Sony PlayStation VR
Pokračovať v čítaní
Ďalšia PlayStation VR bude mať 4K rozlíšenie a bude obsahovať sledovanie očí
0

Podľa informácie zo stránky UploadVR má mať nové PlayStation VR novej generácie konzolovej VR niekoľko noviniek.

VR headset bude zjavne obsahovať rozlíšenie 4K, sledovanie očí a vibračný motor v okuliaroch pre haptickú spätnú väzbu (na doplnenie radiče s haptickými spúšťačmi).

Podľa článku má mať nová náhlavná súprava celkové rozlíšenie 4 000 x 2 040, čo každému oku dáva 2 000 x 2 040 pixelov. Pôvodná PlayStation VR mala pre porovnanie rozlíšenie 960 x 1080 pixelov na oko, takže by to bolo takmer dvojnásobné v každom smere. Oculus Quest 2 má 1 832 x 1 920 pixelov na oko.


Stojí za zmienku, že na rozdiel od modelu Quest 2 spoločnosť Sony predtým oznámila, že náhlavná súprava PlayStation bude stále káblová a na pripojenie k systému PS5 sa bude používať jediný kábel. Podľa UploadVR to bude kábel USB-C, ktorý by nemal byť prekvapením, pretože Sony ho nápadne umiestnil na prednú stranu PS5.

SLEDOVANIE OČÍ A OBĽÚBENÉ VYDÁVANIE

UploadVR má tiež zaujímavé informácie o tom, ako nástupca PlayStation VR vyplní svoje ďalšie pixely. Jeho zdroje hovoria, že náhlavná súprava bude sledovať oči používateľov, aby dokázala vykonávať „foveated rendering“, kde bude obraz úplne ostrý iba tam, kam sa pozeráte, a bude rozmazanejší v periférnom videní. To simuluje, ako vaše oči v skutočnosti vnímajú svet, a umožňuje počítaču (alebo v tomto prípade konzole) pracovať efektívnejšie tak, že nemusí úplne vykresľovať veci vo vysokom rozlíšení, na ktoré sa rovnako nepozeráte. Existujú samozrejme aj ďalšie šikovné veci, ktoré môžete robiť so sledovaním očí (vrátane vytvárania realistickejších avatarov hráčov), ale v súčasnosti nie je jasné, čo Sony v tomto smere plánuje urobiť.

Spoločnosť UploadVR tiež tvrdí, že konzolový VR headset novej generácie bude používať sledovanie zvnútra von. Teda bez dodatočných kamier. To by určite bola aktualizácia z prepracovaného systému PlayStation Move originálu, ktorý vyžadoval pevnú kameru, ktorá dokázala správne sledovať vašu hlavu a ruky, iba ak držal pár žiariacich ovládačov na dosť malom mieste medzi vami a konzolou. Sledovanie zvnútra von zvyčajne využívajú kamery namontované na vonkajšej strane samotnej náhlavnej súpravy na zistenie, kde sa nachádzate v miestnosti.

Ak sa tieto fámy ukážu ako pravdivé, zdá sa, že by to mohol byť sľubný doplnok pre tých šťastlivcov, ktorým sa PS5 dostane do rúk. Aj keď by bolo pekné vidieť konkurenta Quest 2 bez káblov, je ťažké vyčítať spoločnosti Sony zameranie na niečo, čo doplní jej konzolu.

Zdroj: TheVerge

Aká je Vaša reakcia?
Zaujímavý článok
0%
Prekvapilo ma to
0%
Pobavilo ma to
0%
Článok má chybu
0%
Autor
Michael Šubák
Som zakladateľom projektu VirtualnaRealita.eu. Virtuálna realita je zaujímavá a nie je len pre hráčov. V každej oblasti môže táto čoraz dostupnejšia technológia pomôcť. Jednoduchšie učenie, spoznávanie sveta, tvorba grafiky, či pozeranie športových prenosov alebo výcvik letcov. Som majiteľom Oculus Rift CV. Rád píšem píšem o VR a chcem sa tejto technológii venovať aj v budúcnosti. Viac o mne na www.michael.subak.sk