15.5.2021 06:00 | Bezpečnosť

Írsky Úrad pre zdravotné služby sa stal terčom kyberútoku

Zdroj: istock

Podobný útok minulý piatok zasiahol americkú firmu Colonial Pipeline.

Írsky Úrad pre zdravotné služby (HSE), poskytujúci zdravotnú starostlivosť, bol v piatok nútený odstaviť svoje počítačové systémy po tom, ako ich zasiahol rozsiahly ransomvérový útok. Informovala o tom agentúra AFP.

„Preventívne sme vypli všetky naše IT systémy, aby sme ich ochránili pred týmto útokom a aby sme mohli spolu s našimi partnermi z oblasti bezpečnosti vyhodnotiť situáciu," uviedol HSE na Twitteri.

Čítajte aj Colonial Pipeline stál ransomvérový útok 5 miliónov. Od hackerov dostali „zľavu“

„Pacientom a verejnosti sa ospravedlňujeme za spôsobené nepríjemnosti a ďalšie informácie poskytneme hneď, ako budú k dispozícii," dodal úrad s tým, že vakcinačná kampaň nebola ovplyvnená a pokračuje podľa plánu.

Šéf HSE Paul Reid verejnoprávnej stanici RTÉ povedal , že útok bol „dosť rozsiahly" a úrady si dosiaľ nie sú isté rozsahom škôd.

Pôrodnica Rotunda Hospital v Dubline informovala, že prijíma iba mimoriadne prípady a ženy, ktoré sú najmenej v 36. týždni tehotenstva.

Ransomvér je druh škodlivého softvéru, ktorý sa používa na vymáhanie peňazí. Zvyčajne uzamkne obrazovku napadnutého počítača alebo zašifruje dáta uložené na disku a majiteľovi infikovaného zariadenia sa zobrazí oznámenie, v ktorom sa od neho žiada zaplatenie výkupného. Súčasťou takéhoto oznámenia sú aj presné inštrukcie týkajúce sa realizácie platby.

Podobný útok minulý piatok zasiahol americkú firmu Colonial Pipeline, ktorá sieťou potrubí prepravuje ropné produkty z Texasu na východné pobrežie USA, pripomína AFP.

(TASR)