Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok oznámila, že variant koronavírusu SARS-CoV-2 šíriaci sa v Indii sa zdá nákazlivejší ako pôvodný vírus, a označila ho za „znepokojujúci“. Informovala o tom agentúra AFP.

Technická riaditeľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre reakciu na COVID-19 Maria Van Kerkhove povedala, že WHO má informácie potvrdzujúce zvýšenú šíriteľnosť tohto variantu aj jeho možnú zvýšenú odolnosť voči vakcínam.

India nezvláda boj s koronavírusom
Neprehliadnite

India zaznamenala nové rekordy v počte úmrtí aj nakazených koronavírusom

„Preto sme tento variant na celosvetovej úrovni označili za znepokojujúci“, povedala. WHO podľa jej slov poskytne viac informácií v utorok.

India je v súčasnosti vážne zasiahnutá pandémiou koronavírusu a v pondelok v tejto krajine zaznamenali takmer 370 000 nových prípadov nákazy a viac ako 3700 úmrtí v spojitosti s ochorením COVID-19.

Už nejaký čas pretrvávajú obavy, že indický variant a jeho ďalšie mutácie môžu byť za toto šírenie zodpovedné, konštatuje AFP. Medzi znepokojujúce varianty ho však zaradili až pondelok.

WHO už do tejto kategórie zaradila britský, brazílsky a juhoafrický variant vírusu, ktoré sú považované za nebezpečnejšie, rýchlejšie šíriteľné, viac smrtiace alebo schopné vyhýbať sa účinku vakcín.