Dobré noviny
Ríša zvierat je stále plná prekvapení. Samička delfína si adoptovala veľrybie mláďa
Dominik Slavkovský
Dominik Slavkovský

Ríša zvierat je stále plná prekvapení. Samička delfína si adoptovala veľrybie mláďa

Ilustračné foto
Ilustračné foto — Foto: unsplash.com

Zachcelo sa jej mláďa, tak si požičala jedno veľrybie.

WELLINGTON 20. mája - Tak toto je naozaj unikátne. Samička delfína skákavého sa rozhodla, že si adoptuje mláďa pilotnej veľryby. To keď vyrastie, bude asi tak štvornásobne väčšie ako jeho terajšia macocha vo forme delfína.

Kolektív výskumníkov v Zátoke ostrovov pri Novom Zélande spozoroval túto nezvyčajnú dvojicu spolu už dvakrát za posledných 5 týždňov. To, že sa samička delfína stará o mláďatá iných druhov, je pomorne bežné. Väčšinou je to však živočích, čo sa svojími rozmermi približije tým, ktoré majú delfíny. „Je dosť nezvyčajné, že si adoptujú druh, ktorý je väčší ako oni,“ hovorí jeden z výskumníkov.

Foto: Far Out Ocean Research Collective

Hľadá sa skutočná mama

Taká dospelá veľryba môže mať aj 2 tony, zatiaľ čo delfíny majú bežne tak 300 kg. Nikto presne nevie, prečo to matky delfínov robia, no pravdepodobne ide o nejaký nesprávny inštinkt. „Možno stratila svoje vlastné mláďa a možno sa rozhodla, že si jedno požičia. Je tu však šanca, že skutočná matka veľryby je teraz pekne nahnevaná,“ vysvetľuje výskumník pre Stuff.co.nz. Hovorí tiež, že väčšinou všetko dobre dopadne aj v prípade takýchto zmiešaných morských rodín.

Väčšinu času to však podľa odborníkov trvá len niekoľko týždňov, potom mláďa narazí na svoju skutočnú matku. Po istej dobe ich rozdelí aj stravovanie, nakoľko veľryby rady lovia v noci a to najmä kalamáre. „Chceli by sme ich ešte raz stretnúť spolu, najmä po Vianociach, kedy začne veľryba skutočne rásť,“ dodáva.

Foto: Far Out Ocean Research Collective

Ak máte aj vy zaujímavý príbeh, o ktorom by sme mali napísať, neváhajte nás kontaktovať na: slavkovsky@dobremedia.sk.

Už ste čítali?