Mýty a povery v starostlivosti o domácnosť - 2. diel

Sponzorované odkazy:

Mýty a povery v starostlivosti o domácnosť - 2. diel

V predchádzajúcom článku sme si prezradili pár základných chýb, ktoré môžete robiť pri bežnom upratovaní domácnosti. Prinášame vám pokračovanie zoznamu nefunkčných tipov na upratovanie.

Jedlá sóda

Podľa najrôznejších článkov z internetu ** ocot a jedlá sóda vyčistí všetko. Áno, je to pravda. Ale nie zmiešané dohromady. Ak ste dávali na chémii pozor, určite viete, že ** tieto dve látky sa navzájom zneutralizujú – z logiky veci kašička z octu a sódy nemôže fungovať. Dosiahnete rovnakého výsledku tým, že povrchy utriete obyčajnou vodou.

Namočené oblečenie do soli zabráni vyblednutiu

Mamičky a babičky vždy namáčali nové kúsky oblečenia do octu, či do soli, aby sa v nich ustálili farby. Dnes sa už používa iná technika farbenia a to, či budú farby stále a pri praní nebudú púšťať, závisí na tom, ako kvalitne bolo oblečenie vyrobené, nie teda na tom, či ste ho pred prvým praním namočili.

Voňavé = čisté

Možno si myslíte, že keď sviežo vonia, je to čisté. Nenechajte sa zlákať predajcom najrôznejších druhov osviežovačov vzduchu, textílií a voňavých sviečok, či tyčiniek. Voňavé spreje za vás neupracú. Radšej doma častejšie vetrajte a raz za čas naozaj dôkladne upracte. Perte častejšie prikrývky, závesy, záclony a obliečky. Tiež častejšie vyneste odpadky.

Nehody domácich maznáčikov

Majitelia mačiek či psov určite počuli, že škvrny po drobných „nehodách“ sa najlepšie vyčistia za použitia octu a prostriedku na riad. Ani jedna z ingrediencií však nie je natoľko silná, aby odstránila pach moču z koberca, či čalúnenia. Ak je to možné, takto označkovaný textil vyperte. V potrebách pre chovateľov predávajú špeciálne prípravky, ktoré tento zápach neutralizujú za pomoci enzýmov, nie len prekryjú.

Leštidlo na nábytok a podlahy

Lesklé podlahy a nábytok sú vyhľadávané, ale mali by ste ich leštiť šetrne. Väčšinu novodobého dreveného nábytku predávaného v dnešnej dobe nemusíte leštiť klasickým leštidlom. Ak nábytok leštíte príliš často a nanášate ďalšie a ďalšie vrstvy vosku, či leštidla, začne vyzerať zašle a matne. Namiesto toho použite ľahko navlhčené švédske utierky z mikrovlákna.

Čistenie tabule pomocou sódy

Sóda má vraj z tabule odstrániť nečistoty a obnoviť jej farbu. Čiastočky, ktoré sóda obsahuje, ale na poréznom povrchu tabule zostávajú, tá je potom lepkavá a nabudúce ide ešte horšie vyčistiť. Použite radšej ocot a vodu v rovnakom pomere a potom ju ešte utrite handričkou namočenou do obyčajnej čistej vody a vysušte handričkou z mikrovlákna.

Oblečenie vyperte aj v studenej vode

Dnešné pracie prostriedky a práčky sú vyrábané tak, aby zvládli vyprať oblečenie aj pri veľmi nízkych teplotách, je to dobré pre vašu peňaženku aj pre prírodu. Sú však škvrny a baktérie, ktoré musíte vyprať na vyššej teplote, aby ste sa ich zbavili. Náš tip: To isté platí aj pre umývačku – občas ju pustite na vyššiu teplotu. Najmä, ak je u vás doma niekto chorý, treba riad umývať pomocou naozaj horúcej vody.

Máte nejaké zaručené rady, ktoré pomôžu gazdinkám pri údržbe domácnosti? Podeľte sa o ne s nami v komentároch!

Článok Mýty a povery v starostlivosti o domácnosť - 2. diel bol publikovaný 22. května 2021 v 09.00 v rubrike Dom. Autorom článku je Petra Havlíková. Pre diskusiu slúži komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...