Zanedbávate nastavenie geometrie automobilu? Toto vám hrozí

Zanedbávate nastavenie geometrie automobilu? Toto vám hrozí

- in Nesmie vám ujsť
0
Komentáre vypnuté na Zanedbávate nastavenie geometrie automobilu? Toto vám hrozí
Zanedbávate nastavenie geometrie automobilu? Toto vám hrozí

Existuje množstvo motoristov, ktorí nenavštívia servis počas celého roka. Pneumatiky si vymieňajú svojpomocne a problém im nerobí ani výmena oleja. Predovšetkým šoféri žijúci v rodinnom dome dokážu malé drobnosti na vozidle opraviť a vymeniť aj sami. Neporadia si však s nastavením geometrie, ktoré je pre automobil nesmierne dôležité.

Viete, čo znamená nastavenie geometrie vozidla?

Geometria vozidla neznamená nič iné ako správne zrovnanie kolies. Je jedno, či máte najdrahšie, alebo najlacnejšie pneumatiky, ale ak zanedbáte geometriu, koledujete si o veľké problémy. Nastavenie geometrie sa u vozidiel robí hlavne pri výmene sezónnych pneumatík. Malé úžitkové vozidlá, ale taktiež vozidlá s  SUV alebo offroad pneumatikami s dobre nastavenou geometriou sa lepšie ovládajú. Naopak ak geometriu nenastavíte, môže sa automobil správať nevyspytateľne. Prídete o stabilitu, ktorá je veľmi potrebná v zákrutách a pri rýchlejšej jazde. Všetky značky vozidiel majú od výrobcu určené parametre nastavenia geometrie, o ktorých doladenie sa postarajú automechanici.

Ako zistíte, že máte zle nastavenú geometriu?

S geometriou vozidla je to podobné, ako keď nemeriate tlak v pneumatikách. Tlak dokáže kontrolovať snímač tlaku pneumatík, ale geometriu si sami skontrolovať a nastaviť nedokážete. Ako prvý príznak nesprávnej geometrie spozorujete tak, že sa kolesá ťažko vracajú do rovnej polohy. Zhorší sa celková stabilita vozidla, pri silnejšom vetre sa musíte viacej sústrediť na ovládanie kolies. Pneumatiky sa veľmi rýchlo ojazdia a niektoré súčasti vozidla začnú vykazovať výchylky či kmitanie. Okrem toho spôsobí zlá geometria rozbiehavosť a zbiehavosť kolies, ktoré sú taktiež príčinou ničenia pneumatík, zvýšenej spotreby alebo neočakávaných reakcií vozidla.

Ako často je potrebné zájsť do servisu kvôli geometrii?

Odborníci odporúčajú navštíviť servis ohľadom nastavenia geometrie raz za pol roka alebo po približne 10 tisíc najazdených kilometroch. Nájdite si čas a zopár eur na tento dôležitý úkon. Vozidlo sa vám odvďačí hneď v niekoľkých oblastiach. Znížia sa vaše výdavky na palivo a opravu súčiastok na vozidle. Predĺži sa životnosť pneumatík, ktoré sa pri nesprávnej geometrii ojazdia na jednej strane alebo je výraznejšie ojazdený stred. Zvýši sa komfort riadenia vozidla, volant nebudete musieť držať v neprirodzenom uhle a riskovať prípadnú kolíziu.

 

 

You may also like

Ako chrániť podvozok auta pred koróziou

Podvozok auta je najviac vystavený riziku korózie. Kvôli