ELA Rôzne

Načo je nám NATO? ZMUDRI pomocou videí! Mladá generácia sa aj takto učí o OSN

V nedeľu 9. mája si aj Slovensko pripomenulo Deň Európy a to, že naša krajina prešla za posledné takmer dve desaťročia veľkým posunom.

Ilustračný obrázok k článku Načo je nám NATO? ZMUDRI pomocou videí! Mladá generácia sa aj takto učí o OSN
Zdroj: Zmudri.sk

V máji 2021 si taktiež pripomíname 17. výročie vstupu Slovenska do Európskej únie. Čo keď premeníme na vývoj človeka, je to už život jedného plnoletého občana. A sú to práve dnešní tínedžeri a stredoškoláci, a zároveň aj čoskoro prvovoliči, ktorí budú rozhodovať o smerovaní našej krajiny.

Súčasná mladá generácia už doslova nabehla na rozbehnutý vlak a život „modernej“ krajiny s neobmedzeným cestovaním, štúdiom v zahraničí, väčšej slobody… No nie je to iba skratka EÚ, ktorá nás automaticky zaraďuje medzi vyspelé demokratické krajiny.

Keď sa 1. januára v roku 1993 Česká a Slovenská federatívna republika pokojnou cestou rozdelila na dva samostatné štáty, trvalo ďalších vyše desať rokov, kým naša vlajka prvýkrát visela po boku spojencov NATO. No ešte v ten mesiac sa Slovensko stalo členskou krajinou Organizácie Spojených národov (OSN).

Aby mladí vedeli a rozumeli

To, či považujeme členstvo Slovenska v NATO alebo OSN za prospešné a prínosné, je každého osobný názor. Mal by byť však vytvorený na základe pravdivých a overených informácií. Ako fungujú a načo tu vôbec sú? A ako to podať (nielen) mladým tak, aby tomu rozumeli?

S nápadom, ako podať tieto informácie zrozumiteľne, poučne a nápadito prišli autori online vzdelávacej platformy Zmudri.sk. Rozhodli sa vytvoriť náučné videá na dôležité a praktické témy, ktoré potrebujú mladí ľudia do života, ale zároveň sú podľa nich zanedbané na základných a stredných školách.

Ich videokurzy sa týkajú tém, ako kritické myslenie, digitálna bezpečnosť, mediálna gramotnosť a rôznych aktuálnych spoločenských otázok.

Článok pokračuje pod videom.

Zdroj: YouTube.com

Mladí sa o život zaujímajú

„Videá sme sa rozhodli tvoriť z toho dôvodu, že mladí ľudia majú o takýto obsah záujem a radi ho sledujú aj vo voľnom čase. K videám tiež vytvárame metodické materiály pre učiteľov, aby vedeli, ako ich používať na hodinách. Aktuálne je v projekte zapojených cez 5000 učiteľov,“ hovorí Lukáš Priškin, ktorý zastupuje OZ Zmudri.sk.

Platforma aktuálne pôsobí na vyše 700 školách po celom Slovensku a pomáha vyše 5150 učiteľom pri vzdelávaní žiakov. Keďže internetom sa šíri množstvo poloprávd a dezinformácií, Zmudri pripravilo o tejto téme nové vzdelávacie video. Študentom vysvetľujú, čo je NATO a OSN, ako tieto organizácie fungujú a načo je Slovensko ich členom.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM