Android 11 dobýja smartfóny. Dáta odhaľujú, na koľkých % zariadení ho už nájdeme. Je to veľa, či málo?!

Android 11 podľa štatistík nájdeme už takmer na každom 10. Android smartfóne zo 100.

Android (1)
Zdroj: unsplash.com (Denny Müller)

Hoci naša pozornosť sa postupne, ale isto presúva ku konferencii Google I/O 2021, počas ktorej sa očakáva uvedenie Androidu 12 (pozn. redakcie: pôjde o BETA zostavenie), tak stále mnohí z nás ešte čakajú na Android 11. Dobrou správou je, že Android 11 dobýja stále viac a viac smartfónov. Ešte na prelome marca a apríla sme vám priniesli správy, v ktorých sme písali, že Android 11 nájdeme už na viac ako 5% zariadeniach pričom približne mesiac dozadu, teda vo februári, Android 11 sme našli len na ~2,5% Android smartfónoch. Ako sa medzi časom zmenila situácia?

Android 11 dobýja smartfóny. Takéto sú aktuálne čísla!

Podľa dát portálu appbrain, ktorý monitoruje rôzne štatistické údaje naprieč Androidom prostredníctvom aplikácií, kde sú využívané ich vývojárske nástroje, môžeme hovoriť o ďalšom skokovom raste Androidu 11. Dáta spoločnosti pritom vychádzajú približne zo vzorky 100-miliónov smartfónov.

Odoberajte Vosveteit.sk cez Telegram a prihláste sa k odberu správ

Ako môžete na grafe nižšie vidieť, tak Android 11 aktuálne nájdeme na takmer každom 10-smartfóne. Ten podľa dát spoločnosti aktuálne pokrýva 9,8% trhu. Druhou najrozšírenejšou verziou Androidu, je Android 10. Dáta rovnako odhaľujú, že smartfónov s Androidom 10 mierne „ubúda“. Dáta tak naznačujú, že nejde len o nové zariadenia s novým OS, ale výrobcovia postupne distribuujú aktualizáciu s najnovšou verziou OS aj pre „staršie“ Android smartfóny. Rovnako krivka nižšie ukazuje, že z trhu sa postupne vytrácajú zariadenia so staršími verziami Androidu. Pravdepodobne to má súvis s obmenou smartfónov, teda s koncom životného cyklu zariadení.

Distribucia Android verzii_maj_2021
Zdroj: appbrain

Nižšie si môžete pozrieť percentuálny podiel distribúcie jednotlivých verzií Androidu k dnešnému dňu podľa AppBrain. Ako však môžete vidieť, tak Android 11 je aktuálne 4. najrozšírenejšou verziou.

  • Android 10 – 35,7%
  • Android 9.0 – 19,2%
  • Android 8.0/8.1 – 14,9%
  • Android 11 – 9,7%
  • Android 7.0/7.1 – 7,9%
  • Android 6.0 – 5,7%
  • Android 5.0/5.1 – 4,5%
  • Android 4.4 – 1,6%
  • Android 4.1/4.3 – 0,6%
  • Android 4.0 – 0,1%

Akú verziu operačného systému Android máte vo svojom smartfóne a očakávate aktualizáciu na novšiu verziu OS, alebo nie? Dajte nám vedieť nižšie v komentároch.

Prihláste sa k odberu správ z Vosveteit.sk cez Google správy

Komentáre