Denník N

Tréner Weiss je späť v Slovane. Odišiel z neho pre antisemitské urážky z tribún

Vladimír Weiss trénoval Slovan od augusta 2011 do júla 2012. Foto - TASR/Martin Baumann
Vladimír Weiss trénoval Slovan od augusta 2011 do júla 2012. Foto – TASR/Martin Baumann

Slovan Bratislava mení trénera osemnásty raz za trinásť rokov éry majiteľa Ivana Kmotríka staršieho. Do klubu sa vracia Vladímir Weiss starší, ktorý nahradil Slovinca Darka Milaniča.

Také časté výmeny nahrávajú na vtip, že sa už všetci tréneri minuli, a preto Slovan začína točiť tých istých odznovu.

Realita je však taká, že pre Kmotríka staršieho je Weiss dlhodobo najlepším slovenským trénerom a najradšej by bol, keby Slovan trénoval stále.

Keď z klubu pred deviatimi rokmi odišiel, majiteľa to nepotešilo. Pre problémy s fanúšikmi však Weissa nedokázal presvedčiť, aby zostal.

Dočítate sa:

  • za akých okolností Weiss st. v Slovane skončil naposledy;
  • ako Kmotrík pred 25 rokmi Weissovi pomohol po spore s Júliusom Rezešom;
  • prečo Weiss šetrí Kmotríkovi peniaze;
  • ako sa darilo Weissovi po odchode zo Slovana;
  • že je známy nielen trénerskými úspechmi, ale aj útokmi na novinárov.

Keď ho vyhodil Rezeš, zobral ho Kmotrík

Weiss trénoval Slovan od 5. augusta 2011 do 29. júla 2012. Zo začiatku sa jeho práca v klube prekrývala s povinnosťami reprezentačného trénera.

Po historickom postupe na majstrovstvá sveta do Juhoafrickej republiky, kde Slováci uhrali v roku 2010 osemfinále, sa mu v ďalšej kvalifikácii nedarilo. Preto v januári 2012 pri reprezentácii skončil a zameral sa len na Slovan.

Weiss mal v klube skvelý nástup. V Európskej lige vyradil AS Rím, a hoci v skupinovej fáze získal iba bod, s odstupom času vyzerajú výsledky s Parížom Saint-Germain (0:1, 0:0), Athléticom Bilbao (1:2, 1:2) a Red Bullom Salzburg (2:3, 0:3) oveľa lepšie ako vtedy.

V lige však Slovan skončil až tretí za Žilinou a Trnavou. Keď v lete vypadol v Európskej lige po dvoch remízach s maďarským Videotonom, fanúšikovia boli veľmi nespokojní. Slovan v ďalšom zápase v lige remizoval so Žilinou 1:1 a Weiss následne rezignoval na svoju pozíciu.

Kmotrík starší však tvrdí, že za jeho koncom neboli výsledky, on by ho vraj na mieste trénera podržal. Aký bol skutočný dôvod?

„Pár tiežfanúšikov na tribúnach ho urážalo. A to od osobných urážok až po antisemitizmus, čo bolo naňho veľa. Ako emotívny človek im

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Slovan pod Kmotríkovcami

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie