Podmienky takzvanej kolúznej väzby či dĺžky jej trvania sú už niekoľko dní témou ostrých diskusií. Rokovací stôl však hneď na začiatku obsadili politici namiesto odborníkov. A to je chyba. Do diskusie to prinieslo iba chaos, pretože sa objavili hneď dva nápady, oba dokonca z koaličnej dielne

Svoj návrh predstavilo prakticky v identickom čase ministerstvo spravodlivosti aj hnutie Sme rodina, ktoré išlo formou poslaneckej iniciatívy. Odlišné pohľady upriamili pozornosť skôr na to, aká je skutočná motivácia strany Borisa Kollára, keďže začiatkom marca skončil v putách jeho nominant a šéf tajnej služby Vladimír Pčolinský. 

Po smrti generála Milana Lučanského zverila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková post generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Róbertovi Mudrončekovi.
Neprehliadnite

Bitka o kolúznu väzbu pokračuje a hrozí koaličnou krízou

Fakt je, že hnutie Sme rodina predtým o väzbe vôbec nekomunikovalo. Špekulácie, či hnutie pomáha známemu, odvádzajú diskusiu k veciam, ktoré zďaleka nie sú najväčším kameňom úrazu. Tým je všadeprítomná byrokracia, ktorá z celého procesu robí pre všetkých zúčastnených utrpenie. 

Opakované výsluchy, meniace sa výpovede či prítomnosť advokátov takmer pri každom úkone spôsobujú súčasný stav, ktorý je z mnohých pohľadov dlhodobo neúnosný. Trestné konanie prináša aj jeden dôležitý paradox. Obvinení nemajú žiadnu povinnosť preukazovať svoju nevinu či spolupracovať. 

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa