Za všetky dôchodkové fondy platíme rovnako vysoké poplatky. Na prvý pohľad sa to môže zdať rozumné a spravodlivé, v skutočnosti to ale znamená, že dôchodkové správcovské spoločnosti si účtujú poplatky aj za zhodnotenie v pasívnych indexových fondoch, ktoré manažéri portfólia dôchodkových správcovských spoločností neriadia aktívne.

Ilustračné fotky Tatra banky.
Neprehliadnite

Hlavne digitálne. Z ulíc miznú bankové pobočky, klesá aj počet zamestnancov

Pre správcovské spoločnosti je riadenie týchto fondov omnoho jednoduchšie, keďže fondy iba kopírujú zvolený akciový index. Pripisujú si teda aj poplatok za zhodnotenie, o ktoré sa vlastnými investičnými rozhodnutiami nepričinili.

Na aké poplatky majú DSS nárok?
DSS-ky majú nárok na tri základne druhy odplát. Prvým je poplatok za správu dôchodkového fondu. Jeho výška je maximálne 0,3 percenta majetku v dôchodkovom fonde ročne. Druhým je poplatok za vedenie osobného dôchodkového účtu. Jeho výška nesmie presiahnuť 1 percento zo sumy prijatých príspevkov. Tretím je práve kontroverzný poplatok za zhodnotenie. Odplata za zhodnotenie majetku predstavuje desať percent z objemu zhodnotenia majetku dôchodkového fondu v príslušnom období a je definovaná konkrétnym vzorcom v zákone. Ten je zostavený tak, aby klienti neplatili poplatok za rast, ktorý je zotavením z predchádzajúceho poklesu.

DSS-ky samozrejme robia to, čo im umožňuje zákon. Ten totiž určuje zákonné maximum poplatkov a stav na trhu je jednoducho taký, že výška všetkých poplatkov vo všetkých fondoch je na zákonnom maxime. Prípadná zmena je na pleciach rezortu práce, ktorý má nastavenie dôchodkového systému na starosti.

Nejasná reforma

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa