsky sú navyše osobité a rovnako tak aj izby, ktoré sú nimi zariadené.

Chod hore