Dobré noviny
DiCaprio sa spojil s ochranármi, na záchranu takmer vyhynutých zvierat vyzbieral neskutočnú sumu
Dominik Slavkovský
Dominik Slavkovský

DiCaprio sa spojil s ochranármi, na záchranu takmer vyhynutých zvierat vyzbieral neskutočnú sumu

— Foto: TASR/ Unsplash

Leo je v investíciách do prírody jednoducho šampión.

EKVÁDOR 19. mája - Leonardo DiCaprio, jeden z najlepších hercov na planéte, sa rozhodol investovať neuveritelných 43 miliónov dolárov na záchranu súostrovia Galapágy a ich ohrozených druhov. Na pomoc ponúkol aj svoje sociálne kanály, ktoré teraz spravuje veterán divočiny, píše TheGuardian.

Táto iniciatíva vznikla spojením herca s rôznymi ďalšími ochranármi, ktorí si dali za spoločný cieľ priniesť pôvodnú prírodu naspäť na Galapágy a tiež aj všetky ostatné sústrovia Južnej Ameriky, ktoré sa nachádzajú v Tichom oceáne.

Foto: Unsplash

Obnovia aj vyhynuté druhy

Peniaze poputujú napríklad aj na ostrov Floreana, kde je momentálne 54 ohrozených druhov. Jedným z nich je aj vzácny leguán ružový. Tiež chcú znovu obnoviť 13 vyhynutých druhov, napríklad aj drozda, typického pre tento ostrov, ktorého prvýkrát opísal Charles Darwin. Pomôcť sa má aj pri redukovaní stôp z turizmu a prísť so šetrnejšou formou ekoturizmu.

Foto: Unsplash

"Keď som sem prvýkrát prišiel, okamžite som videl nepretržitú prácu týchto skvelých ľudí, ktorí sa takto snažia zachrániť jedinečné miesto na našej planéte," hovorí DiCaprio. "Situácia na planéte sa zhoršuje. Znehodnotili sme už viac ako tri štvrtiny planéty a zapríčinili sme vyhynutie viac ako milión rôznych zvieracích druhov. Hrdinovia, ktorých táto zem potrebuje, tu už máme, teraz musíme túto výzvu prijať aj my ostatní a pomôcť im."

Špecialista na obnovu týchto ostrovov tiež podotkol, že cieľom nie je úplne odstrániť ľudskú stopu z týchto miest, ale skôr pomôcť akémusi spolunažívaniu. "Vo Floreane môžete vidieť Darwinove pinky hneď vedľa vás. Niečo podobné zažijete na pláži, kde sa slnia uškatce. Neboja sa ľudí, pretože s nimi spolupracujeme," hovorí, "najlepšie na tom je, že výsledky vidíme hneď, nemusíme čakať 20 či 50 rokov."

Foto: Unsplash

Ak máte aj vy zaujímavý príbeh, o ktorom by sme mali napísať, neváhajte nás kontaktovať na: slavkovsky@dobremedia.sk.

Už ste čítali?