Bazilika Sagrada Família (Svätá rodina), jeden z najväčších turistických magnetov Barcelony, sa cez víkend po viac ako polročnej koronavírusovej pauze opäť otvorí pre verejnosť. Prví návštevníci sa dovnútra dostanú 29. mája a prevádzkovateľ pamiatky dúfa, že nedokončená stavba Antoniho Gaudího pomôže oživiť turistický ruch. Plány dokončenia svätostánku v roku 2026 však pandémia podľa agentúry Reuters prekazila a stavebné práce môžu trvať ďalšie desiatky rokov. „Mali sme cieľ dokončiť práce do roku 2026. To ale bohužiaľ nebude možné. Môže to byť v roku 2030, 2035, 2040. Keby som povedal presný termín, tak by som klamal," povedal šéf pamiatky Xavier Martínez.

Bazilika sa začala stavať v roku 1882 a mala sa objaviť v podobe zamýšľanej Gaudim v roku 2026, keď uplynie 100 rokov od architektovho úmrtia. Dokončovacie práce sa ale sčasti financujú z výťažkov zo vstupného a predaja suvenírov, pričom tento zdroj príjmov v poslednej dobe úplne vyschol a aj v nasledujúcich rokoch pravdepodobne bude menší, ako pred pandémiou.

Gaudího chrám je na zozname svetového dedičstva UNESCO a na možnosť prezrieť si ho čakali skôr v Barcelone denne obrovské zástupy turistov. Napríklad v roku 2019 navštívilo baziliku 4,5 milióna ľudí zo 120 krajín, cudzinci tvorili 90 percent návštevníkov. Predvlani tak mohli prevádzkovatelia pri stavbe preinvestovať 60 miliónov eur.

Vlani sa príjmy prepadli o 85 percent, pretože pamiatku navštívilo len 600-tisíc ľudí. Tohtoročný rozpočet stavby je tak vo výške šiestich miliónov eur a hlavným cieľom je dokončenie veže Panny Márie, ktorá by mala stáť do decembra a ktorá má dosiahnuť výšku 138 metrov.