Biznis s rezanými kvetmi. Skutočne ich tak potrebujeme?

Biznis s rezanými kvetmi. Skutočne ich tak potrebujeme?

Bratislava 14. mája 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Kvety vo váze, kúpené len tak, pre potešenie oka, alebo na narodeniny, meniny, svadby, výročia, Valentín, Deň matiek… vymenovať by sa dalo ešte veľa príležitostí. Obrovské množstvo kvetov denne. Domy, hotely a reštaurácie po celom svete majú zabezpečený celoročný prísun kvetov, kedykoľvek potrebujú

kvety
Ilustračné foto

Odkiaľ k nám prichádzajú

Jedným zo svetových pestovateľov a dodávateľov rezaných kvetov je Holandsko – krajina, ktorá pestuje vo veľkom tulipány, alebo aj kvety v kvetináčoch. Holandsko je však najmä distribútorom kvetov do krajín po celom svete. Na veľké priemyselné pestovanie kvetov je potrebná vhodná klíma, dostatok vody a kvalitná pôda. Preto pestovateľskú špičku tvoria rozvojové krajiny – Kolumbia, Keňa, Ekvádor, Etiópia. Pracovné sily, náklady na umelé slnečné svetlo a kúrenie v Holandsku sú vysoké. V takej Keni nie, tam svieti slnko takzvane zadarmo. Rozvojové krajiny na strane dodávateľa, vyspelé štáty na strane nákupcu – najmä Nemecko, USA, Veľká Británia, Rusko, Francúzsko. Je teda vysoko pravdepodobné, že karafiáty, ktoré máme vo váze, pochádzajú napríklad z Ekvádoru, ruže z Kene, orchidey z Thajska a ľalie z Kolumbie. Odkiaľ ten, ktorý kvet prišiel, samozrejme závisí okrem iného aj od ročného obdobia.

Reklama

 

Rezané ruže a ich cesta

Pozrime sa bližšie na ruže. Krásna kytica červených, žltých, či ružových ruží, ktoré síce slabšie voňajú, ale sú takmer bez tŕňov a majú nádherné veľké puky a hrubé stonky. Vydržia pár dní vo váze a potom putujú do koša. Akú cestu musela takáto kytica ruží prejsť, aby potešila oko svojho majiteľa a aká drina sa skrýva za týmto nežným kvietkom?

Reklama

Existuje viac ako 150 druhov ruží, pričom na kvetinových farmách vznikajú neustále nové a nové odrody. Rezaným ružiam patrí prvé miesto v celkovej predajnosti rezaných kvetov.

Ruže sa už dávno stali masovým tovarom pre kvetinárstva a obchodné reťazce. Ošetrujú sa neustále pesticídmi, tekutým hnojivom a takmer vôbec nevoňajú. Prinášajú ale veľké peniaze. A preto práve 8. marca, na Medzinárodný deň žien, alebo na Valentína, vo februári, nie je problém kúpiť ruže a obdarovať nimi svojich blízkych. Ročné obdobie nehrá rolu. Nákladné autá plné kvetov sa diaľnicami premávajú denne.

 

Zo skleníka v Keni do kvetinárstva

V skleníku, kam až oko dovidí, sa týčia stonky tisícok ruží. Stonky sú takmer dokonalo rovné, kvety nie je vidieť, pretože ružu odrezávajú v puku. Režú sa trikrát denne, niekoľkokrát za týždeň sa striekajú pesticídmi. Teplota v skleníku dosahuje až 34 stupňov Celzia, je v ňom dusno a horúco. Kvety sa režú, triedia, očisťujú od spodných listov a zväzujú. Všetko samozrejme musí prebiehať rýchlo, pretože keď sa ruža ráno odreže, začína takpovediac umierať. Po jej odrezaní začína teda jej cesta. Najprv sa ruže uskladnia v špeciálnych chladiacich nádobách. Ruže sa naukladajú jedna na druhú, a preto takmer po celej dĺžke stonky nesmú byť žiadne tŕne. Tie by potrhali listy. Prevezené v tonách do chladiarenských nákladiakov ich dopravia na letisko. Medzi zberom a naložením na letisku nesmie uplynúť viac ako 24 hodín. Chladiť sa musia neustále.

Tony kvetov skoro ráno pristanú v Amsterdame a sú dovezené na burzu kvetov Flora-Holland v Aalsmeere, ktorá patrí holandským pestovateľom kvetov. Fyzická prítomnosť nákupcu na burze dnes nie je nutná, vďaka online nakupovaniu. Keďže letecká doprava je nákladná, niektorí pestovatelia transportujú ruže aj loďou, chladia ich na 1 stupeň a takto zamrazené vydržia naozaj dlho. V Holandsku je sedem kvetinových búrz, najväčšia je práve burza Flora-Holland. Ihneď po dražbe sa kvety triedia, balia a expedujú. Klimatizované autá ich prepravujú k zákazníkom po celej Európe, alebo na letiská, aby sa dostali do celého sveta.

Reklama

V skratke vyzerá dražba kvetov na burze nasledovne – všetci pestovatelia kvetov posielajú kvety na kvetinovú burzu. Na burze sa kvety vydražia a ráno po dražbe sa naložia na nákladné autá. Tie dovezú náklad v noci do svojich skladov a následne skoro ráno sa zo skladov distribuujú. Na druhý deň ich teda pohodlne nájdeme v obchodných reťazcoch a kvetinárstvach.

 

Ruže z Kene

Na Slovensku nájdeme v kvetinárstvach a supermarketoch ruže dovážané. Väčšina kvetov je dovezená z vyššie spomínaných krajín.

Sme zvyknutí, že záhradné ruže cez zimu nerastú. Takéto ruže majú množstvo tŕňov, zato nádherne voňajú. Rezané ruže z Kene však zimu nepoznajú, rastú v skleníku. Na to, aby bol biznis s kvetmi výnosný, je potrebný chladiarenský reťazec, lacné pracovné sily, ale najmä vhodná oblasť na pestovanie. Jedným z takých miest je región v okolí jazera Naivasha v Keni. Už dlho je obľúbeným miestom pre budovanie kvetinových fariem, pretože je tu úrodná pôda a slnečné počasie, ktoré nepotrebuje nákladné skleníky. V blízkosti je Viktoriino jazero, ktoré funguje ako zdroj vody.

Keby sa dal vrátiť čas a pozerali by sme sa na jazero Naivasha v Keni kedysi, videli by sme úrodnú pôdu, dostatok vody a rodiny, ktoré sem chodili tráviť voľný čas. Hrochy, žirafy, vtáky, málo ľudí, ticho a pritom život. Dnes v údolí žijú tisíce ľudí v slumoch. V dedinách, ktoré postupne vznikali “len tak”, bez vybudovanej infraštruktúry, kanalizácie. Prečo? Všetko pre priemysel s kvetinami. Skleníky, nekonečný rad skleníkov a farmy, ktoré okolo jazera pestujú kvety.

Reklama

Kvetinové farmy, ktoré postupne vznikali v okolí jazera Naivasha, čerpajú obrovské množstvá vody z jeho zásob a spodnej vody.  Dnes je v jazere voda silne znečistená a aj obyvatelia okolitých slumov si pitnú vodu musia kupovať alebo nosiť v bandaskách z jazera. Z jazera, do ktorého firmy vypúšťajú odpadovú vodu, zvyšky hnojiva a živín, ktoré používajú na ruže. Pre potešenie z kytičky červených ruží, ktoré putujú cez polku sveta, trpí oveľa viac, ako by sa zdalo. Áno, farmy vytvorili tisíce a tisíce pracovných miest. Zamestnávajú najmä mladé ženy. No na druhej strane pracovať a žiť v takýchto podmienkach? Zničené životné prostredie, otrocká práca, používanie chemikálií, ktoré nakoniec putujú do jazera. Ochranné odevy a rukavice, často krát deravé, práca v neznesiteľných horúčavách, choroby, alergie, nadmerná a málo platená práca, ubytovanie, ktoré sa vyrovná našim osadám. Za prácou sa tam ročne sťahuje stále viac ľudí. Aké majú podmienky pre život ich deti, zdravotnú starostlivosť?

A nakoniec, táto prírodná vodná plocha bude časom jedovatá a vyschne. Na jednej strane sa vytvorili pracovné miesta, ale čo sa stane, ak zdroje vyschnú? Pestovatelia presunú svoje aktivity do inej krajiny, napríklad Etiópie. Firmy by preto lepšie urobili, ak by viac investovali do udržateľného rozvoja –  regulovali vypúšťanie pesticídov a použitie vody.

 

Čo s tým? Fair Trade alebo domáca produkcia

Podporiť domácu produkciu a našu miestnu flóru je azda najlepšia voľba. Lokálne trhovisko, alebo domáci, od ktorého možno kúpiť kvety priamo zo záhrady. V ponuke je však len sezónny tovar. Existujú aj kvetinárstva, ktoré neponúkajú ruže v zime a kytice tvoria podľa toho, čo im príroda v ročných obdobiach ponúka. Kvety v kvetináči sú tiež dobrou voľbou a sú trvácne, ale pokiaľ nie sú z domácej produkcie, sú rovnako dovážaným tovarom ako kvety rezané.

Pri rezaných kvetoch je udržateľnejšou formou nakupovať tie, ktoré sú označené certifikátom Fair Trade – spravodlivý obchod.

Keďže sú kvetinové farmy čoraz viac kritizované za znečisťovanie životného prostredia a otrockú prácu, čoraz viac veľkopestovateľov sa snaží fungovať na princípoch Fair Trade. Fair Trade označuje svojim logom dovážané výrobky z celého sveta.

Na to, aby producent mohol toto logo získať, musí garantovať prácu podľa medzinárodne uznávaných noriem férového obchodu. A tým sú – minimálna mzda, ochrana zdravia pri práci, zákaz zamestnávania detí, pravidelné kontroly nezávislými odborníkmi. Samozrejme sa nejdená o ekologické pestovanie. V tomto prípade sa dovozca zaviaže, že pestovateľom zaplatí prirážku k nákupnej cene, a tú má pestovateľ využiť na sociálne účely. Kvetinové farmy, ktoré získali poverenie používať označenie Fair Trade, môžu prostredníctvom takto získaných peňazí budovať oddelenia v nemocniciach, investovať do školstva pre deti, štipendiá pre nadané deti, rôzne kurzy.

Firmy pestujúce Fair Trade kvety, ak chcú fungovať udržateľne, musia sa starať aj o životné prostredie. Nie je azda prekvapením, že najväčším odberateľom Fair Trade kvetín je Veľká Británia a Švajčiarsko, nasledujú Nemecko a Francúzsko, Fínsko.

Na Slovensku je obchodov ponúkajúcich Fair Trade kvety pomerne málo. Preto, ak nám nie je ľahostajný obchod s kvetmi a to, čo sa za ním ukrýva, mali by sme sa viac zaujímať, odkiaľ kvety pochádzajú. Prípadne zamyslieť sa nad tým, či sú takéto kytice nevyhnutnosťou pre náš život. Kvety si zaslúžia väčšiu pozornosť a vlastniť ich môžeme aj iným spôsobom, než len nákupom v obchodnom centre.

Veronika Majzúnová

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali