Denník N

Predaj elektromobilov sa skokovo zrýchľuje. Slovnaft a sabolovci s ich palivami zatiaľ stres neukazujú

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Ešte pred pár rokmi globálne štúdie uvádzali, že v roku 2040 bude po svete síce jazdiť zhruba 600 miliónov áut s novými pohonmi na elektrinu či vodík, no naďalej zostane na cestách aj rovnaká miliarda tradičných naftových a benzínových áut, tak ako je to dnes.

Nové technológie by teda o dve dekády mali držať zhruba 38 percent trhu. V skutočnosti však dopyt po nich minimálne v Európe už teraz rastie oveľa rýchlejšie.

Veď zatiaľ čo za prvý kvartál minulého roka si hybridy a elektromobily z predaja nových áut v EÚ ukrojili iba 15 percent, tak za rovnaké obdobie tohto roka to bolo už 32 percent. Za jeden rok sa tak ich  podiel na trhu viac ako zdvojnásobil. Hybridom stúpol z 11 na 26 percent a elektromobilom zo štyroch na šesť percent.

Dominantný domáci výrobca nafty a benzínov z ropy Slovnaft ako aj najväčší tuzemskí výrobcovia biopalív z agrárnych surovín zo skupiny podnikateľov okolo Jána Sabola však zatiaľ pre to na poplach nebijú. Slovnaft svoje aktuálne naplánované investície do využitia ropy aj na iné alternatívne produkty zásadnejšie neurýchľuje. A sabolovci dokonca stále chystajú ešte ďalšie nové investície do rozšírenia výroby biopalív.

Prečo výrobcovia palív stále veria aj klasike

Sabolovci súčasné zdynamizovanie predaja áut na elektrinu vnímajú, no podľa nich je za tým v značnej miere podpora nákupu elektromobilov zo strany EÚ. Aj na Slovensku sa dotácie vyčerpali za pár minút. Ak sa podpory pre elektroautá časom zredukujú, klesnúť vraj môže aj dopyt.

Cena elektrických á

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie