Dobré noviny
Pretekárka: Vraj som panička s podpätkami. Ukázala som im, že každá žena má svoje miesto za volantom
Dominik Slavkovský
Dominik Slavkovský

Pretekárka: Vraj som panička s podpätkami. Ukázala som im, že každá žena má svoje miesto za volantom

— Foto: Emery Fred / Aïches des Gazelles

Nikdy nie je neskoro na to, splniť si svoj sen.

MAROKO 20. mája - Jediné rely svojho druhu, kde sa preteká len mimo ciest. A navyše tu majú vstup povolené len ženy. Rely Aïcha des Gazelles trvá deväť dní naprieč marockými púšťami plných krásnych scenérií. Pravidlá majú tiež jeden háčik. Za úlohu máte prejsť čo najviac kontrolných bodov a najazdiť pritom čo najmenej kilometrov. Píše portál Monaco Tribune.

„Mala som 40 rokov a tri deti, keď som išla prvýkrát pretekať,“ hovorí Manal Faxelle, ktorá sa súťaže zúčastní už po štvrtýkrát, a dodáva: „Všetci ma mali len za paničku s vysokými podpätkami a neverili mi. Ja som im však ukázala, že každá žena má svoje miesto za volantom.“ Zakladateľ pretekov Dominique Serra ich vytvoril v roku 1990, aby ukázal ženskú silu a odvahu.

Foto: Aïches des Gazelles

Vlastný zisk tu rolu nehrá

Peniaze, ktoré Manal za preteky získa, daruje Organizácii pre poruchy pečene, ktorá pomáha deťom s týmto ochorením. Je za tým však niečo viac. Faxelle si ju vybrala preto, lebo jej synovcovi museli v piatich rokoch transplantovať pečeň tiež. „Dnes je, našťastie, veľmi zdravý tínedžer,“ hovorí.

„Keď sledujem nikde nekončiace piesočné duny, cítim sa pritom slobodne. Pritom sa terén stále mení, niekedy mám pocit, že som na inej planéte,“ hovorí matka troch detí. Pretekanie v takomto prostredí so sebou prináša obrovskú mieru adrenalínu, ktorá je spôsobená aj náhodnými piesočnými búrkami.

Foto: Aïches des Gazelles

Spolu so svojou navigátorkou majú prekonať celkovú vzdialenosť 2 500 kilometrov a navyše v elektrickom aute: „Niekedy v tom piesku proste uviaznete. Nikdy však nerozmýšľame dlho, kým sa rozhodneme pomôcť ostatným pretekárom, ktorí sa niekde zasekli alebo sa im pokazilo auto.“

Foto: Aïches des Gazelles

Ak máte aj vy zaujímavý príbeh, o ktorom by sme mali napísať, neváhajte nás kontaktovať na: slavkovsky@dobremedia.sk.

Už ste čítali?