Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Americkí spotrebitelia očakávajú krátkodobé zrýchlenie inflácie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Fedu, vrátane jeho predsedu Jeroma Powella, predpokladajú, že sa cenové tlaky v krátkodobom horizonte zmiernia.

Washington 10. mája (TASR) - Spotrebitelia v USA očakávajú, že ceny nehnuteľností a ďalšie náklady v blízkej budúcnosti stúpnu, keď sa ekonomika zotaví z krízy vyvolanej pandémiou nového koronavírusu. Nemyslia si však, že rýchlejšie tempo rastu inflácie sa udrží dlhší čas. Vyplýva to z výsledkov aprílového prieskumu, ktoré v pondelok zverejnil newyorský Federálny rezervný systém (Fed).

Americkí spotrebitelia, ktorí sa zúčastnili prieskumu, uviedli, že v budúcom roku očakávajú priemerné tempo rastu inflácie na úrovni 3,4 %, čo bude najviac od septembra 2013. Ich očakávania pre nasledujúce tri roky však zostali nezmenené na úrovni 3,1 %.

Predstavitelia Fedu, vrátane jeho predsedu Jeroma Powella, predpokladajú, že sa cenové tlaky v krátkodobom horizonte zmiernia, keď sa vyriešia problémy a deformácie spojené s prudkým poklesom cien na začiatku pandémie nového koronavírusu v minulom roku.

Prieskum spotrebiteľských očakávaní newyorského Fedu naznačuje, že aj niektorí respondenti sa domnievajú, že zrýchľovanie inflácie nebude mať dlhé trvanie.

Na druhej strane odhadujú, že rozmach trhu s bývaním, podporovaný nízkymi úrokovými sadzbami a túžbou po väčšom životnom priestore, bude pokračovať a spolu s ním aj pomerne vysoké tempo rastu cien nehnuteľností aj prenájmov, ktoré dosiahlo v apríli 5,5 %.

Na prieskume sa zúčastnilo 1300 domácností. Respondenti pritom znížili svoje očakávania týkajúce sa budúcich príjmov a výdavkov. Konkrétne, odhad rastu príjmov klesol v apríli na 2,4 % a v prípade výdavkov na 4,6 % z marcového šesťročného maxima 4,7 %.