5G sieť je zatiaľ dostupná pre obyvateľov bratislavskej mestskej časti Petržalka a obyvateľov vybranej časti Banskej Bystrice. Príchod 5G siete je úspešným zavŕšením rozsiahlej trojročnej investície do modernizácie mobilnej siete vo výške 144 miliónov eur.

5G sieť s 5G rýchlosťami

Vo vysokorýchlostnej 5G sieti na Slovensku môžu zákazníci využívať dátové prenosy podľa podporovaného štandardu s maximálnou teoretickou rýchlosťou až 1 300 Mbit/s pri sťahovaní a 130 Mbit/s pri odosielaní súborov, pričom skutočná rýchlosť sťahovania dát môže presahovať až 600 Mbit/s.

Skutočná rýchlosť sťahovania dát môže presahovať až 600 Mbit/s.
Zdroj: Martin Miškerík
Skutočná rýchlosť sťahovania dát môže presahovať až 600 Mbit/s.

Vysoké rýchlosti dosahuje sieť vďaka samostatnému frekvenčnému pásmu, ktoré funguje oddelene od sietí 4G a 4G+ a ako nadstavbu na ne využíva technologický štandard piatej generácie. V porovnaní s predošlými generáciami mobilných sietí využíva 5G od Orangeu najnovšiu technológiu Massive MIMO, ktorá zlepšuje efektivitu a rýchlosť prenosu dát.
Orange v súčasnosti poskytuje 5G sieť na frekvenciách 3,5 GHz.

Bez balíka to nepôjde

Na príchod novej vysokorýchlostnej siete ďalšej generácie a neustále rastúcu dátovú spotrebu zákazníkov zareagoval Orange predstavením dátového balíka. „Nároky našich zákazníkov sú z roka na rok vyššie a je preto na nás, aby sme ich očakávania nielen naplnili, ale aj predbehli. Napokon len v uplynulom roku bol medziročný nárast dátovej prevádzky v 4G sieti až 52 percent, pričom tento trend má pravidelne rastúci charakter,“ vysvetlil riaditeľ marketingu pre rezidenčných zákazníkov a značky Orangeu, Martin Hromkovič.

Do 5G siete sa dostanete vďaka špeciálnemu balíku dát
Zdroj: Martin Miškerík
Do 5G siete sa dostanete vďaka špeciálnemu balíku dát

Nový balík Extra dáta s jednotnou cenou 5 eur je možné využívať vo všetkých sieťach, vrátane 3G, 4G a najnovšie aj 5G. Dostupný je pre paušály Go 20 €, Go 30 € a Go 40 €, pričom zákazníci jeho aktiváciou môžu získať 3, 7 alebo až 20 gigabajtov extra dát využiteľných nielen v 4G, ale aj vo vysokorýchlostnej 5G sieti. Vďaka balíku Extra dáta zákazníci získajú nielen dáta navyše s prístupom do 5G siete, ale rovnako všetky predplatené dáta vo svojom paušále bude môcť využívať v 5G sieti, pričom zákazníci s neobmedzeným programom Go 65 € majú prístup do 5G siete automatický. Rovnaká filozofia platí aj pri paušáloch Go Bizinis.

Tento dátový balík je určený pre všetkých zákazníkov, ktorí chcú extra dáta za zvýhodnenú cenu, nielen pre tých, ktorí majú 5G zariadenie a chcú využívať výhody 5G siete.

Neprehliadnite

T. Masár z O2: 5G zariadenia nemusia fungovať s každým operátorom. Bude v tom chaos

SIM kartu meniť netreba

Na to, aby zákazníci mohli využívať 5G siete, stačí, aby boli v jej pokrytí, pre prístup potrebujú mať aktivovaný balík Extra dáta a vlastniť niektorý z kompatibilných 5G smartfónov. V súčasnosti je podporovaných 11 modelov od výrobcov Samsung, Huawei, Xiaomi a One Plus, pričom ich počet sa bude postupne ďalej rozširovať. Výmena SIM karty nie je potrebná, postačí aj aktuálna 3G alebo 4G SIM karta.

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa