Denník N

Euroligy: Tri penalty, tri príbehy. Agüero je na smiech, Duda sa pošmykol a tú Benzemovu zahral súper

Foto - TASR/AP, koláž N
Foto – TASR/AP, koláž N

Dobrý deň,

minulý týždeň sme na tomto mieste chválili Sergia Agüera, ale to sme nemohli tušiť, čo bude vyvádzať cez víkend. Tentoraz má našu pochvalu Claudio Ranieri, hoci jeho tím prehral rozdielom triedy. Ranieriho počin si bez ohľadu na to zaslúži uznanie.

Je príjemné spoľahnúť sa aspoň na jednu istotu, ktorou je Bayern Mníchov. Pred začiatkom sezóny sme síce špekulovali, či by toto nemohla byť sezóna, keď v Nemecku vyhrá niekto iný, ale všetci sme tak trochu tušili, ako to dopadne. Lenže aby toho svetového poriadku nebolo priveľa, vo Francúzsku to už naozaj vyzerá tak, že titul nezíska Paríž.

A čo Španielsko? Máme za sebou kolo, na ktoré sme nedočkavo čakali niekoľko týždňov, pretože sme po ňom mali byť múdrejší. Videli sme síce zopár zaujímavých zápasov a jednu obrovskú kontroverziu, ale múdrejší nie sme ani náhodou.

Leitmotívom nových Eurolíg sú penalty. Agüerova je na smiech celému svetu, Dudova uškodila mužstvu v najhoršej možnej chvíli a Rakitićova sa stala predmetom vášnivých debát. Okrem toho sa dočítate:

  • čo urobili v Ríme, aby privítali Josého Mourinha;
  • čo sa stane, keď sa stretne Luis Suárez s bývalými spoluhráčmi;
  • ako španielsku verejnosť rozhodol penaltový verdikt v zápase Realu;
  • o plánoch Bayernu do ďalšej sezóny;
  • ako Ondrej Duda zlyhal v kľúčovom okamihu;
  • že vo Francúzsku sa schyľuje k najväčšiemu prekvapeniu roka;
  • ako sa darilo Slovákom.

V tomto sumári nájdete všetky podstatné informácie z piatich najlepších európskych líg vrátane výroku týždňa a statusu týždňa. Posielame ho aj e-mailom vo forme newslettra.


Anglicko: Zouma fauloval Sterlinga štyrikrát naraz

Keď sa povie Sergio Agüero, mnohým napadne jeden z najlegendárnejších gólov histórie anglickej ligy. Strelil ho pred deviatimi rokmi v nadstavenom čase posledného kola proti QPR, čím svojmu tímu v poslednej možnej chvíli zabezpečil titul.

Nechýbalo veľa a Agüero mohol byť znova hrdinom. Namiesto osláv však celý futbalový svet sledoval, ako sa strápnil v priamom prenose.

Jeho Manchester City sa v sobotu stretol s Chelsea a tento zápas mal zaujímavý náboj. Okrem toho, že Citizens mohli definitívne získať titul, sa tieto tímy už o tri týždne stretnú vo finále Ligy majstrov.

Keď sme pred zápasom spoznali základnú zostavu City, mnohí ju nepochopili. Guardiola urobil prekvapivo až deväť zmien, pričom Kevin de Bruyne nebol ani na lavičke náhradníkov.

City nastúpili v netradičnom rozostavení 3-3-2-2, pričom ich jediným čistokrvným záložníkom bol Rodri. Tento experiment nefungoval dostatočne, ale aj tak mohli zvíťaziť.

Prvý polčas nebol príliš záživný, jeho tempo sa rozbehlo až v posledných minútach. V 44. minúte poslal Gabriel Jesus dobrú loptu na Agüera, ale ten predviedol príšerný prvý dotyk. Našťastie preňho sa v šestnástke z ničoho nič zjavil Raheem Sterling a pohotovo otvoril skóre.

Neprešla ani minúta a City mohli viesť už o dva góly. Po tom, čo Jesus spadol v šestnástke, Anthony Taylor odpískal penaltu a tú išiel zahrať Agüero. Hoci bol Argentínčan dlho zranený a v tejto sezóne prišiel o svoje miesto v základnej zostave, naďalej je považovaný za jedného z najlepších útočníkov na svete.

Lenže pri pokutovom kope tak nevyzeral. Agüero sa rozhodol pre panenku, ale jeho oblúčik nemal dostatočnú razanciu a Édouard Mendy ho poľahky zneškodnil.

„Odfláknutejšiu a úbohejšiu penaltu som ešte nevidel!“ kričal v priamom prenose komentátor Trevor Sinclair.

Pokazená penalta sa stala témou víkendu. Možno by to bolo inak, ak by Chelsea v druhom polčase nezlepšila svoju hru a neotočila priebeh zápasu.

Zverenci Thomasa Tuchela podali z taktického hľadiska výborný výkon a gólmi Hakima Ziyecha a Marcosa Alonsa zvíťazili 2:1.

Zápas však priniesol ešte jeden kontroverzný okamih, a to zákrok Kurta Zoumu na Sterlinga v šestnástke Chelsea. Opakovaný záber ukázal, že City s najväčšou pravdepodobnosťou mali kopať ďalšiu penaltu. Situáciu pritom neskontroloval VAR.

„Aby sme boli féroví, Zouma fauloval Sterlinga štyrikrát,“ glosoval Gary Lineker.

Fanúšikovia Chelsea však pripomínali, že Sterling predtým zrejme mal byť vylúčený za tvrdý zákrok na Tima Wernera z dvanástej minúty.

Guardiola sa po zápase zastal Agüera, keď povedal: „Teraz je sebecký, pretože zlyhal, ale keď skóruje, je géniom.“

Argentínčana, ktorý sa za penaltu ospravedlnil na Twitteri, však kritizovali mnohí novinári, a to nielen pre nevydarenú panenku. „Vyzerá to, akoby už nebol na jednej vlnovej dĺžke so zvyškom tímu,“ analyzoval novinár Paul Hirst z novín The Times, podľa ktorého podal odovzdaný výkon.

V tejto chvíli sa nezdá pravdepodobné, že by nastúpil aj v blížiacom sa finále Ligy majstrov. Hoci City určite budú hrať v silnejšej zostave, táto Chelsea im môže spôsobiť vážne problémy.

Martin Dúbravka odchytal výborný zápas. Jeho Newcastle získal dôležité tri body proti Leicestru, keď zvíťazil 4:2, a s najväčšou pravdepodobnosťou už nič nestojí v ceste udržaniu sa v najvyššej lige.

Dúbravku, ktorý si pripísal viacero vynikajúcich zákrokov, po zápase chválili fanúšikovia aj novinári.

Premier League, 35. kolo:

Leicester City – Newcastle United 2:4 (0:2)
Góly: 80. Albrighton, 87. Iheanacho – 65. a 74. Wilson, 22. Willock, 34. Dummett
M. Dúbravka chytal za hostí celý zápas.

Liverpool FC – Southampton 2:0 (1:0)
Góly: 31. Mane, 90. Alcantara
Manchester City – Chelsea FC 1:2 (1:0)
Góly: 44. Sterling – 63. Ziyech, 90.+2 Alonso

Leeds United – Tottenham Hotspur 3:1 (2:1)
Góly: 13. Dallas, 42. Bamford, 84. Rodrigo – 25. Son

Sheffield United – Crystal Palace 0:2 (0:1)
Góly: 2. Benteke, 88. Eze

Arsenal FC – West Bromwich Albion 3:1 (2:0)
Góly: 29. Smith Rowe, 35. Pepe, 90. Willian – 67. Pereira

West Ham United – Everton FC 0:1 (0:1)
Gól: 24. Calvert-Lewin

Aston Villa – Manchester United 1:3 (1:0)
Góly: 24. Traore – 52. Fernandes (z 11m), 56. Greenwood, 87. Cavani, ČK: 89. Watkins (Villa)

Wolves- Brighton & Hove Albion 2:1 (0:1)
Góly: 76. Traore, 90. Gibbs-White – 13. Dunk, ČK: 53. Dunk (Bighton)

V pondelok sa hrá:

Fulham – Burnley (21.00 h)

Foto – flashscore.sk

Španielsko: Benzema bol faulovaný v šestnástke. VAR rozhodol, že penaltu zahrá Sevilla

Po víkende sme mali mať oveľa jasnejšie v tom, kto získa titul. Po zápasoch štyroch najväčších favoritov však stále nemáme jasno.

Real – Sevilla. V nedeľňajšom zápase sa stalo niečo mimoriadne neobvyklé. Karim Benzema išiel sám na bránu, aby ho sfauloval brankár Bono a rozhodca odpískal pokutový kop.

Systém VAR skúmal videozáznam a rozhodol, že sa bude kopať penalta. Nezahrával ju však Real, ale Sevilla.

Dôvodom bolo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Euroligy

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie