Surfmagazin

WIND&KITE OKULIARE MEATFLY ZADARMO K DVOJROČNÉMU PREDPLATNÉMU WINDSURFER/KITESURFER IBA ZA 29,90€!
Novinky

Na vodu a dovolenku už aj do Rakúska. Nové podmienky, ktoré stačí pri cestovaní do Rakúska splniť.

Nové pravidlá pre vstup do Rakúska sú v platnosti od 19. mája. Cestujúci z týchto krajín budú môcť odteraz vycestovať do Rakúska na dovolenku.
Martina S.

Všetci cestujúci musia pred cestou do Rakúska získať cestovné povolenie a pri vstupe preukázať negatívny test COVID alebo doklad o očkovaní alebo prekonanej infekcii.

Cestujúci z určitých krajín s nízkym výskytom vírusu už nebudú musieť absolvovať po príchode do Rakúska karanténu. Podrobnosti nájdete nižšie. (Posledná aktualizácia: 20. mája)

Požadované dokumenty

Požiadavka 1: Registrácia pred cestou

Všetci cestujúci vstupujúci do Rakúska sa MUSIA predbežne digitálne zaregistrovať, aby získali takzvané „PTC“. Na hranici budú musieť preukázať svoj PTC (digitálny alebo tlačený). Všetky zhromaždené údaje budú vymazané 28 dní po vstupe cestujúceho do Rakúska.

Kitesurfing a windsurfing na Neziderskom jazere. Foto: Shutterstock

Pravidelní cezhraniční cestujúci musia získať cestovné povolenie každých 28 dní. Uplatňujú sa určité výnimky.

Viac informácií o predbežnej registrácii nájdete tu a nájdete tu formulár, ktorý musíte vyplniť pred cestou sem.

Požiadavka 2: Dôkazy o očkovaní, prekonanej infekcii alebo negatívnom teste

Okrem registrácie pred vycestovaním (vyššie) musí každý, kto vstupuje do Rakúska, predložiť jeden z nasledujúcich troch dokladov:

COVID negatívny test

Musíte preukázať test PCR nie starší ako 72 hodín ALEBO antigénový test nie starší ako 48 hodín. Skúšky musí vydať lekársky orgán; autotesty nie sú platné. Deti do 10 rokov sa nemusia preukazovať testom.

Očkovací preukaz

Uznávané sú tieto vakcíny: BioNtech / Pfizer, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna a Sinopharm. Za „zaočkovaných“ ste považovaní od 22. dňa po prvej dávke, ktorá trvá 3 mesiace. Po druhej dávke sa platnosť predlžuje o ďalších 6 mesiacov. Vakcíny, ktoré vyžadujú iba jednu dávku, sú platné od 22. dňa po podaní dávky.

Dôkazy o prekonanej infekcii

Do Rakúska môžete vstúpiť aj po prekonaní infekcie vírusom SARS-CoV-2, táto výnimka vám platí po dobu 6 mesiacov. Dôkazy o protilátkach sú platné 3 mesiace od dátumu testu.

Podersdorf Am See na Neziderskom jazere. Foto: Shutterstock

Aké dôkazy sa prijímajú?

Dôkazom negatívnych testov, očkovania alebo prekonanej infekcie môže byť:

  • lekárske potvrdenie,
  • oficiálny výsledok testu,
  • očkovací list / očkovací preukaz / očkovací pas (vrátane pdf z elektronického očkovacieho pasu, či už telefonicky alebo v tlačenej podobe),
  • alebo úradné / lekárske potvrdenie minulá infekcia.

Dokument musí byť v nemčine alebo angličtine. Ak váš pôvodný certifikát nie je v angličtine alebo nemčine, použite ako dôkaz tento úradný zdravotný certifikát v nemčine alebo angličtine.

Ak nemôžete predložiť žiadny z týchto dokladov, musíte sa podrobiť testu PCR alebo antigénu do 24 hodín od príchodu do Rakúska.

Gosausee v Rakúsku. Foto: Shutterstock
Gosausee v Rakúsku. Foto: Shutterstock

Kto môže vstúpiť do Rakúska? Ďalšie požiadavky v závislosti od krajiny:

a) Cestovatelia z krajín s nízkym výskytom

Cestovatelia z krajín s nízkym výskytom (viď zoznam nižšie), ktorí môžu preukázať vyššie uvedené doklady, môžu vstúpiť do krajiny kvôli cestovnému ruchu bez nutnosti izolácie. To v súčasnosti zahŕňa väčšinu európskych krajín a niektoré mimoeurópske krajiny. Podmienkou je stráviť posledných 10 dní v týchto krajinách (alebo Rakúsku).

Zoznam európskych krajín bez podmienky karantény:

Andora, Belgicko, Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Island, Írsko, Lotyšsko, Litva, Lichtenštajnsko, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rumunsko, San Maríno, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Taliansko, Švajčiarsko, Vatikán.

Ďalšie aktuálne informácia o vstupe do Rakúska nájdete na týchto weboch:

Ako sa chrániť a čo platí v hoteloch

Ako sa chrániť a čo platí v reštauráciách

Foto: Shutterstock

Vaše komentáre

NOVÝ ČASOPIS

WINDSURFER & KITESURFER Objednať
Predplatné časopisu Biker

Surfmagazin na facebooku

Zavrieť reklamu