Máte zapnutý Adblock!

Prosím vypnite Adblock na stránke Svetkuriozit.sk a znovu ju načítajte (F5). Ďakujeme

Pozitívne účinky kávy sú nespochybniteľné a samozrejme z nich môže profitovať každý. Nič sa pri tom nesmie preháňať a ak aj kávy vypijete veľmi veľa, prekročíte povolené dávky kofeínu a môžete si privodiť ťažkosti. Všeobecne a s mierou je ale veľmi prospešná pre naše telo a dnes si ukážeme ako, a prečo.

Pozitívne účinky kávy

Káva obsahuje okrem veľmi známeho kofeínu aj iné prospešné vitamíny a látky ako vitamín B5, vitamín B2, horčík a niacín – B3, draslík, mangán. Slúži aj ako prevencia a spôsob znižovania rizika rôznych zákerných chorôb. Jednou z nich je aj diabetes typu 2 a teda cukrovka. Táto choroba súvisí so zlým spracovaním cukru kvôli nedostatku inzulínu krvi. Ak ste pravidelným konzumentom kávy, znižujete si riziko tejto choroby až o 50% podľa rôznych štúdií.

Káva ďalej znižuje riziko Alzheimerovej choroby až o 65%. Keď už spomíname jedného Nemca, Parkinsona sa to týka tiež. Riziko tejto choroby znižuje taktiež signifikantne. Znižuje tiež riziko srdcových ochorení, chráni pred cirhózou pečene a zbavuje vás depresie. Toto je len štipka všetkých kladných účinkov kávy, ale my sa zameriame dnes na inú oblasť jej priaznivých účinkov.

V čom káva pomáha športovcom?

Káva pomáha so spaľovaním tukov. Toto nie je žiadna fáma, ale overený fakt. Okrem toho, že zrýchľuje metabolizmus, pomáha vám aj s odburávaním tukov. Preto sa pridáva takmer do každého spaľovača tukov na trhu. Čím ste štíhlejší, tým má dokonca silnejšie účinky, ktoré ale časom znižujú svoju účinnosť. Ak pijete kávu pravidelne, vaše telo si na ňu začne postupne „zvykať“.

Káva znižuje aj stav depresie, respektíve vám pomôže pri prevencii proti nej. Čím ste šťastnejší a máte menej často depresie, tým ľahšie sa vám robí všetko ostatné vrátane športu a tým rýchlejšie spaľujete.

Čo sa vám ďalej ako športovcovi hodí, je že odďaľuje, či zmierňuje duševnú únavu a ospalosť. To samozrejme súvisí s horespomínanými účinkami a so zvyšovaním krvného tlaku, ktorý káva tiež vyvoláva. Taktiež zvyšuje bdelosť a koncentráciu nie len na športový výkon, ale aj pri učení a sústredení sa na inú činnosť. Posledná vec, ktorú spomenieme, je znižovanie vnímania námahy, čo trošku tiež súvisí s predošlými vlastnosťami.

Či už si doprajete čerstvú zrnkovú kávu, ktorú si pomeliete, alebo kávu do kávovarov, nebodaj priamo presso, všetky tieto účinky vás neminú. Vyberte si ale správne svoju pražiareň kávy a podporujte domácu výrobu.

 

Ako sa vám páčil tento príspevok?

Kliknite na hviezdu pre vaše hodnotenie!

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hlasov: 0

Zatiaľ žiadne hodnotenie! Buďte prvý, kto zahlasuje.

Komentáre

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
This div height required for enabling the sticky sidebar
Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :