Gullfoss (Island)

Island je krajina, ktorá ukrýva mnoho prírodných krás, medzi nimi aj viacero úžasných vodopádov. Jedným z najznámejších a najvyhľadávanejším je určite Gullfoss, inak známy ako Zlatý vodopád. Gullfoss patrí spolu s geotermálnou oblasťou Geysir a národným parkom Thingvellir do tzv. Zlatého kruhu prírodných zaujímavosti ostrovného štátu.

Nachádza sa v juhovýchodnej časti krajiny a je jeden z najmohutnejších vodopádov v Európe. Vysoký je približne 32 metrov. Voda preteká 70 metrov hlbokým a 20 metrov širokým kaňonom, ktorý bol podľa geológov vytvorený už v dobe ľadovej.

Gullfoss je krásny aj v zime
Zdroj: Shutterstock

Iguazu (Argentína a Brazília)

Najväčšia sústava vodopádov na svete sa rozprestiera na hraniciach Brazílie a Argentíny. Tento najväčší systém vodopádov sa nachádza na rieke Iguazu a tvorí ho 275 samostatných vodopádov. Nie sú vysoké, niektoré padajú z výšky 82 metrov, iné okolo 65 metrov. Najväčší z vodopádov je Garganta Del Diablo, v preklade Diablovo hrdlo.

Výhľad je z každej krajiny iný, no argentínska strana má vodopádov predsa len viac. Oba štáty v okolí vytvorili národné parky, ktoré sú spolu s vodopádmi zapísané do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Ban Gioc (Vietnam a Čína)

Súprava vodopádov známa aj ako Detian leží na rieke Quy Xuan na hranici Číny a Vietnamu. Tvorí najväčší hraničný vodopád v Ázii. Skladá sa z troch hlavných kaskád– najvyšší stupeň je vysoký 30 metrov. Celková výška je viac než 70 metrov a šírka v období dažďov od mája do septembra predstavuje približne 200 metrov.

Nachádza sa v provincii Cao Bang, ktorá nepatrí medzi turistické oblasti. Aj preto vodopády navštevujú len prevažne ázijskí turisti. Najväčším problémom je určite doprava, čo je škoda, pretože provincia ponúka veľa zaujímavých miest.

Viktóriine vodopády (Zimbabwe)

O tomto prírodnom skvoste určite počul každý.,Tieto vodopády patria jednoznačne medzi najkrajšie na svete. Nachádzajú sa v južnej Afrike na rieke Zambezi na hraniciach medzi Zambiou a Zimbabwe. Ich africký názov Mosi-oa-Tunya v preklade znamená „dym, ktorý hrmí”. Šírka vodopádu je 1 800 metrov a voda padá z výšky 107 metrov do hlbokého kaňonu.

Sú súčasťou národného parku a sú zapísané aj do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Skvelý pohľad ponúka 16 vyhliadok. Na fotografiách vynikne hustá hmla a dúha. Zaujímavosťou je, že prvú mapu vodopádov vytvoril český cestovateľ Emil Holub, ktorý je autorom aj prvej publikácie o týchto vodopádoch.

Voda padá z výšky 107 metrov do hlbokého kaňonu
Zdroj: Shutterstock

Jog Falls (India)

Najvyšší vodopád v Indii sa volá Kunchikal Falls. Hneď po ňom je druhý najvyšší v krajine práve Jog Falls. Nachádza sa na rieke Sharavati. Ide o tzv. segmentový vodopád, takže jeho veľkosť závisí od výdatnosti zrážok a ročného obdobia.

Je tvorený štyrmi kaskádami Rani, Roarer, Rocket a Raja, ktorá je zároveň najvyššia. Za najvhodnejší čas na návštevu sa považuje obdobie august až december. S vodopádom sa spája aj neďaleká priehrada Linganmakki Dam a vodná elektráreň, ktorá je v prevádzke od roku 1949 a považuje sa za jednu z najväčších vodných elektrární v Indii.

Niagarské vodopády (USA, Kanada)

Ďalšou svetovo známou prírodnou krásou sú Niagarské vodopády, ktoré sa nachádzajú na hranici medzi USA a Kanadou. Patria k najpopulárnejším na svete a síce nie sú veľmi vysoké, radia sa však k tým najmohutnejším. Kým americká strana ponúka akčnejší pohľad a k vodopádom sa dá ísť bližšie, kanadská disponuje výhľadom na vodopády ako celok. Vidieť sa ich určite oplatí aj večer, pretože sú farebne nesvietené a ponúkajú zaujímavý pohľad.

Niagarské vodopády tvoria tri navzájom oddelené časti: Horseshoe Falls (Konská podkova), American Falls (Americké vodopády) a Bridal Veil Falls (Svadobný závoj). Horseshoe Falls sú vysoké 53 metrov, no American Falls iba 21 metrov kvôli hromade skál, ktoré sa zosunuli v roku 1954. Približne polovica z celkového prietoku rieky sa podzemným kanálom odvádza do vodnej elektrárne.

Niagarské vodopády z kanadskej strany
Zdroj: Shutterstock

Yosemite (USA)

V Amerike ostaneme, no presunieme sa na druhú stranu krajiny. V kalifornskom pohorí Sierra Nevada v Yosemitskom národnom parku sa nachádza vodopád, ktorý svojou výškou 739 metrov patrí k najvyšším na celej severnej pologuli. Jeho výška je rozdelená do troch častí: horného vodopádu, stredných kaskád a dolného vodopádu. Vrchol zažíva počas mája, pretože po zime sa roztopí sneh a vodopády sa naplnia vodou.

V národnom parku je, okrem spomenutého, viac vodopádov, ktoré stoja za návštevu. Zaujímavým je napríklad vodopád Bridalveil, ktorý pripomína závoj nevesty a na jar vydáva hluk, ktorý je možné počuť v širokom okolí. Ďalším je vodopád Horsetail, ktorý pripomína lávu, pretože je sfarbený do červena.

Vodopád Horsetail
Zdroj: Shutterstock

Sutherland (Nový Zéland)

Nie je prekvapením, že na Novom Zélande často prší, najmä na západnom pobreží južného ostrova. Práve v tejto oblasti sa nachádza Milford Sound, najfotogenickejší fjord, ktorý je známy krásnymi vodopádmi. Jedným z nich je Sutherland, ktorý sa považuje za jeden z najväčších vodopádov na Novom Zélande s výškou 580 metrov.

Vodopád ťažko dostupný, takže turisti ho obdivujú najmä zo vzduchu. Ale je možné vydať sa pešou štvordňovou trasou Milford Track, ktorá je dlhá 53 kilometrov.  Prechádza cez národný park Fiordland National Park a sú na nej visuté mosty, množstvo drevených mostíkov a horských chodníkov. Ak sa návštevníkom podarí zdolať túto divokú trasu, výhľad na vodopád určite stojí za to.

Kaieteur (Guyana)

Ak vás fascinovali Niagarské vodopády, Kaieteur v Amazonskom pralese bude ešte viac. Voda totiž padá zo štyrikrát vyššieho miesta ako v prípade Niagárov. Tento obrovský vodopád padá z výšky takmer 230 metrov a nachádza sa na rieke Potaro v národnom parku Kaieteur. Je tiež známy ako najväčší jednoúrovňový vodopád sveta, čo znamená, že voda padá súvislo a bez kaskád. Pod vodopádom sa nachádza hlboký kaňon dlhý osem kilometrov.

Ďalším rozdielom oproti Niagarským vodopádom je, že tento vodopád pre bežných ľudí veľmi vzdialený a je náročné sa k nemu dostať. Návštevníci sa k nemu môžu priblížiť vďaka charterovému lietadlu, nechať sa vysadiť v národnom parku a a potom si vydať k vodopádu dvoj-až trojhodinovú prechádzku pralesom.

Plitvice (Chorvátsko)

Na záver predstavujeme vodopády, ktoré sú pre Slovákov asi najdostupnejšie, pretože sa nachádzajú v Chorvátsku pri hraniciach s Bosnou a Hercegovinou. Národný park Plitvické jazerá sa nachádza na hornom toku rieky Korana a tvorí ho aj 16 samostatných jazier. Dokopy sa tu nachádza 140 vodopádov a 20 jaskýň.

Vodopády sú v tomto parku bonusom, pretože tyrkysové jazerá sú pozoruhodné samé o sebe. Plocha národného parku predstavuje približne 295 km², z toho približne 2 km² zaberajú vodné plochy. Oblasť je od roku 1979 zaradená na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.