Česká vláda v pondelok rozhodla o ďalšom uvoľňovaní protipandemických opatrení, a to od 17. mája. Skončiť by mala rotačná školská výučba, otvoriť by sa mali záhradky reštaurácií. Budú sa môcť konať aj kultúrne podujatia, a to vonku až pre 700 ľudí. Prehľad hlavných zmien pripravil český spravodajský server Novinky.cz:

17. mája

- Na 1. stupni základných škôl skončí rotačná výučba, v šiestich krajoch (Královohradeckom, Karlovarskom, Plzenskom, Libereckom, Stredočeskom a Pardubickom) a v Prahe skončí aj na 2. stupni základných škôl.

- Otvoriť by mali tiež záhradky reštaurácií. Zákazníci budú musieť mať negatívny test na koronavírus, a to buď PCR, alebo antigénny. Na záhradky budú môcť tiež tí, ktorí prekonali ochorenie Covid-19 alebo sú zaočkovaní. Pri stole budú môcť sedieť iba štyria ľudia, pokiaľ nie sú z rovnakej domácnosti.

Od pondelka 26. apríla 2021 od 6.00 h sa predlžuje diaľkový limit pre pendlerov zo susedných štátov z 30 na 100 kilometrov. Potrebný je negatívny výsledok antigénového alebo RT-PCR testu nie starší ako sedem dní. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva k režimu na hraniciach. Na snímke polícia počas kontroly na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Milhosť -Tornyosnémeti 26. apríla 2021. FOTO TASR – František Iván
Neprehliadnite

Cestovanie do Českej republiky je od pondelka jednoduchšie

- Od 17. mája bude možné organizovať kultúrne podujatia vonku až pre 700 ľudí, podmienkou bude negatívny test na koronavírus, odstup najmenej 14 dní od očkovania alebo najviac 90 dní od prekonania covidu.

- Zoologické či botanické záhrady budú môcť naplniť kapacitu na 50 percent. Doteraz to bolo 20 percent.

24. mája

- Do škôl by sa mali k teoretickej výučbe vrátiť študenti stredných škôl, na 2. stupňoch základných škôl by mala vo všetkých krajoch skončiť rotačná výučba.

- Za 14 dní by mali tiež otvoriť ubytovacie služby. Povinný zrejme bude negatívny test. Podľa vicepremiéra Karla Havlíčka by však nemusela byť podľa pôvodného plánu obmedzená ich kapacita.

WA 3 archív Ebesberg - Na archívnej snímke z 22. marca 2021 ampulky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 od firmy Astrazeneca sú chladničke vo vakcinačnom centre v nemeckom meste Ebersberg. Počet úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19 v 53 európskych krajinách už prekonal jeden milión. Oznámila to vo štvrtok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), ktorá zároveň odporučila ďalšie používanie vakcíny od spoločnosti AstraZeneca, uviedla agentúra AP. Riaditeľ WHO pre oblasť Európy Hans Kluge zdôraznil, ž
Neprehliadnite

Európska komisia podá na AstraZenecu už druhú žalobu za oneskorenie dodávok vakcíny

- Kultúrne podujatia bude možné organizovať zrejme aj vo vnútri. Podmienkou bude maximálne obsadenie 50 percent kapacity miest na sedenie a najviac 500 ľudí vnútri a 1 000 ľudí vonku. Podmienkou bude opäť očkovanie, test alebo odstup od prekonanej choroby nie dlhšie ako 90 dní.

31. mája

- Žiaci budú môcť zrejme ísť do škôl v prírode.