TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Rada RTVS preverovala zmluvy s Elektronikou. K ovplyvneniu externým prostredím nedošlo, konštatovala

10.05.2021, 17:25
Autor:
hrnhrnTASRTASR
Dozorná komisia Rady RTVS skonštatovala, že pri verejných obstarávaniach sa dodržal zákonný postup.

Spoločnosť Elektronika je jednou z piatich firiem, s ktorými RTVS uzatvára dodávateľské zmluvy na rovnaký, resp. podobný charakter služieb. Podľa objemu kontraktov je Elektronika v tejto pätici tretím najväčším dodávateľom.

Podozrenia okolo obchodu spoločnosti Elektronika, v ktorej figurovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, vzniesol šéf Smeru-SD Robert Fico. Namietol najmä zmluvy s RTVS či s Divadlom Nová scéna. Ministerka Kolíková obvinenia odmietla a v piatok ich vysvetľovala aj koaličným poslancom. 

Parlament dnes mimoriadne rokuje o návrhu opozičného Smeru-SD na vyslovenie nedôvery ministerke. Zmluvné vzťahy medzi RTVS so spoločnosťou Elektronika dnes preverovala na mimoriadnom rokovaní aj Rada RTVS. 

Mimoriadne rokovanie sa uskutočnilo na požiadanie parlamentného výboru pre kultúru a médiá a je reakciou na medializované informácie, ktoré vznášajú podozrenia, že pri zmluvách medzi RTVS a Elektronikou, s rodinným prepojením na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí), došlo ku konfliktu záujmov. Manažment RTVS a dozorná komisia Rady RTVS skonštatovali, že pri všetkých verejných obstarávaniach, teda aj tých, ktoré sa týkali Elektroniky, sa dodržal zákonný postup.

RTVS preverila kontrakty od roku 2008

Generálny riaditeľ telerozhlasu Jaroslav Rezník okrem deklarovaných dodržaní zákonných povinností upozornil, že zmluvy so spoločnosťou podpisovali všetky manažmenty RTVS od roku 2008. Členka dozornej komisie Jarmila Mikušová priblížila, že preverovali tendre a zmluvy, ktoré sa týkali dodávateľských služieb v danej oblasti od roku 2008, vrátane kontraktov v roku 2020. "Potvrdzujeme dodržanie zákonnosti pri verejnom obstarávaní a to, že neboli ovplyvnené verejným prostredím," uviedla s tým, že sa nepreukázala špecifickosť resp. nadštandardnosť obchodovania s Elektronikou v porovnaní s inými dodávateľmi.

Súlad so zákonom a princípom transparentnosti potvrdil pri zmluvách aj právny expert rady Tomáš Caban. Ďalší člen dozornej komisie rady Martin Kabát na informáciách Finstatu o výnosoch Elektroniky demonštroval, že tvrdenia o tom, že "Elektronika visí výnosovo na šnúrkach od gatí RTVS“, sú nezmyslom.

Rada RTVS považuje zmluvy za transparentné

Predseda Rady RTVS Igor Gallo uviedol, že "Rada na základe podkladov, ktoré jej poskytol manažment verejnoprávneho vysielateľa skonštatovala, že zmluvné vzťahy medzi RTVS a spoločnosťou Elektronika a.s. možno považovať za transparentné a v súlade s platnými zákonmi SR. Ak má niekto iné informácie, nech sa obráti na kompetentné inštitúcie, ktorým prislúcha ich vyhodnotiť. Verím, že je to dostačujúce na to, aby ani RTVS, ani Rada neboli v tomto prípade vťahovaní do politického boja".

Predseda rady Igor Gallo už na konci minulého týždňa oznámil, že hoci bod o zmluvách chcela rada prerokovať z vlastnej iniciatívy na riadom zasadnutí vo štvrtok 13. mája, s členmi rady sa dohodol na skoršom mimoriadnom rokovaní, „aby ani verejnoprávny vysielateľ, ani rada ako odborný orgán dohľadu neboli zbytočne súčasťou nejakého politického boja“.

Zmluvy medzi RTVS a Elektronikou sú jedným z dôvodov mimoriadneho rokovania NR SR o odvolávaní ministerky spravodlivosti. Ďalšími sú Kolíkovej vyjadrenia v súvislosti so smrťou generála Milana Lučanského vo väzbe, prenájom budovy ministerstva spravodlivosti i spôsob podpory mimovládnych organizácií. Opozícia vyčíta Kolíkovej neodbornosť, ktorú má dokumentovať justičná reforma a vytvorenie novej súdnej mapy.

Parlament začal o vyslovení nedôvery Kolíkovej rokovať v pondelok predpoludním. Diskusia zákonodarcov stále trvá.

01 - Modified: 2021-11-23 14:23:35 - Feat.: - Title: RTVS reaguje na nový mediálny zákon. Uvádza nás do finančnej neistoty, tvrdí Rezník 02 - Modified: 2021-02-12 06:55:13 - Feat.: - Title: Voľba členov Rady RTVS mešká. Mediálny výbor zisťuje, ktorí kandidáti spĺňajú podmienky členstva 03 - Modified: 2021-02-10 16:15:47 - Feat.: - Title: Rada RTVS si zvolila svojho predsedu, stal na ním piatykrát Igor Gallo 04 - Modified: 2021-01-27 15:02:48 - Feat.: - Title: Pumpa bude mať ďalšieho dramaturga, za diel o Lučanskom budú aj postihy 05 - Modified: 2021-01-27 12:12:22 - Feat.: - Title: Skríning v RTVS zistil osem pozitívnych, otestovali 1492 pracovníkov
menuLevel = 2, menuRoute = news/media, menuAlias = media, menuRouteLevel0 = news, homepage = false
19. apríl 2024 03:46