Denník N

Ekonomický newsfilter: Experti odkazujú Matovičovi, že viac ako vysoké prídavky potrebujú rodiny fungujúci štát

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

cez víkend eskaloval ďalší konflikt vnútri reštartovanej koalície. Najväčšia vládna strana OĽaNO odmieta vysloviť podporu ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, ktorú bude dnes Smer odvolávať v parlamente pre jej údajné prešľapy v rodinnej firme a pre rovnako údajný konflikt záujmov.

Ona hovorí, že sú to pseudokauzy a že za postojom jej koaličných partnerov treba hľadať osobnú pomstu Igora Matoviča. Jeho poslanci za odvolanie síce hlasovať nebudú, ale v takejto atmosfére si ťažko predstaviť ďalšie skoro tri roky koalície.

Ak vás už večné koaličné krízy nebavia, môžete sa vybrať k moru, Grécko v sobotu otvorilo pláže. Zákaz dovolenkovať v zahraničí síce platí do 28. mája, ale dvojka ministerstva zahraničia Martin Klus naznačil, že konzílium odborníkov je ochotné zrušiť ho už o týždeň.

Prvý Ekonomický newsfilter týždňa má 1290 slov, čo je 5 a pol minúty čítania. Pripravili Radoslav Tomek a Oliver Brunovský.


1. Experti majú iný názor ako Matovič, demografickú krízu podľa nich nevyriešime prídavkami

Po minulotýždňovej tlačovke, na ktorej minister financií Matovič ohlásil svoj zámer zabojovať s demografickou krízou zvýšenými príspevkami pre rodiny s deťmi, sme požiadali o názor Panel expertov Denníka E. Našim spolupracovníkom sme položili otázku, ako by malo Slovensko reagovať na demografickú krízu.

Zároveň v rozhovore hovoril o tejto téme aj bývalý minister práce a sociálnych vecí Jozef Mihál.

Na rozdiel od Matoviča ani jeden z ekonómov nepovedal, že priame finančné benefity v praxi výrazne pomôžu zvrátiť demografickú krízu. Takmer všetci odporúčajú venovať sa riadenej imigrácii a verejným službám pre rodiny.

Kde je podľa expertov problém:

  • Vôbec si nemyslím, že by sa mal štát akokoľvek snažiť motivovať rodiny mať viac detí, oponuje riaditeľ výskumu NBS Martin Šuster. To by malo byť na samotných rodičoch, štát im do toho nemá čo hovoriť. Štát by mal rozumným spôsobom podporiť tie rodiny, ktoré už majú deti.
  • Len samotné plošné zvýšenie dávok na deti nestačí, tvrdí odborník SaS Jozef Mihál a upozorňuje na viacero anomálií v doteraz známych informáciách o „Matovičovej reforme“ – napríklad rodiny s pracujúcimi rodičmi, ktorí majú nižšie príjmy, získajú podľa neho menej ako rodiny s nadpriemerne zarábajúcimi rodičmi.
  • Demografické zmeny sa vyznačujú veľkou zotrvačnosťou, pripomína výkonný riaditeľ Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Viktor Novysedlák. Aj keby sa nám hneď podaril demografický zázrak, benefit z takejto zmeny príde až po polstoročí. Nijako teda nevyrieši problém, ktorý na nás čaká v dôchodkovom systéme počas najbližších desaťročí.
  • Ale hlavne predstavy, že dokážeme zvýšiť počty narodených napríklad o polovicu, sú úplne nereálne, dodáva prognostik Vladimír Baláž. Takéto niečo sa nepodarilo dosiahnuť v žiadnej vyspelej krajine.

Čo teda reálne môžeme urobiť: Riaditeľka Profesie.sk Ivana Molnárová považuje za schodné

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomický newsfilter

  • Ekonomický newsfilter Denníka E píšu skúsení editori Oliver Brunovský, Ján Kováč a Radoslav Tomek
  • Nové vydanie sumáru najdôležitejších udalostí z ekonomiky a spoločnosti vychádza každý deň najneskôr o 7:00 ráno, súčasne so zverejnením na webe posielame aj newslettrovú verziu (aktivujte si odber tu)
  • Do 8:00 ráno garantujeme zverejnenie audioverzie pre predplatiteľov, ktorí si ho môžu vypočuť na webe alebo v aplikácii Denník N
  • Ostatní poslucháči si ho môžu vypočuť po 12:00 na kanáli Denník E kdekoľvek počúvate podcasty

Ekonomika

Teraz najčítanejšie