Americký technologický gigant Apple čelí žalobe, podľa ktorej takmer 20 miliónom britských zákazníkov svojho obchodu s aplikáciami App Store účtoval príliš vysoké ceny. Žaloba tvrdí, že 30-percentný poplatok je príliš vysoký a nezákonný. Žiada preto, aby firma britskému užívateľovi svojich smart telefónov iPhone a počítačových tabletov iPad odškodnila za roky platenie nadmerných cien. Podľa odhadov predkladateľov žaloby môže celková hodnota tohto odškodného presiahnuť 1,5 miliardy libier.

„Apple zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu obchodov s aplikáciami, čo má vplyv na britských spotrebiteľov," uviedla profesorka Rachael Kentová z londýnskej King 'College, ktorá patrí medzi predkladateľa žaloby. Kentová sa zaoberá štúdiom vzťahov medzi spotrebiteľmi a digitálnymi platformami.

Apple
Neprehliadnite

Európska komisia obvinila Apple z narušovania hospodárskej súťaže

Žaloba bola podaná v pondelok londýnskemu súdu. Tridsaťpercentný poplatok Apple vyberá práve prostredníctvom svojho on-line obchodu App Store.

Apple žalobu označil za nedôvodnú. „Vítame príležitosť prediskutovať so súdom svojou neochvejnú oddanosť zákazníkom a mnohé prínosy obchodu App Store pre britskú ekonomiku," uviedla firma. Upozornila, že ostatné obchody s aplikáciami bežne vyberajú podobné poplatky. Poukázala tiež na to, že 84 percent aplikácií v obchode App Store je zadarmo.

V Spojených štátoch minulý týždeň začal ostro sledovaný súdny spor Applu s výrobcom videohier Epic Games, ktorý sa už dlhší čas sťažuje na poplatky vyberané prostredníctvom platformy App Store. Britská žaloba sa na rozdiel od americkej kauzy sústredí na poškodenie spotrebiteľov, nie na škody spôsobené vývojárom hier a ďalších aplikácií, upozornila agentúra Bloomberg.