Americké ministerstvo obrany odstráni čínskeho výrobcu smart telefónov Xiaomi zo svojej čiernej listiny. Otvára sa tak cesta pre budúce americké investície do tejto čínskej firmy, uviedla agentúra Reuters. Tá sa odvoláva na súdny spis, ktorý uvádza, že obe strany sa dohodnú na vyriešení súčasného súdneho sporu, a ukončia tak svoj krátky, ale kontroverzný spor.

Na začiatku tohto roka americká vláda pod vedením bývalého prezidenta Donalda Trumpa firmu obvinila, že má napojenie na čínsku armádu, a umiestnila ju na čiernu listinu, čo pre podniky znamená obmedzenie prístupu k americkým technológiám a k investíciám. Xiaomi rýchlo reagoval podaním žaloby na americkú vládu a označila jej kroky za „nezákonné a protiústavné". Firma poprela aj akékoľvek napojenie na čínsku armádu.

Xiaomi
Neprehliadnite

Výrobca smartfónov Xiaomi bude vyrábať elektromobily

Hovorca Xiaomi na otázku agentúry Reuters uviedol, že firma pozorne sleduje vývoj, nič bližšie však nepovedal. Akcie firmy Xiaomi v Hongkongu v reakcii na správu stúpli o viac ako šesť percent.

Xiaomi patrí medzi najvýznamnejšie čínske technologické firmy, na ktoré sa zameral bývalý prezident Trump ku koncu svojho funkčného obdobia, a to kvôli údajným väzbám na čínsku armádu. Trump už v roku 2019 zasiahol proti firme Huawei Technologies, ktorej zakázal prístup k dôležitej technológii amerického pôvodu. To malo negatívny dopad na divíziu smart telefónov tejto čínskej firmy.

Spoločnosť Xiaomi, ktorá vyrába aj robotické vysávače, elektrické bicykle či nositeľnú elektroniku, bola však nečakaným cieľom. Firmu založil pred viac ako desiatimi rokmi miliardár Lej Ťün a medzi jej prvých investorov patril americký výrobca čipov Qualcomm.