Dcéra zo slávnej rodiny aj módna múza: Režisérka Sofia Coppola oslavuje

Napriek tomu, že zoznam jej filmografie je relatívne malý, patrí medzi najvýraznejšie filmové režisérky vôbec. Dcéra slávneho otca Sofia Coppola oslavuje okrúhle jubileum.

14.05.2021 15:30
shutterstock 669300595 Foto:
Režisérka a scenáristka Sofia Coppola.
debata

Sofia sa narodila 14. mája 1971 režisérovi Francisovi Fordovi Coppolovi a jeho manželke Eleanor a už o rok absolvovala svoj „herecký“ debut. Ako batoľa sa totiž objavila v Coppolovom slávnom filme Krstný otec. Filmárske prostredie, v ktorom vyrastala, a množstvo známych hercov, režisérov či producentov, ktorí sa pravidelne objavovali u Coppolovcov doma, veľmi prirodzene vytvárali jej vzťah k umeniu.

S otcom sa spojila ako herečka aj v ďalších dvoch pokračovaniach Krstného otca, za rolu dcéry Michaela Corleoneho v treťom príbehu si však vyslúžila výraznú kritiku. Vtedy uviedla, že nikdy nechcela byť herečka a zamerala sa skôr na prácu za hľadáčikom kamery.

Režisérka a scenáristka Sofia Coppola v roku...
Režisérka a scenáristka Sofia Coppola na zábere...
+6Režisérka a scenáristka Sofia Coppola na zábere...

Už počas školy sa prejavila ako kreatívna duša, ktorá písala vlastné scenáre. K réžii sa však odhodlávala relatívne dlhý čas a jej filmový debut prišiel v roku 1999, teda, keď mala 28 rokov. Išlo o snímku Samovraždy panien, za ktorú sa dočkala nadšených reakcií kritiky. Išlo tiež o prvé spojenie s herečkou Kirsten Dunstovou. Tú neskôr obsadila aj do filmu Mária Antoinetta. Hoci reakcie naň boli rozporuplné, málokto spochybnil originálnu Coppolovej víziu a poňatie príbehu.

Azda najúspešnejším počinom Sofie Coppolovej je film z roku 2003 Stratené v preklade, ktorý ponúkol veľkú príležitosť herečke Scarlett Johanssonovej a režisérke priniesol aj sošku Oscara. Nie však za réžiu, ale najlepší pôvodný scenár. Coppolovej sa však v tomto roku ušla aj nominácia za réžiu, pričom bola v histórii len treťou ženskou režisérkou nominovanou v tejto kategórii.

Herečka Kirsten Dunst s šatách s midi dĺžkou. Čítajte viac Kirsten Dunst je druhýkrát tehotná: Bruško predviedla naozaj veľkolepo, pozrite sa

Do zoznamu snímok talentovanej autorky pribudli následne filmy The Bling Ring, Odnikiaľ niekam či Oklamaný a naposledy film V úskaliach. V ňom sa spojila s ďalším obľúbeným hercom Billom Murrayom a inou dcérou zo slávnej hollywoodskej rodiny – herečkou Rashidou Jonesovou, ktorej otcom je slávny producent Quincy Jones.

Coppola sa popri filmovej kariére profilovala aj ako múza mnohých dizajnérskych značiek a magazíny ako Vogue ju radili do zoznamu inšpiratívnych žien a módnych ikon. Najznámejšia je spolupráca režisérky s módnym domom Chanel ešte za čias tvorcu Karla Lagerfelda, ale tiež spolupráca s americkou značkou Rodarte. Naposledy ako kreatívna šéfka vydania magazínu W nafotila svoju dlhoročnú kamarátku a spolupracovníčku Kirsten Dunstovú práve v kúskoch od Rodarte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #film #réžia #modelka #Sofia Coppola #jubileá hviezd

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...

+ Začnete s pestovaním vlastných plodín a určite vám budú chutiť viac.
Nebuďte príliš nervózny, všetko zvládnete...