Dobré noviny
Koniec zákazu vychádzania a zhromažďovania sa. Čo sa mení zrušením núdzového stavu?
TASR, Dobré noviny
TASR, Dobré noviny

Koniec zákazu vychádzania a zhromažďovania sa. Čo sa mení zrušením núdzového stavu?

Premiér Eduard Heger (OĽaNO)
Premiér Eduard Heger (OĽaNO) — Foto: TASR

Zrušenie núdzového stavu je víťazstvo všetkých, tvrdí premiér Eduard Heger.

Bratislava 14. mája (TASR) - Zrušenie núdzového stavu je víťazstvo všetkých. V piatok to na tlačovej konferencii po rokovaní vlády uviedol premiér Eduard Heger (OĽANO). Núdzový stav na Slovensku sa skončí uplynutím 14. mája.

„Sľúbili sme, že núdzový stav nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako to bude potrebné, a to sme dodržali a núdzový stav sme zrušili,“ uviedol Heger. Tým, že sa od polnoci ruší núdzový stav, nastávajú aj ďalšie dôležité zmeny. Prestáva totiž platiť aj zákaz vychádzania a zákaz zhromažďovania. Zrušiť by sa mal aj zákaz dovoleniek v zahraničí - ako však uvádza portál tvnoviny.sk, ľudia, ktorí sa vrátia z takejto rekreácie, by mali ísť povinnej karantény.

Zdôraznil však, že je potrebné, aby ľudia zostali zodpovední a dodržiavali vyhlášky hlavného hygienika. Vyzval ich tiež na očkovanie. „Očkovanie je tá najužitočnejšia zbraň na pandémiu,“ zdôraznil Heger.

Koniec zákazu zhromažďovania a vychádzania

Podpredsedníčka vlády SR a ministerka pre investície Veronika Remišová (Za ľudí) pripomenula, že zrušenie núdzového stavu znamená aj zrušenie zákazu zhromažďovania a stretávania sa. „Zrušenie núdzového stavu je naše spoločné víťazstvo, odmena za zodpovednosť a dodržiavanie opatrení," uviedla.

Ako doplnila, ešte však nie je vyhraté, pripomínajúc, že cestu k definitívnemu koncu pandémie predstavuje očkovanie. Vyzvala preto všetkých, ktorí sa môžu dať očkovať, aby tak urobili.

Ak ste sa ocitli v psychicky náročnej životnej situácii vy alebo vaši blízki, prípadne pociťujete úzkosť, depresívne nálady a súčasná kríza spojená s tlakom sa pre vás stáva psychicky neúnosnou, vyhľadať pomoc nie je prejavom slabosti či zlyhania. Kontaktujte odborníkov z Ligy za duševné zdravie na bezplatnom telefónnom čísle 0800 800 566. Prípadne môžete využiť služby e-mailovej poradne s konkrétnym odborníkom. Viac sa dozviete na webe linkanezabudka.sk.

Už ste čítali?