Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Škvrny na drevenom nábytku

reklama:
reklama:
Škvrny na drevenom nábytku
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Škvrny na drevenom nábytku www.gettyimages.com

Pri zariaďovaní interiéru sa radi inšpirujeme prírodou a kupujeme si väčšinou nábytok z dreva.

K takému nábytku patria tiež škrabance, kolieska a škvrny .

Ako si s nimi vieme poradiť?

Na drevený nábytok neukladajte horúce predmety, pod hrnčeky a poháre radšej podkladajte podložky. Vzniknuté škvrny a prípadné narušenie povrchu z dreva sa pokúste odstrániť a zahladiť čo najskôr, aby sa defekty nešírili ďalej.

Poškodenia spôsobené teplom

Horúca nádoba položená priamo na drevený nábytok môže spôsobiť na jeho povrchu biele škvrny. Odstrániť ich môžete cídidlom na kov, prípadne pastou zmiešanou z oleja a soli. Nechajte niekoľko hodín pôsobiť a nakoniec postihnuté miesto preleštite leštidlom.

Mastné škvrny na nábytku

Ak rozliaty olej neodstránite okamžite (najlepšie pijavým papierom), zostanú na nábytku tmavé škvrny. Potom môžete skúsiť tento postup: Tuk rozpustite octom a následne postihnutý povrch zotrite handričkou navlhčenou v troche octu s teplou vodou.

Vosk zo sviečky

Počkajte, až vosk stuhne a potom ho najlepšie umelohmotnou špachtličkou opatrne zoškrabnite. Zvyšky po roztavenej sviečke definitívne odstránite zmesou liehu a ľanového oleja v pomere 4: 1. Takto pripravený prostriedok je skvelý aj pri odstraňovaní starých usadených vrstiev vosku.

Atramentové škvrny

Ak sa atrament nedostal pod povrchovú úpravu nábytku, odstránite ho brúsnou pastou. Atrament, ktorý prenikol pod povrchovú vrstvu, by mal zmiznúť po pretretí handričkou navlhčenou v metylalkohole.

Škvrny od alkoholu

Na leštených povrchoch zanecháva alkohol biele škvrny. Vyliaty alkohol ihneď utrite, prípadné škvrny vydrhnite leštidlom na drevo. Ak tento postup nefunguje, vyskúšajte handričku s cídidlom na kov. Nanášajte v smere vlákien dreva. Na vyliate červené víno nasypte čo najrýchlejšie kuchynskú soľ.

Škvrny od vody

Rozliatu vodu okamžite vysušte, aby drevo nezačalo napučiavať. Dokonale suchý povrch potrite cídidlom na kov, zmesou cigaretového popola s vazelínou alebo zubnou pastou.

Spálené miesta

Slabo spálené miesta na povrchu masívu vydrhnite cídidlom na kov. Drsný povrch vyhlaďte brúsnym papierom. Na škvrnu položte vlhký savý papier a na noc ho prikryte mikroténovou fóliou. Prípadne môžete vyskúšať spálené miesto potrieť vatovým tampónom namočeným v odlakovači. Silne postihnuté miesto najprv zbavte ostrým nožom spáleného dreva, vzniknutý otvor vyplňte tmelom na drevo, po zaschnutí prebrúste a zafarbite vhodne namiešaným odtieňom farby na drevo.

Škrabance a ryhy

Postihnuté miesta zatmeľte. Použite retušovacie tyčinky k maskovaniu škrabancov, prípadne voskovú pastelku alebo krém na topánky v rovnakom odtieni. Na ryhy môžete naniesť aj leštidlo na olejovej báze, potom miesto dôkladne preleštite. Aspoň na nejakú dobu ryhu na nefarbenom dreve zamaskujete kúskom vlašského orecha. Stačí, keď postihnuté miesto niekoľkokrát prejdete rozlomeným jadrom.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.