Kedy strihať ruže

Kedy strihať ruže v priebehu roka?

Redakcia - 26. mája 2021 - 17828. zobrazení

Nielen stromy potrebujú k zdravému rastu a peknému vzhľadu dôkladnú starostlivosť, ktorej neodmysliteľnou súčasťou je strihanie. Bez pravidelného rezu sa nezaobídu ani ruže. Pre tie je správne načasovaný strih realizovaný podľa osvedčeného návodu životne dôležitý.

Ruže zdobili záhrady a nádvoria už v časoch starovekých civilizácií. Ako jeden z najčastejšie pestovaných kvetov sa vo veľkom objavuje v exteriéroch takmer po celom svete aj dnes. Len v Európe je v súčasnosti pestovaných viac ako 20 druhov, pričom každý z nich sa vyznačuje znamenitým šarmom. Ich krásu je ale nutné neustále udržiavať práve pomocou pravidelného strihania.

Aký význam má strihanie ruží?

Očistný a ozdravný strih

Ak pri strihaní odstránime všetky choré a poškodené časti, krík bude razom čistejší. Zároveň mu to pomôže k lepšej kondícii, nakoľko z odrezaných častí sa rôzne plesne alebo infekcie nebudú prenášať na tie zdravé.

Presvetlenie celého kríka

Zo zdravotného hľadiska má význam aj presvetlenie. Preriedenie hustoty kríka vpustí do jeho útrob viacej svetla, čo má priaznivý vplyv na rozkvet. Dostatočná denná dávka svetla, samozrejme, pomáha celému kríku.

Tvarovanie a formovanie

Správnou technikou strihania sa postaráme o to, aby boli ruže nielen zdravšie, ale tiež krajšie. Pri strihaní totiž môžeme ovplyvniť, akým smerom a do akej dĺžky či výšky budú jednotlivé výhony rásť.

Skrátenie prerastených častí

Súčasťou tvarovania počas rezu je takisto skracovanie dlhých prerastajúcich častí. Tým zamedzíme bujnému rastu, ku ktorému sú ruže v prípade zanedbania pravidelnej starostlivosti dosť náchylné.

Ako strihať ruže

Potrebné je pravidelné strihanie

Práve rýchly a divoký rast, či už do šírky alebo do výšky, je hlavným dôvodom, pre ktorý je potrebné strihať ruže v pravidelných intervaloch. Stačí vynechať jeden strih a celý ružový ker sa môže rýchlo zmeniť na bujný porast, v ktorom sa konáre nielen krížia, ale aj prerastajú. To neprospieva ani vzhľadu kríka, ani jeho zdravotnému stavu. Starostlivosť o ruže tak vyžaduje pravidelnú každoročnú opateru, v rámci ktorej môžete za účelom udržiavania elegantného vzhľadu a skvelej zdravotnej kondície strihať ruže až dvakrát za rok.

Počet rezov závisí vždy od odrody

Dvojnásobný strih v jednom roku sa netýka všetkých ruží. Niektoré druhy totiž kvitnú iba raz za rok, čo je dôvodom, pre ktorý ich stačí zastrihávať len raz. Vhodným termínom je obdobie čo najskôr po odkvitnutí kvetov, čo má praktický aj estetický význam. V prípade odrôd, ktoré sú známe opakovaným rozkvetom, vykonajte strih dvakrát. Druhé strihanie v roku síce nie je podmienkou, no ako prevencia pred bujnením a prerastaním určite splní svoj účel a pomôže kríku k lepšej kondícii.

Kedy strihať ruže prvýkrát v roku?

Ak pestujete odrodu, ktorá nekvitne iba raz za rok, prvý rez vás čaká pomerne skoro. Termín, kedy strihať ruže, sa spája so záverečnou fázou v období vegetatívneho spánku, resp. s prvými týždňami po odštartovaní nového vegetatívneho obdobia. Presný čas, kedy strihať ruže, závisí od vonkajších teplôt. Ak sa denné teploty pohybujú tesne nad nulou a v noci nie sú mrazy nad 5-10 °C, so strihaním môžete začať koncom februára alebo na začiatku marca. V prípade chladnejšieho počasia ho môžete preložiť až na obdobie od konca marca do prvej polovice apríla.

Kedy strihať ruže

Ako strihať ruže jarným rezom?

1. Úvodný očistný rez

Jarný, resp. predjarný strih začína vždy očistným rezom. Cieľ tohto rezu spočíva v kompletnom očistení kríka od poškodených častí, ktoré nielenže kazia vzhľad ruží, ale takisto ohrozujú ich zdravotný stav. Okrem polámaných či odumretých častí môžete v celej dĺžke odstrihnúť aj najstaršie konáriky, ktoré už nebudú mať veľký potenciál pre ďalší rozkvet.

2. Preriedenie hustoty

Ďalší krok plní okrasnú aj ozdravnú funkciu súčasne. Jeho cieľom je preriedenie hustoty kríka, ktoré mu pomáha k väčšej ľahkosti. Zároveň krík dobre presvetlíte, čo zlepší jeho kondíciu. Pri výbere konárov, ktoré odstrihnete, sa môžete zamerať na tie, ktoré sú staršie a neperspektívne. Rez vykonajte tak, aby boli všetky ponechané konáre rovnomerné a nekrížili sa.

3. Tvarovanie kríka

Pri poslednom kroku z tohto osvedčeného postupu zohráva dôležitú úlohu skracovanie jednotlivých konárov, resp. výhonov. Od tohto kroku bude závisieť, akým smerom a akým tempom bude pokračovať rast zastrihnutých častí. Správna technika spočíva v šikmom reze zhruba 0,5 cm nad pukom. Celkové skrátenie konárov by nemalo prekročiť 20 až 25 % z pôvodnej dĺžky.

Ruže - júl v záhrade

Kedy strihať ruže po odkvitnutí?

Druhý zo strihov nie je pri mladých kríkoch až taký potrebný. Pestovatelia k nemu pristupujú skôr v prípade niekoľkoročných ruží, ktoré vyžadujú tzv. omladzujúci rez. Ten sa vykonáva práve po odkvitnutí, kedy je nutné orezať odkvitnuté kvety, neskôr aj časti s listami. Vhodný čas, kedy strihať ruže po odkvitnutí, je v priebehu jesene. Úlohou tohto strihu bude zároveň pripraviť ker na blížiace sa zazimovanie, čo sa podpisuje pod to, ako má byť postup strihania prevedený.

Ako strihať ruže po odkvitnutí?

Postup, ako strihať ruže po odkvitnutí, sa od toho jarného, resp. predjarného veľmi nelíši. Pri strihaní sa akurát mení dĺžka skracovania výhonov. Druhý strih už nesmie byť príliš hlboký, pretože ker nebude mať dostatok času na zahojenie rán na zastrihnutých miestach. Prehnane vyholený krík by bol počas zimy zároveň vystavený väčšiemu chladu. Napriek tomu, že ruža je všeobecne známa dobrou odolnosťou, silnejšie mrazy by mohli slabšie a krehkejšie konáre poškodiť. Hlbší rez tak vykonáte až budúcu sezónu na konci zimy, resp. na začiatku budúcej jari.

Strih závisí od vybranej odrody

Dĺžka skracovania alebo miera zníženia hustoty porastu sa môže mierne líšiť aj v závislosti od konkrétnej pestovanej odrody. Dôvodom týchto rozdielov je veľkosť jednotlivých druhov, ich tvar či spôsob rastu. Tomu je potrebné prispôsobiť aj samotný strih. Menia sa ale iba uvedené parametre spojené s dĺžkou skracovania alebo mierou riedenia hustoty. Postup a následnosť jednotlivých krokov ostáva rovnaká napriek rozdielom vyplývajúcim z rozmanitosti odrôd. Tých je hneď niekoľko, pričom každá z nich sa vyznačuje trochu iným štýlom rastu.

Náš TIP na záhradné nožnice

Fiskars P90

Fiskars PowerGear X

Felco 2

Fiskars P90 - záhradné nožnice
Hodnotenie

Cena: od 26.50 €

Fiskars PowerGear X - záhradné nožnice
Hodnotenie

Cena: od 92.00 €

Felco 2 - záhradné nožnice
Hodnotenie

Cena: od 46.00 €

Najviac rozšírené odrody ruží

Kríkové ruže

Klasické odrody, ktoré rastú vo forme bežných kríkov, sú najviac rozšírené nielen u nás, ale takmer v celej Európe. Ich strihanie patrí medzi trochu náročnejšie, nakoľko z dôvodu rýchleho a hustého rastu vyžadujú pomerne hlbší rez.

Ruže na kmeni

Spôsob strihania je pri týchto špeciálnych odrodách vyrastajúcich v podobe malých stromčekov rovnaký ako pri jednotlivých kríkových druhoch. Viac pozornosti si však vyžiada tvarovanie, pri ktorom sa ruža zastriháva do tvaru koruny.

Popínavé ruže

Ruže, ktoré sú typické popínavým až ťahavým rastom, vyžadujú pomerne jednoduchší spôsob strihu. Obzvlášť dôležitý je pri nich očistný rez, nakoľko pri popínavom raste dochádza k poškodeniu mnohých výhonov.

Ako a kedy strihať levanduľu?

Viete, kedy strihať levanduľu na jar a kedy na jeseň? Prečo je dôležité strihať levanduľu na jar a prečo na jeseň? Dôležité to je najmä…

Strihanie levandule

Strihanie ruží vyžaduje trochu viac času a námahy, no výsledkom vašej práce budú nádherné kvety, ktoré rozžiaria celý exteriér. Stačí vsadiť na osvedčený spôsob ich strihania a vybrať si správny termín, kedy strihať ruže. Pôvabné krásky sa vám za to odvďačia nielen šarmom, ale aj skvelou kondíciou a dlhovekosťou.

Autor textu: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články