Bude Mária Kolíková ďalej vládnuť justícii nechcená Matovičovým OĽaNO?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mária Kolíková
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: archívne, SITA/Branislav Bibel

Odvolávanie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) by politický výbuch v koalícii nemalo zanechať. Naznačovali to vyjadrenia politických lídrov ešte pred schôdzou parlamentu. Opozícia však návrhom na zosadenie ministerky poskytla lídrovi OĽaNO Igorovi Matovičovi príležitosť, aby Kolíkovej „vrátil požičané“, keď sa proti nemu postavila v čase nedávnej vládnej krízy.

Iná vec je, či Kolíková má ostať naďalej vo vláde. Sami politici totiž čoraz viac začínajú vnímať tézu, že v politike nie je dôležité len to, aké veci v skutočnosti sú, ale aj ako sa javia. Namieste je potom aj otázka účelovosti kritiky a či by takému tlaku na odchod z funkcie čelil aj iný politik za podobných okolností.

Fico chce dostať kamošov z väzby, tvrdí ministerka

Ministerka Kolíková vyhlásila, že za návrhom jej odvolanie je len „zúfalé kopanie“ poslanca Roberta Fica (Smer-SD), ktorý „chce dostať svojich kamošov z väzby“ a nechce, aby rozprávali ďalej. Podľa Kolíkovej Smer zvolil spôsob, ktorý ukazuje jeho hrubosť, keď ju chcú odstaviť cez rodinných príslušníkov.

Smer ostro kritizuje dĺžku kolúznej väzby a spoločne s koaličným hnutím Sme rodina tlačí na jej skrátenie. Sme rodina má vo väzbe bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Vo väzbe je tiež viacero nominantov Smeru, ktorí počas jeho vlády zastávali verejné funkcie.

Návrh opozície odvolať Kolíkovú odmietla vláda. Istý čas trvalo, kým sa ozvala Kolíkovej materská strana Za ľudí. Aj preto sa rozhodla stranu opustiť bývalá poslankyňa Andrea Letanovská. Okrem iného šéfke Za ľudí Veronika Remišovej vytkla, že sa neskoro a vlažne zastala ministerky Kolíkovej. Vedenie strany až následne vyhlásilo, že odmieta nielen prekrútené tvrdenia strany Smer, ale aj slová niektorých koaličných poslancov z hnutia OĽaNO.

Výhrady opozície a OĽaNO

Opozičný Smer ministerku kritizoval za podnikanie rodinnej firmy MK Real, s.r.o., kde je ministerka spoluvlastníčkou. Konateľkou spoločnosti bola nevlastná sestra Kolíkovej Zdena Ivanková, ktorej súd trestným rozkazom právoplatne vymeral trest za spreneveru necelých 16-tisíc eur. Peniaze patrili majiteľom bytov v Moste pri Bratislave, ktoré spravovala firma rodiny Kolíkovej.

Igor Matovič
Minister financií a šéf OĽaNO Igor Matovič Foto: SITA/Branislav Bibel

Ministerka hovorila, že o odsúdení sestry nevedela. Zistila to z médií. Bránila sa tým, že nie je za nevlastného súrodenca zodpovedná.

V klube OĽaNO Kolíkovej priťažili zistenia, že mala byť v konflikte záujmov. Kolíkovej brat totiž podniká s človekom, ktorý cez inú firmu prenajal budovu Výskumného ústavu zváračského v Bratislave ministerstvu spravodlivosti.

Kolíková namieta, že o obchodnom prepojení svojho brata na spomínanú firmu vedela. Jej ďalším argumentom je, že nemala z tohto obchodu žiadny profit a že v čase podpisu zmluvy už na ministerstve nebola. Hovorila tiež, že do obchodu nijako nezasahovala. S ministrom Gáborom Gálom (Most-Híd-) nemala dobré vzťahy, čo potvrdil aj Gál.

Hlasy pre ministerku

Otázkou, je ako Kolíková vyhodnotí hlasovanie v parlamente. Hovorila, že to bude pre ňu dôležité. Ešte pred hlasovaním uviedla, že má na základe programového vyhlásenia ambiciózne plány.

„Na to, aby som mohla uskutočniť reformu justície, potrebujem veľmi silnú podporu. Nestačí len podpora pána premiéra. Vďakabohu, že sme v zastupiteľskej demokracii. Jednoducho, minister musí mať legitimitu aj na základe silnej podpory parlamentu. To sú takzvané žetóny. Áno, je dôležité, či budem mať podporu aspoň 76 poslancov,“ zhodnotila Kolíková.

Koaličné strany tvrdili, že nepodporia návrh na vyslovenie nedôvery ministerke. Znamená to, že by ich mali byť proti. Tí koaliční poslanci, ktorí sú nespokojní s Kolíkovou, sa môžu zdržať hlasovania.

Politológ Tomáš Koziak hovorí, že spochybňovanie Kolíkovej hnutím OĽaNO je záležitosť osobnej pomsty lídra hnutia a bývalého premiéra Matoviča, pretože vecné argumenty proti ministerke celkom nesedia.

NR SR: Rokovanie 27. schôdze
Zľava v popredí: Minister financií SR Igor Matovič, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová a predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: SITA/Branislav Bibel

„Je to zrejme forma vztýčeného prsta, že sa odvážila proti Matovičovi vystúpiť v nedávnej vládnej kríze. Nemyslím si však, že toto by malo vážne dozvuky na stabilitu koalície. Skôr to bola možno symbolická záležitosť Matoviča a trest za rebelovanie,“ povedal portálu SITA.sk Koziak.

Nabíjanie opozícii

Podľa neho určite koalíciu čakajú vážnejšie veci, ktoré ňou zatrasú, ako je napríklad navrhovaná daňová reforma. „Tá bude mať na stabilitu koalíciu väčší vplyv. Téma daní o chvíľu prekryje tému odvolávania Kolíkovej,“ usúdil politológ.

Kolíkovú jasne podporila SaS. Hnutie Sme rodina pred schôdzou tvrdilo, že nebude hlasovať s opozíciou.

Koziak hovorí že nie je v záujme koalície problém Kolíkovej ďalej živiť. „V OĽaNO prikladajú polienka do opozičnej kritiky, ale to racionálny koaličný politik nerobí. Čím dlhšie budú živiť túto tému, tak budú pomáhať nabíjať zbrane pre opozíciu,“ mienil politológ.

Skúška svojbytnosti

Koziak pochybuje, že by dokonca premiér Heger dal návrh na odvolanie Kolíkovej. Podľa neho by mohol rozpútať vážnu krízu v koalícii, pretože materská strana sa za ministerku postavila. A rovnako tak urobila aj SaS.

„Ak sa Heger štylizuje do polohy obrusovača hrán v koalícii a napriek tomu by sa rozhodol pre riskantný krok odvolania Kolíkovej, poprel by v skutočnosti sám seba. Veľmi lacno by predal svoju politickú tvár a aj svoju politickú budúcnosť a nikto by ho v budúcnosti nebral vážne,“ mienil Koziak.

Podľa neho Heger v prípade Kolíkovej absolvuje skúšku „svojbytnosti“ a schopnosti samostatného vládnutia. „Ukáže sa, či je „poslušnou bábkou Matoviča,“ uzavrel politológ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Igor MatovičMária KolíkováTomáš KoziakVeronika Remišová
Firmy a inštitúcie OĽANOSaSSIS Slovenská informačná službaSme rodinaSMER-SDZa ľudí