• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Kremský: Plošné odškodňovanie by sa veľmi ťažko ospravedlňovalo

  • 14:47 09.05.2021
  • Bratislava
Kremský: Plošné odškodňovanie by sa veľmi ťažko ospravedlňovalo

Plošné odškodňovanie by sa veľmi ťažko ospravedlňovalo. Uviedol to v nedeľnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽANO) v diskusii s členom Výboru NR SR pre sociálne veci Erikom Tomášom (nezaradený).

Štát podnikateľov odškodňuje, prispieva im na pracovné miesta, prispieva im na nájmy, podnikateľom v gastrosektore prispel obrovskými sumami. Tie priamo postihnuté sektory štát podporuje. Nejaké také plošné odškodňovanie by sa veľmi ťažko ospravedlňovalo aj vzhľadom k tomu, že tu máme pomerne veľmi veľký deficit štátneho rozpočtu a nechceme štát zadlžovať,“ povedal Kremský.

Podľa Tomáša pomoc vlády bola počas krízy absolútne nedostatočná. „Nehovoríme to nielen my, ale hovoria to aj medzinárodné, ako aj domáce inštitúcie. Chcem pripomenúť, že Medzinárodný menový fond označil Slovensko v poskytovaní finančnej pomoci (v EÚ) na predposledné miesto. Za ním je už len Rumunsko. Ozvali sa aj domáce inštitúcie ako Národná banka Slovenska alebo Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktoré rovnako vyhodnotili pomoc podnikateľom a živnostníkom ako nedostatočnú,“ povedal Tomáš.

Peniaze, kde štát môže peniaze od ľudí získať, je podľa Kremského spotreba. „To, odkiaľ sa peniaze dajú získať pre chudobnejších, sú tí bohatší. To sú práve luxusné nehnuteľnosti, vlastníctvo tretieho, štvrtého či piateho bytu, vily pod Slavínom. Toto sú veci, ktoré musia byť úplne inak zdanené ako doteraz,“ povedal Kremský k pripravovanej daňovo-odvodovej reforme pripravovanej vládnou koalíciou.

Nehovorím, že sa nebude zvyšovať. Nikde však nie je napísané, že sa bude sadzba DPH zvyšovať na 25 %. Toto je pri príprave daňovej reformy dlhá cesta, sme len na jej začiatku. Nemáme ešte pre reformu politickú podporu, lebo sme ešte len na jej začiatku, o tom sa len diskutuje,“ priblížil Kremský. Podľa jeho slov sa „určite uvažuje aj nad tzv. modernými daňami, ako sú uhlíkové či digitálne dane, z ktorých bohatší môžu prispieť chudobnejším“.

Podľa Tomášových slov sa daň z pridanej hodnoty (DPH) bude v daňovej reforme zvyšovať. „Uvidíme, ako to napokon bude. Bez zvýšenia DPH to určite nepôjde. Pozor však na dane z nehnuteľností, lebo aj my sme mali takú iniciatívu v minulosti, že poďme zdaniť luxus, nech bohatší platia viac. Dopadlo to však tak, že je mnoho ľudí, ktorí žijú v dvojgeneračných, čo sú rozlohou veľké domy, ale sú nízkopríjmoví,“ povedal Tomáš. Daň z nehnuteľnosti treba podľa jeho slov „veľmi citlivo nastaviť“.

Tomáš nechápe prístup koalície po pandémii, keď bude treba naštartovať ekonomiku. „My plánuje zvyšovať DPH, ideme rušiť živnostníkom paušálne výdavky a podobne,“ upozornil Tomáš. Minister financií a predseda OĽANO Igor Matovič podľa Tomáša nie že by krízou ťažko skúšanému cestovnému ruchu DPH aspoň dočasne znížil, ale on „chce svojim spôsobom cestovný ruch zarezať“. „Nerozumiem tomu, mali by sme k tomu opačne pristupovať, teraz by sme ekonomike mali uľaviť, aby sa naštartovala a aby sa naštartovala domáca spotreba,“ myslí si Tomáš.

Zdaňovanie živnostníkov by sa dalo podľa Kremského v novej daňovej reforme vyriešiť tzv. živnostenskou licenciou. „To je niečo, čo funguje v mnohých krajinách, napríklad teraz ju napríklad zavádzajú v Česku. Živnostník do určitej hranice tržieb si kúpi živnostenskú licenciu, zaplatí jednu sumu ročne a 'má pokoj'. Dokonca nemusí robiť účtovníctvo,“ priblížil Kremský. Živnostníci podľa neho „potrebujú podporu a zjednodušenie života“.

Som presvedčený, že medzi živnostníkmi má táto vláda veľa voličov. Teraz však živnostníci môžu vidieť, čo, kto pre nich niečo urobil a čo ide robiť. Neviem, či si živnostníci všimli, že ani v novoprijatom tzv. kurzarbeite vláda s nimi neráta. Toto sú konkrétne kroky vlády proti živnostníkom. Chcem odkázať ľuďom, že nech od tejto vlády neočakávajú nejaké špeciálne sociálne opatrenia, aj typu zvýšených rodinných prídavkov. Igor Matovič sa týmito rodinnými prídavkami snaží prekryť rôzne kauzy, ktoré už stihol vyrobiť, napríklad šlendriánske objednávanie vakcíny Sputnik V,“ dodal Tomáš.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

DNES - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

DNES - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

DNES - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

DNES - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.