Prezidentka SR Zuzana Čaputová v pondelok vo vystúpení na on-line summite prezidentov krajín Bukureštskej deviatky (B9) ocenila významnú úlohu B9 pri posilňovaní spoločného prístupu Severoatlantickej aliancie k bezpečnostným hrozbám, ktoré citlivo vnímajú aj spojenci na východnom krídle NATO. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Prezidentka počas svojho vystúpenia obzvlášť vyzvala na ostražitosť v prípade zahraničných investícií do budovania sietí a kritickej infraštruktúry, ktoré môžu mať vplyv aj na bezpečnosť spojencov. Podľa prezidentky hodnoty musia ostať i naďalej základom NATO.

,,Naša bezpečnosť sa začína predovšetkým u nás doma, závisí od toho, akí sme my sami odolní a ako rešpektujeme hodnoty slobody, demokracie a právneho štátu. Práve tie sú našou výhodou oproti nedemokratickým režimom," povedala Čaputová.

Jedna z hlavných budov Európskej komisie v Bruseli nesie názov Charlemagne Building.
Neprehliadnite

Ak bude fond obnovy úspešný, z jednorazového by mohol byť trvalejší nástroj, avizuje EK

Severoatlantická aliancia potrebuje podľa prezidentky reagovať aj na pokračujúce destabilizačné aktivity v našom najbližšom susedstve, dezinformačné kampane či kybernetické aktivity. NATO by okrem tradičných hrozieb malo reflektovať tiež nové výzvy súvisiace s nástupom digitálnych technológií či riziká súvisiace s klimatickými zmenami.

Prezidentka sa na summit pripojila z Kodane, kde je v súčasnosti na pracovnej ceste. Programom stretnutia B9 bola diskusia o summite NATO v Bruseli, ktorý sa uskutoční 14. júna, a koordinácia pozícií pred týmto stretnutím. Na summite sa zúčastnil aj prezident Spojených štátov Joe Biden a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Členmi Bukureštskej deviatky sú okrem Slovenska aj Bulharsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko a Rumunsko.