Denník N

Majiteľka bistra Soupa Maženská: Dlhy z pandémie budeme splácať roky

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Majiteľka bratislavského bistra Soupa Martina Felix Maženská hovorí, že najťažším obdobím bol pre ňu mesiac vládnej krízy. Dochádzali im v tom období financie a žiadna veľká pomoc od štátu neprichádzala. „Bola to úplná frustrácia,“ hovorí.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Martina Felix Maženská vlastní bistro Soupa v Bratislave. V rozhovore hovorí

  • o tom, aké je náročné od zákazníkov vyžadovať, aby dodržiavali pravidlá,
  • o pomoci štátu,
  • o tom, prečo sa rozhodla zavrieť na sviatky prevádzky,
  • aj o tom, ako to vnímala, keď o nich niektorí vládni predstavitelia hovorili ako o tých, čo okrádajú.

Ako sa otvorenie terás prejavilo vo vašich prevádzkach?

Máme v Bratislave dva podniky a ani v jednom nemáme terasu. Príjmy nám to teda nezvýšilo. Ale pre iné gastroprevádzky to bol správny krok a prvé uvoľnenie. Všetci sme to veľmi privítali.

Boli ste sa už najesť na terase?

Bola som si dať zatiaľ drink a stretla som sa so známymi, ktorých som dlho nevidela. Takto to podľa mňa preferuje väčšina ľudí, nie je to zatiaľ veľmi o jedle, ale skôr o nápojoch.

Veľa ľudí pracovalo počas pandémie z domu a začali aj viac variť. Ako sa to prejavilo na záujme o vaše služby?

Znížený dopyt bol citeľný, lebo ľudia viac varili. Keď sme boli počas druhej vlny zatvorení, aj ja som doma varila, je to prirodzené. Väčší záujem bol podľa mňa o veci, ktoré si ľudia nevedeli doma pripraviť. Keďže my ponúkame jedlá, ktoré bežný Slovák a Slovenka zvládajú, menší záujem sme pocítili silno. Ale dopyt bol nižší aj preto, že ľudia mali obavy a šetrili. To sa prejavilo na tržbách všetkých reštaurácií.

Ako sa to prejavilo na vašich tržbách?

Nám za celý minulý rok v priemere klesli tržby o 37 percent. Ale tento „skvelý“ výsledok bol spôsobený tým, že sme počas roka otvorili druhú prevádzku.

Video: Majiteľka bistra Soupa: Dlhy z pandémie budeme splácať roky (Veronika Folentová, Martina Koník)

Aj napriek tomu ste cez Vianoce uzavreli prevádzky úplne. Prečo ste sa rozhodli, že úplne zatvoríte?

Išli sme do Vianoc s tým, že sme verili a dúfali, že príde tvrdý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Rozhovory

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie