Twitter žiada užívateľov o “povolenie sledovania”

Apky pre iOS sa musia prispôsobiť novej politike Apple, ktorá bojuje s “priehľadnosťou dát, zberaných od užívateľov”. Twitter, ako jednen z mála spoločností, použil informačný prístup.

Po aktualizácií apky Twitter si spoločnosť od užívateľov začala pýtať povolenie na sledovanie správania pre relevantné reklamy na margo novej politiky Apple, ktorá sa zameriava na priehľadnosť dát, ktoré o užívateľovi rôzne spoločnosti zbierajú na marketingové účely.

Po aktualizácií apky na verziu 8.65, ktorá pridáva podporu pre Spaces sa postupne začnú užívateľom zobrazovať popup-y, ktoré si budú žiadať povolenie na sledovanie, aby tak “zobrazovali relevantné reklamy”. To znamená aj fakt, že Twitter bude môcť sledovať správanie užívateľa v iných aplikáciách a na webových stránkach.

Jednoducho povedané, apka Twitter bude môcť sledovať, čo robí užívateľ na internete, aké stránky pozerá (napríklad vyhľadáva na internete nový telefón) a čo najviac navštevuje. Apka tieto údaje odošle (za to získa odmenu) a následne sa v nej budú zobrazovať reklamy na produkty (v našom prípade napríklad ponuky telefónov), ktoré si užívateľ prezeral či už v inej apke alebo na webe.

Po kliknutí na “Pokračovať” v popupe bude užívateľ presmerovaný na aktuálnu stránku “Priehľadnosti sledovania apkami”, kde môže požiadať “apku o nesledovanie” alebo sledovanie povoliť.

Od apiek pre iOS je od vydania 14.5 (26. apríla) povinné “vypýtať si od užívateľa povolenie na sledovanie užívateľa medzi apkami a na webe”. Twitter ale do včerajška túto funkciu do svojej apky neimplementoval.

V porovnaní s inými apkami, zvolil Twitter jednoduchý informačný prístup. Facebook a Instagram, ktoré patria pod jednu spoločnosť sa vydali cestou “zastrašovania”, nakoľko podľa nich sledovanie správania užívateľov v apkách a na webe prináša spoločnosti zisky a teda sú vďaka tomu Facebook a Instagram “zdarma”.

Analytici predpokladajú, že až 96% užívateľov zakáže sledovanie správania v apkách a na internete a zvyšné štyri percentá užívateľov v USA necháva túto funkciu zapnutú po aktualizácii na iOS 14.5.

 

zdroj: MacRumors

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.