Slovensko je pripravené podporiť Rumunsko pri vstupe do Schengenu, eurozóny aj OECD

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Martin Klus
Martin Klus. Foto: archívne, SITA/Tomáš Bokor/MZV

Slovensko podporuje Rumunsko v jeho úsilí o členstvo v Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) aj snahy Bukurešti o prehĺbenie integrácie v rámci štruktúr Európskej únie (EÚ), vrátane Schengenského priestoru či eurozóny. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných Martin Klus (SaS) počas pracovnej návštevy Rumunska.

Ako informoval komunikačný odbor rezortu diplomacie, Klus rokoval so štátnou tajomníčkou rumunského ministerstva zahraničných vecí Iuliou Matei, prezidentským poradcom pre európske záležitosti a bývalým členom Európskej komisie Leonardom Orbanom ako aj s poradcom pre zahraničnú politiku kancelárie predsedu vlády Theodorom-Cosminom Onisiim.

Témami boli slovensko-rumunské bilaterálne vzťahy, aktuálne európske otázky či koordinácia členských štátov EÚ v boji proti pandémii COVID-19.

Rumunsko je náš dôležitý spojenec v Severoatlantickej aliancii (NATO), strategický partner v EÚ a predstavuje aj kľúčový ekonomický priestor v regióne juhovýchodnej Európy. Zdieľame s ním takmer všetky postoje k aktuálnym otázkam európskej a zahraničnej politiky. Naša spolupráca je obzvlášť dôležitá v kontexte regionálnej menšinovej politiky, európskej integrácie krajín západného Balkánu či v rámci súčasnej diskusie o budúcnosti Európy,“ podotkol Klus.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Klus
Firmy a inštitúcie EK Európska komisiaEurópska úniaOECD Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj