Podpora rodiny je a vždy bola našou prioritou

Pri príležitosti Medzinárodného dňa rodiny predstavitelia hnutia OĽANO vyhlásili, že podpora rodiny je a vždy bola ich prioritou. „Dôkazom toho sú nielen praktické kroky vlády Eduarda Hegera, ale aj ďalšie zámery na podporu rodín, ktoré do verejnej debaty vniesol náš predseda a minister financií Igor Matovič,“ pripomenul predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš.

Poslanec a expert hnutia pre rodinnú politiku Peter Kremský ocenil, že sa hnutiu v spolupráci s koaličnými partnermi podarilo presadiť už celý rad opatrení, ktoré rodinám prinášajú lepšiu perspektívu. “Naším cieľom je zlepšiť ich finančnú stabilitu, dostupnosť bývania, ale aj škôlok a ďalších služieb, aby sa rodiny nebáli rásť a mať deti,” zdôrazňuje P. Kremský.

„Každá rodina si zaslúži od spoločnosti mimoriadnu podporu a ocenenie. A to nielen materiálne a finančné, ale aj spoločensky v medziľudských vzťahoch, pretože fungujúca rodina je naša budúcnosť,“ vyhlásila poslankyňa hnutia Anna Andrejuvová.

„Dobrá rodinná politika je tá, ktorá vytvára priestor a možnosti dostupného bývania, práce a podnikania a ktorá podá pomocnú ruku tým, ktorých trápia vzťahové alebo existenčné problémy,“ dopĺňa poslankyňa hnutia Lucia Drábiková.

Poslanec Ján Herák pripomenul, že rodinnú a sociálnu politiku súčasná vláda zdedila v katastrofálnom stave. „Predstavitelia smeráckych vlád sledovali predovšetkým dobré zabezpečenie ich vlastných rodín, zatiaľ čo najohrozenejšie celé skupiny obyvateľstva nechali doslova živoriť. Zanechali nám krajinu, v ktorej sú rodiny s deťmi podľa štatistiky Eurostatu najviac ohrozené chudobou. A jednou z našich misií v politike je zabezpečiť slovenským rodinám dôstojnejší život,“ dodal.

Len nedávno sme schválili jednorazový príspevok 333 eur pre všetky deti z rodín, ktoré to najviac potrebujú. Už do leta tak jednorazovú pomoc dostanú deti z rodín v hmotnej núdzi a po nich budú nasledovať ďalšie, podľa miery zasiahnutia pandémiou.

Zaviedli sme tehotenský príspevok viac ako 200 eur už od štvrtého mesiaca tehotenstva.

Ďalej sme zlepšili poskytovanie dotácií na bývanie, čoskoro zvýšime jednorazový finančný príspevok pre náhradných rodičov z 540 eur až na 830 eur. Daňový bonus pre pracujúcich rodičov na dieťa vo veku od 6 do 15 rokov sa od júla zvýši na 1,7-násobok a od 1. januára 2022 dokonca na 1,85-násobok doterajšieho daňového zvýhodnenia. Eduard Heger s Igorom Matovičom presadili vyplatenie 3 miliónov eur z rezervy premiéra pre týrané matky s deťmi. Materské pre policajtky, hasičky, vojačky a príslušníčky ďalších silových zložiek sa od júla zvýši zo 70 na 100 % čistého denného služobného platu.

Prijali sme tiež celý rad ďalších sociálnych opatrení v prospech dôchodcov, pomáhame mladým dospelým z detských domovov pri začlenení do života, pomohli sme tiež odstrániť deformácie v sociálnom systéme, ktoré pri zastropovaní dôchodkového veku znevýhodnili mnohé ženy narodené v rokoch 1957 až 1963.

„V ďalších rokoch toho plánujeme spraviť oveľa viac. Ale symbolický odkaz tohto dňa pre nás znie: rodina je tam, kde život začína a láska nikdy nekončí,“ dodal na záver Peter Kremský.

Náš plán

Máme viac ako 900
riešení pre Slovensko!

Program