Únia stále dôveruje vakcíne proti koronavírusu od firmy AstraZeneca, problém je v meškajúcich dodávkach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Koronavírus, vakcína, AstraZeneca
Foto: ilustračné, SITA/AP

Európska komisia v pondelok vyhlásila, že stále dôveruje vakcíne proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca a jej spor s britsko-švédskym výrobcom liekov sa týka iba podmienok kontraktu.

EK podnikla voči firme právne kroky, pretože podľa nej porušila zmluvu, keďže vakcíny únii nedodáva včas.

Vakcína zostáva súčasťou stratégie

V Európe bezpečne podali milióny dávok vakcíny AstraZeneca, hoci pretrvávajú obavy zo zriedkavých prípadov krvných zrazenín.

Spor medzi EK a firmou poškodil dôveru verejnosti voči efektívnosti vakcíny, ale EK trvá na tom, že očkovacia látka spoločnosti AstraZeneca zostáva súčasťou jej stratégie zaočkovania 70 percent dospelej populácie EÚ počas tohto leta.

„AstraZeneca je veľmi dôležitou očkovacou látkou pre naše portfólio vakcín,“ povedal Stefan de Keersmaecker, hovorca EK pre oblasť zdravotníckej politiky.

Vyjadril sa tak po tom, ako dvaja vysokopostavení predstavitelia EÚ cez víkend uviedli, že únia po júni neobnoví objednávky vakcín AstraZeneca.

Realita zaostáva za plánmi

De Keersmaecker potvrdil, že EK neuplatnila opciu na nákup dodatočných 100 miliónov dávok. „Ale teraz vám neviem povedať, ako to bude v budúcnosti,“ dodal. „Naďalej je dôležité, aby sme dostali dodávky objednaných dávok,“ poznamenal.

Britsko-švédska farmaceutická firma plánovala v prvom kvartáli Európskej únii dodať 80 miliónov dávok očkovacej látky, ale poslala iba 30 miliónov dávok.

Podľa EK firma smeruje k dodaniu 70 miliónov dávok v druhom štvrťroku, pričom sľúbila 180 miliónov.

„V pojednávaní na bruselskom súde sa teraz snažíme zabezpečiť, že dostaneme dodávky, na ktoré máme právo,“ konštatoval de Kersmaecker.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Stefan De Keersmaecker
Firmy a inštitúcie AstraZenecaEK Európska komisiaEU Európska únia